Luhansko kryptis

RSK ir RLL operacija Belgorodo apylinkėse tęsiasi, agresorius akivaizdžiai sutrikęs. Greičiausiai rusai nesitikėjo, jog RSK ir RLL liks Rusijos teritorijoje ir įsitvirtins Naujojoje Tavolžankoje.

Svatovė. Okupantų spaudimas šiauriniame flange menksta. Ar jie pritrauks naujus rezervus – pamatysime.

Kremina. Ukrainiečių artileristai apšaudo rusų gynybos gilumą. Pasirodė informacija apie smūgį agresoriaus kariniams objektams Kreminos mieste. Tikėtina, pasidarbavo HIMARS‘ai.

Lysyčanskas. Bevaisės rusų atakos Bilohorivkove tęsiasi, ukrainiečiai apsigynė. O prie Spirnės situacija neaiški. Okupantai bando pulti, bet jei tikėsime atskirais agresoriaus karo propagandistais, Ukrainos vienetai ne tik ėmė kontratakuoti, bet ir sugebėjo pastumti agresoriaus pozicijas į rytus.

Donecko kryptis

Bachmutas. Šiaurinis flangas. Pasitvirtino vakarykštė informacija apie ukrainiečių pajudėjimą į priekį Berhivkos apylinkėse. Jų pleištas įsirėžė tarp šios gyvenvietės ir Jahidnės. Panašu, Ukrainos gynėjai yra nusitaikę link Krasna Horos.

Bachmuto miesto vakarinėse prieigose abi pusės stovi pozicinėje gynyboje.

Pietinis flangas. Ukrainiečiai toliau atsargiai juda link Mariupolio kapinių, kartu stumiasi ir prie kanalo. Jiems čia pavyko išplėsti savo kontroliuojamą teritoriją. Neatmestina, kad bandoma padidinti placdarmą ir rytinėje kanalo pusėje, taip palengvinant tikėtiną Kurdiumivkos puolimą, o žiūrint iš tolimesnės perspektyvos – veržimąsi link kelio Debalcevė–Bachmutas. Ar ekspertų prielaidos teisingos? Matysime.

Avdijivka–Marijinka. Šiauriniame Avdijivkos flange – be pakitimų.

Pervomaiskės ruože ukrainiečiai kontratakavo prie Nevelskės ir pastūmė rusų pozicijas apie 600 m.

Marijinkos ruože tęsiasi sunkūs mūšiai, Ukrainos gynėjai neužleidžia pozicijų.

Zaporižios kryptis

Tęsiasi susidūrimai Didžiosios Novosilkos ruože. Ukrainiečiai toliau puola rytiniame ir vakariniame flanguose, okupantai radę progą kontratakuoja. Rusų „gynybos“ ministras S. Šoigu paskelbė apie grandiozinę pergalę. Tiesa, iš agresoriaus pareiškimų apie sunaikintus Ukrainos pajėgų „Leopard“ tankus juokiasi net jų pačių karo propagandistai.

Ukrainiečiai toliau intensyviai smūgiuoja rusų logistinei sistemai – pirmadienio vakarą ir antradienį apšaudyti Tokmakas Melitopolis, Primorskas bei Mariupolis.

Pietų kryptis

Nežiūrint į Kachovos užtvankos susprogdinimą, ukrainiečiai smogė rusų susitelkimo rajonui Krymo „butelio kakliuke“ (Novooleksijivka).

Kodėl agresorius čia vis dar laiko ne tik logistiką, bet ir pajėgas, yra klausimas ne iš karo mokslo srities. Žinoma, dėl to Ukrainos pajėgoms tik naudingiau.

Kam naudingiausias susprogdinimas?

Savo apžvalgoje ekspertai taip pat vertino, kuriai iš kariaujančių pusių naudą mūšio lauke suteiks Kachovkos užtvankos susprogdinimas.

Jie atkreipė dėmesį į šias aplinkybes:

Apribojamas geriamojo vandens patekimas į Krymą, tai dar labiau komplikuoja pajėgų ir gyventojų aprūpinimą Zaporižios ir pietų kryptimis. Karine prasme tai naudinga ukrainiečiams. Kita vertus, politinę, propagandinę naudą gali išpešti rusai, jei jiems reikia eskalacijos siekiant priimt kokius nors sprendimus (pvz., mobilizacija).

Užliejamos priešakinės rusų pozicijos kairiajame krante. Dėl to rusų artilerija bus priversta atsitraukti 5–11 km į gilumą. Tai apsaugos ne tik dešiniajame Dnipro krante esančius gyventojus, bet ir ukrainiečių toliašaudę artileriją ir MLRS, kuri galės prieiti arčiau, tad ir šaus toliau. Naudinga ukrainiečiams.

Užliejamos Dnipro salos, kuriose iki tol vis labiau įsitvirtino ukrainiečiai. Kartu pasikeičia visa operacinė erdvė upėje (dingsta orientyrai, judėjimo maršrutai ir pan.). Naudinga rusams.

Natūraliai sukuriamas priešakinis mūšio laukas, kuriame ukrainiečių judėjimas labai apribotas dėl atviros, vandens užlietos vietovės, judėjimą dar labiau komplikuoja didžiuliai smėlynai (pvz., Olešų smėlynų nacionalinis parkas). Rusų priešakinė gynybos linija eitų ruože Chulakivka–Tavrijiskė–Radenskas–Naujoji Majačka, papildomai savo rytinį flangą prisidengdama vandens kanalu.

Taip rusų kontaktinė linija trumpėja frontu, užimamos gynybai patogesnės pozicijos ir mažėja atstumas iki logistinių arterijų (Brilivka–Blahodatnė–Skadovskas–Armianskas).

„Mūsų galva, šis susprogdinimas naudingesnis rusams“, – teigia ekspertai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją