Charkivo kryptyje – be pakitimų, o Iziumo kryptyje pabandęs laimę puldamas Dovhenkę ir Dibrivnę, šiandien agresorius, karybos žinovų žodžiais, šluostosi kruviną snarglį.

„Vyksta pajėgų pergrupavimas. Tai gera proga ir ukrainiečiams papildyti savo praradimus, kurie taip pat nėra maži“, – teigia jie.

Anot karo ekspertų, sunku suprasti kaip ir kokiu būdu, bet visgi ukrainiečiai sugeba vis dar ginti pozicijas aplink Staryj Karavaną.

„Tikėtina, kad ukrainiečiai vengia gynybą dėstyti statmenai kelio, suprasdami, kad tokiu atveju už nugaros tekant upei neliks gynybos gylio. Todėl panašu, kad palei kelią įrengė atramos taškus, ginasi ir kontratakuoja ir taip neleidžia orkams įsitvirtinti bei artintis prie tilto ir upės. Šiandien visos orkų atakos šiame sektoriuje buvo atmuštos“, – rašo jie,

„Locked N’ Loaded“ teigimu, apie save priminė vakariniame Limano flange veikusios Rusijos kariuomenės pajėgos.

Ketvirtadienį atakuotas Studenokas, Sosnovė ir Jarova. Tikėtinas šio puolimo tikslas ne ukrainiečių Limano grupuotė, o Slavianskas.

Jei agresoriui pavyktų pasiekti savo tikslų, orkai nuo Iziumo ir Studenoko suspaustų Pasikoje–Bohorodičnėje esančias ukrainiečių pajėgas. Tai leistų agresoriui nelaukti kol/jei kiti jų vienetai prasiverš per Rayhorodoką, ir Slavianską pulti iš šiaurės“, – teigia jie.

Pasiekę sėkmę šiaurės rytinėje ir rytinėje Sjeverodonecko dalyje, okupantai bando užbaigti darbą – intensyvina puolimą iš pietų ir pietryčių, siekia nuo Toškivkos atnaujinti puolimą Lisičiansko link.

Ukrainiečiai, anot karybos žinovų, ne tik ginasi, bet ir kontratakuoja mieste, rusai išmušti iš keleto gatvių, bet nepaisant to, agresorius ir toliau kontroliuoja didžiąją dalį Sjeverodonecko miesto.

Bachmuto kryptyje agresorius suintensyvino Komyšuvachos puolimą, pasiekė taktinių laimėjimų, tačiau gyvenvietė vis dar ukrainiečių rankose.

„Jau dabar kyla logistinių problemų aprūpinti ukrainiečių „kišenę“ Zolotėje. Jei orkams pavyks iš pietų pasiekti Lisičiansko priemiesčius ir ten įsitvirtinti, Zolotės gynėjų padėtis bus dar blogesnė: blokuotos 4 iš 5 gynybos perimetro linijų, galimybė kryžmine artilerijos ugnimi atakuoti susisiekimą su Siversku“, – teigia jie.

„Locked N’ Loaded“ teigimu, sunkūs mūšiai dėl Bachmuto-Lisičiansko kelio tęsiasi.

Ukrainiečiai atmušė visas atakas prieš Nahirnę ir Bilohorivką.

Sunaikina gerokai mažiau technikos

„Jeigu kas sekate Ukrainos Gynybos štabo kasdienines apžvalgas tai turbūt pastebėjote tendenciją, kad agresoriaus atakų skaičius kiek mažesnis, tačiau panašus kaip prieš tris-keturias savaites, o sunaikintos orkų technikos kiekiai krito dramatiškai. Pvz. nuo 19 sunaikintų tankų per parą sumažėjo iki 5 ar 3. Viena iš priežasčių – pasikeitusi orkų taktika. Pamenate, prieš kurį laiką Vakarų spaudoje pasirodė informacija, kad agresorius nuo operacijų bataliono taktinių grupių (BTG) lygiu pereina į kuopų lygmenį“, – atkreipia dėmesį karo žinovai.

Jų teigimu, tam yra kelios priežastys.

Visų pirma, agresoriaus milžiniški šarvuotos technikos nuostoliai verčia performuoti manevrinius vienetus, iš Rusijos gilumos traukti senus technikos vienetus.

Tokiu būdu, pasak jų, BTG pagal etatus neužpildo, tad siekiama užpildyti bent kuopas ir kuopų taktines grupes.

„Ką jau kalbėti apie paramos padalinius, tokius kaip aprūpinimo, ryšių, oro gynybos, inžinerijos ar netiesioginės ugnies vienetus, kurie šiaip turėtu būti kiekvienos BTG sudėtyje. Greičiausiai dabar bandoma juos centralizuotai laikyti ir paskirstyti pagal poreikį konkrečiose fronto vietose, ten, kur tam tikru metu reikia“, – mano jie.

Taip pat – po eilės operacinių pralaimėjimų, pavyzdžiui, Kijeve, Charkive, ir nepasiekus operacinių tikslų prie Iziume ir Zaporižėje, agresorius priverstas siekti mažesnių tikslų geografiškai mažesnėje operacinėje erdvėje.

Anot jų, kariauti BTG taktine prasme tampa nepatogu, jos gali viena kitai trukdyti, struktūra per griozdiška, todėl pagrindiniu taktiniu vienetu tampa kuopa.

Dar viena ekspertų įvardijama priežastis – agresorius mūšiuose taip pat mokosi ir vis mažiau matome tokių atakų kolonomis, kokios buvo vasario, kovo ar balandžio mėnesiais.

„Orkai pagrindinį vaidmenį operacijose teikia didžiulės persvaros ugnimi susikūrimui (artilerija, aviacija) konkrečiuose puolimo ruožuose, o tik tada judina manevrinius vienetus“, – teigia jie.

Ukrainiečiai nors ir nejaučia tokio artilerijos šaudmenų bado kaip prieš dvi savaites, tačiau ir dabar ypač trūksta didesnio nuotolio salvinės artilerijos, kuri slopintų rusų artileriją visu jų gynybos gyliu ir neleistų formuoti puolamųjų grupuočių.

Sudėjus šias priežastis, pasak ekspertų, matome ne tik sumažėjusius okupantų šarvuotos technikos nuostolius, bet agresoriaus sėkmę mūšio lauke atskiruose ruožuose.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją