Luhansko sektoriuje, Svatovės kryptyje, ukrainiečiai ne tik toliau spaudžia rusus prie Kuzimivkos, bet ir atnaujino lokalias atakas prie Orliankos. Kontaktinė linija nejuda.

Kreminos kryptyje toliau dominuoja pozicinės kautynės ir tai yra naudinga agresoriui. Ekspertai neatmeta, kad rusai netrukus gali imti kontratakuoti ir pabandyti susigrąžinti iniciatyvą.

„Pajėgų tam jie turi – į sektorių atvyksta mobilizuotaisiais papildyti manevriniai vienetai, stiprinami paramos ugnimi vienetai. Kitas klausimas, kuris lieka atviras, kokia tikroji šios grupuotės kokybė? Ukrainiečiai savo ruožtu taip pat persigrupuoja“, – rašo jie.

Randa jėgų kontratakai

Lisičiansko kryptyje mūšių intensyvumas toliau sąlyginai žemas (palyginus su tuo, kas buvo prieš savaitę ar dvi). Gali būti, kad šią sąlyginę pauzę, ukrainiečiai gali išnaudoti per Severskyj Donecą permesdami žvalgų ir Specialiųjų operacijų pajėgų grupes veiksmams Kreminos link.

Donecko kryptyje, Soledaro – Bachmutskės ruože agresorius ir toliau bando nustumti ukrainiečius nuo Jakovlivkos, taip apsaugant savo grupuotės rytinį flangą bei užnugarį nuo galimų priešo atakų.

Ukrainiečiai tokius bandymus kol kas atmušė, be to, vis randa jėgų ir resursų kontratakuoti.

Ukrainiečiai apsigynė nuo agresoriaus puolimo rytinėse ir pietrytinėse Bachmuto miesto prieigose bei kontratakuoja Opytnės – Ivanhrado ruože.

Kelyje Horlivka – Bachmutas situacija be didelių pakitimų. Agresorius negali toliau pasistūmėti prie Klišijivkos.

Sėkmė gali virsti spąstais

„Apie rusų nevienareikšmišką situaciją pastarajame ruože rašėme trečiadienį. Čia jiems reikalingi skubūs veiksmai, priešingu atveju taktinė sėkmė virs spąstais (įstrigs ukrainiečių prišaudytoje žemumoje)“, – teigia jie.

Pervomaiskės – Vodianės – Opytnės ruože agresorius bando perlaužti situaciją sau naudinga linkme.

Jis vykdo atakas Severnėje, t.y., į ukrainiečių gynybos gilumą, tačiau šie bandymai nėra sėkmingi.

Rusų karo propagandistai socialiniuose tinkluose skelbia, kad ukrainiečiai ruošia kontrpuolimą nuo Avdijivkos link Opytnės.

„Sunku pasakyti, ar ukrainiečiai yra tokioje padėtyje (pajėgų, ugnies galios ir resursų prasme), kad šiuo metu galėtų išvystyti kontrpuolimą, t.y., siekti pakeisti operacinį paveikslą sektoriuje sau naudinga linkme. Tačiau kontratakos iš Ukrainos pusės ne tik kad labai galimos, bet ir vyksta“, – atkreipia dėmesį karybos žinovai.

Jie siūlo nepamiršti, kad labai dažnai pranešimais apie gręsiantį ukrainiečių kontrpuolimą rusai bando pateisinti sustojusį savo puolimą.

Situacija labai sudėtinga

Makijivkoje situacija labai sudėtinga. Tęsiasi sunkūs gatvių mūšiai, agresorius išlaiko iniciatyvą ir sugeba nežymiai pasistūmėti.

Termobarinių raketinių sistemų „Solncepiok“ pasitelkimas Vulhedare okupantams kol kas nepadėjo.

Agresorius įstrigęs Pavlivkos gyvenvietėje, juos metodiškai ir be gailesčio talžo ukrainiečių artilerija.

Beje, rusų Gynybos ministerija skelbia, neva jiems pavyko atmušti ukrainiečių kontratakas prie Pavlivkos.

„Tai vertintume panašiai, kaip skleidžiamus gandus dėl ukrainiečių kontrpuolimo Opytnės link. Įmanoma, tačiau gali būti ir rusų pasiteisinimas dėl nesėkmių“, – priduria ekspertai.

Taip pat rusams nepavyksta pasistūmėti Novomychailivkos prieigose.

Atėjo štilis

Zaporižios ir Pietų kryptyse – be didelių pakitimų.

„Toks vaizdas, kad po Chersono atėjo štilis. Veikia artilerija, vyksta žvalgyba, bet nei viena, nei kita pusė savo manevro planų neatskleidžia. Tikėtina, kad abejose pusėse jau kelinta diena pilnu pajėgumu įvairių lygiu štabuose vyksta galimų veiksmų eigos variantų analizė bei pajėgų reorganizacija“, – rašo ekspertai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją