Pasirodė informacija, kad Jungtinė karalystė Ukrainai jau perdavė ilgo nuotolio raketas „Storm Shadow“.

Tai puiki raketa, galinti naikinti strateginio ir operacinio lygmens taikinius oponento gynybos gilumoje.

Tikėtina, ukrainiečiai gaus 250 km atstumu galinčias atakuoti raketas (kita modifikacija – 550 km siekianti raketa). Jos paleidimo platforma – naikintuvas.

Ekspertai nėra tikri, ar ją galima kabinti ant neseniai Ukrainai perduotų „Mig29“, bet jei taip, tuomet gali būti, kad šių lėktuvų atvykimas buvo susijęs su „Storm Shadow“ perdavimu.

Tokiu atveju ji turi bent 30 minėtų raketų paleidimo įrenginių.

Lengva nebus, kadangi nepaisant sėkmingai medžiojamų rusų oro gynybos sistemų, rusai vis dar turi pranašumą ore. Tad ukrainiečiai atakuos iš savo gynybos gilumos, kad neleistų pasiekti sultingų taikinių.

Labiau tikėtina, kad kompleksinėmis priemonėmis bus ieškoma landų rusų oro gynyboje (dronų žvalgyba mūšiu, klaidinimas, priešo oro gynybos priemonių išvalymas konkrečiame ruože ir greitas oro reidas).

Luhansko kryptis

Svatovė. Rusai toliau koncentruoja aviacijos smūgius šiauriniame flange, ir bando užimti Masiutivką. Ukrainiečiai apsigynė.

Tikėtina, kad jei ir toliau rusai šiame sektoriuje kaišios savo lėktuvus, ukrainiečiai pritrauks oro gynybos priemones ir agresoriaus lėktuvai ims kristi.

Kremina. Ukrainiečiai atmušė rusų lokalias atakas pietiniame flange. Kituose ruožuose vyksta pozicinės kautynės.

Lisičianskas. Sektoriuje mūšiai kiek aprimę. Po vakarykščių nesėkmingų atakų rusai persigrupuoja. Sąlyginę ramybę rusai kompensuoja aviacija atakuodami kontaktinę liniją (Bilohorivka, Verchnokamjanskė, Spirnė).

Donecko kryptis

Bachmutas. Chromovės – Bohdanivkos ruože susidūrimai tęsiasi, tačiau jie menkesni nei vakar. Rusams akivaizdžiai trūksta pajėgų ir šaudmenų išlaikyti buvusį puolimo tempą, todėl jie vis dažniau atakas suintensyvina kas antrą dieną.

Ukrainiečiams pavyko stabilizuoti situaciją, rusai soc. tinkluose skundžiasi, kad ukrainiečiai intensyviai kontratakuoja. Ir tai daro sėkmingai, kadangi rusai buvo priversti palikti keletą pozicijų aukštumose netoli Bohdanivkos.

Časiv Jaro – Ivanivskės kelio pietinėje dalyje ukrainiečiai išlaikė atsikovotas pozicijas į vakarus nuo Klyšijivkos (iki gyvenvietės apie 3,5 km). Maža to, jie pereidinėja į kontratakas nuo Ivanivksės ir bando spausti link Časiv Jaro išsikišusį rusų pajėgų pleištą.

Čia ukrainiečiams nežymiai pavyko pasistūmėti. Rusai kontratakuoja, mūšis tęsiasi. Agresorius ir toliau viską bando išspręsti aviacija – toliau smūgiuojama ruože nuo Bachmuto iki Kurdiumuvikos. Tuo pačiu atakuojama Bila Hora.

Karas Ukrainoje

Tikėtina, rusai baiminasi, jog ukrainiečiai bandys vystyti sėkmę ir tikisi taip sunaikinti jų gynybos gilumoje galbūt formuojamas puolimo grupes ir/ar jų resursus.

Avdijivka – Marijinka. Šiauriniame Avdijivkos flange vyksta pozicinės kautynės. Rusai soc.tinkluose pripažįsta, kad jiems nepavyksta pralaužti ukrainiečių gynybos Stepovėje – Novokalynovėje.

Pervomaiskės ruožuose agresorius aktyvina veiksmus prie Vodyanų, situacija nėra aiški, tęsiasi sunkūs mūšiai.

Marijinkos ruože toliau sunkios kautynės vyksta pačioje gyvenvietėje, tačiau ukrainiečiai ir vėl atsilaikė. Rusų bandymas pulti nuo Novomychailivkos link kelio Vuhledaras – Marijinka eilinį kartą baigėsi nesėkme.

Vuhledaras. Be pakitimų. Ir toliau aktyvi rusų aviacija, tačiau agresoriui tai jokių rezultatų ant žemės tai pasiekti neleidžia.

Zaporižios ir Pietų kryptyse tęsiasi „artilerijos dienos“.

Tuo pačiu agresorius ir čia gana aktyviai naudoja aviaciją. Tikėtina, jis bando taip trikdyti ukrainiečių pasirengimus puolamiesiems veiksmams.