Anot karybos žinovų, Charkivo kryptyje toliau vyksta vangus pasistumdymas rusų iniciatyva – Ternove – Rubižnėje, o ukrainiečių iniciatyva – Zaričnėje.

„Ukrainiečių placdarmas prie Zaričnės ir toliau lieka trapus, tad perspektyva smūgiui link Vovčansko, kuris galėtu išspręsti orkų Iziumo grupuotės klausimą, atrodo vis labiau miglota“, – rašo jie.

Karybos žinovai pažymi, kad agresorius atnaujino puolimą Slaviansko link, tačiau ir vėl rezultatų nepasiekė. Tuo pačiu toliau tęsia smūgius palei Doneco upę ketindamas paremti rusų grupuotę prie Limano.

Įžengė į Limaną

Tuo metu pačiame Limane, anot ekspertų, padėtis sudėtinga: Rusijos kariuomenė įžengė į miestą.

„Atrodo, kad jie įsitvirtina dalyje miesto, ukrainiečių pajėgos su mūšiais traukiasi. Neatmestina, kad gynėjai paliks miestą ir bandys persikelti į naują gynybos ruožą. Pasirodė vaizdai, kaip ukrainiečiai kasa apkasus pušyne, tokie vaizdai būdingi miškams į pietus nuo Limano. Tačiau ar tai pastarųjų dienų vaizdelis, ar ne – sunku pasakyti“, – teigia jie.

Karas Ukrainoje

„Locked N’ Loaded“ rašo, kad Severodoneckas toliau atakuojamas iš šiaurės, rytų ir pietryčių. Tuo pačiu rusai esą vėl pabandė pulti nuo Nyžnės į šiaurę. Atakuota Ustynivka gyvenvietė, mūšis tęsiasi.

„Kol kas bandymai priartėti prie Lisičiansko orkams yra nesėkmingi“, – teigia jie.

Bakhmuto kryptyje tęsiasi sunkūs mūšiai Nahirnės – Lypovės – Komyšuvakhos linijoje.

Nahirnėje agresorius stengiasi susigrąžinti trečiadienį turėtą kelio Bakhmutas – Lisičianskas kontrolę.

„Jei jiems tai pavyktų, tikėtina, jie dar pabandytų kuo skubiau užimti šiek tiek į šiaurę esančią Berestovės gyvenvietę ir taip įsitvirtinti kelio Bakhmutas – Lisičianskas ir geležinkelio Siverskas – Popasna sankryžoje. Kelias yra pastoviai apšaudomas, į vakarinę pusę juda orkų žvalgybinės – diversinės grupės, bet agresoriui savo tikslų pasiekti kol kas nepavyksta. Situacija labai trapi“, – teigia jie.

Anot ekspertų, rusų tikslas yra ne tik užimti Lypovės miestelį, bet ir perimti čia pat esančios Nyrkovės gyvenvietės kontrolę.

„Joje yra geležinkelio stotis kelyje Siversk – Popasna, o tai logistine prasme būtų svarbu orkams vystant puolimą toliau į šiaurę“, – rašo jie.

Karas Ukrainoje

Komyšuvakhoje tęsiasi sunkūs mūšiai, ukrainiečiai stengiasi ginti, tačiau padėtis šiame ruože labai sudėtinga. Pirmiausia, anot karybos žinovų, todėl, kad Komyšuvakhą – Zolotę ginantys ukrainiečiai dabar yra pusiau apsupti iš pietų pusės, keliai į šiaurę link Hirskės ir Vrubivkos kol kas neužimti.

Tačiau žvelgiant iš šono ukrainiečių pajėgų atitraukimas nuo Komyšuvakhoss – Zolotės į patogią gynybai Vrubivkos – Hirskės liniją (vandens kliūtys, didesnės gyvenvietės, priešo nėra flanguose) būtų logiškas.

„Tuo labiau, kad iš šių gyvenviečių eina automobilių ir geležinkelių keliai į Lisičianską. Taip, Komyšuvakhos – Zolotės ruožas taip pat patogus gintis (vandens kliūtys, gyvenvietės), tačiau priešas gali jį tiesiog apeiti ir atkirsti smūgiu iš Komyšuvakhos link Hirskės. Ukrainiečiai tai tikrai žino ir geriau viską mato vietoje, todėl vertina įvairius sprendimo variantus. Matysime, kaip bus“, – rašo ekspertai.

Centre agresorius toliau bando apeiti Avdijivkoje įvirtintą gynybos rajoną iš šiaurės ir pietų, tačiau rezultatų nepasiekė.

Zaporižėje, pasak ekspertų, kol kas nematyti prieš kelias dienas prie Vasylivkos atvykusiu 3 rusų bataliono taktinių grupių veiklos rezultatų, gali būti, kad šios pajėgos panaudotos stiprinant gynybą.

Tuo pačiu prie Zolota Nivos, esančios tarp Velyka Novosoylkos ir Vuhledaro agresorius pabandė vykdyti puolamuosius veiksmus.

„Tačiau gerai gavo į straublį ir grįžo iš kur atėjęs. Tęsiasi abipusiai netiesioginės ugnies apšaudymai, dirba orkų aviacija“, – rašo jie.

„Locked N’ Loaded“ teigimu, pietų kryptyje okupantai pabandė pulti Mykolajivo ir Kryvyj Riho link.

„Kaip ir galima spėti, tokie veiksmai nebuvo sėkmingi. Panašūs bandymai tėra siekis palaikyti įtampą fronte ir neleisti ukrainiečiams šioje kryptyje pasijusti per daug laisvai“, – teigia jie.

Ekspertų vertinimu, dabartinėmis sąlygomis agresoriaus padėtis aplink Chersoną yra sudėtinga (pirmiausia dėl logistinių klausimų) ir artimiausiu metu rusams nėra galimybių čia pasiekti operacinių tikslų.

„Pavyzdžiui, grįžti į Mykolajivo apylinkes ketinant iš ten artilerijos ugnimi pasiekti Odesą arba pratęsti platesnio mąsto puolimo operaciją link Kryvyj Riho“, – teigia jie.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją