Pasak jų, Charkive kontaktinė linija nebejuda, vyksta lokalūs susidūrimai. Ekspertai neatmeta, kad rusai kaups pajėgas dar vienai operacijai link Čuhuivo norėdami blokuoti miestą iš rytų ir pietryčių.

Agresorius toliau artilerijos ir raketų smūgiais terorizuoja miesto ir jo apylinkių civilius gyventojus.

Iziume rusai toliau nesėkmingai daužo galva į sieną – nepaisant atvykusių pastiprinimų Krasnopilės – Dolynos – Bohorodyčnės ruožas jiems neįveikiamas.

Limane ukrainiečiai atrėmė rusų bandymą atakuoti Rayhorodoko link.

„Panašu, kad agresoriaus kontroliuojamoje Severskyj Doneco upės pusėje orkai pabandė pagerinti savo taktinę situaciją ir susidūrė su kitame upės krante veikiančias ukrainiečiais. Agresorius grįžo iš kur atėjęs“, – teigia jie.

Karybos žinovų teigimu, pasirodė pranešimai (daugiausiai iš rusų pusės), kad ukrainiečiai pradėjo atsitraukimą iš Lisičiansko į naują gynybos ruožą. Šios informacijos ekspertai teigia negalintys patvirtinti.

Jie rašo, kad išnaudodami dėkingą vietovę bei sumaniai įrengtą gynybą, ukrainiečiai neleidžia rusams priartėti prie pietinių Lisičiansko pakraščių. Kartu tęsiasi sunkūs mūšiai Vovčojarivkos – Verchonokamjankos ruože.

„Ukrainiečiai toliau laikosi, tačiau nublokšti agresoriaus atgal į pradines pozicijas nepavyksta. Iš dalies tai sąlygoja, kad Mykolajivka ir toliau lieka agresoriaus rankose, ukrainiečių kontratakos nedavė norimo rezultato“, – aiškina jie.

Rusų propagandistai skelbia, kad mūšiai jau vyksta prie Malorjazanceve. Tai – į vakarus nuo Lisičiansko esantis priemiestis, kurio kontrolė leistų rusams blokuoti miestą iš vakarų.

„Tačiau tai mažai tikėtina, kadangi norėdami pasiekti Malorjazancevą, orkai turėtų kirsti kelią Verchonokamjanka – Lisičianskas, kuris yra ant aukštumos, ten labai patogios pozicijos gynybai. Galbūt nedidelės žvalgybinės agresoriaus grupės ir prasiveržė, apšaudė Malorjazancevą ir tepė slides atgal (tikėkimės – nespėjo). Tai tradicinis orkų triukas viso karo metu, ypač mėgstamas Kadyrovo super „Tik Tok“ specnazo kovotojų“,– ironizuoja ekspertai.

Kelias Bachmutas – Lisičianskas ir toliau lieka niekieno, situacija ten suprastėjo. Ukrainiečiams nesugebėjus atsiimti Mykolajivkos, iš šios vietovės agresorius ne tik puola į šiaurę Verchokamjankos link, bet ir į vakarus, Spirnės link.

Tokiu būdu okupantų manevriniai vienetai kerta kelią Bachmutas – Lisičianskas ir atakuoja Spirnės gyvenvietę.

„Gauna į kaulus ir grįžta atgal į rytinę kelio pusę. Kitais žodžiais tariant, šiame ruože niekieno žemė plečiasi“, – pabrėžia jie.

Svitlodarsko ruože agresorius toliau siekia išnaudoti taktinę sėkmę dešiniajame flange. Okupantai pasistūmėjo keletą kilometrų Bachmuto link, ukrainiečiai juos sustabdė Klynovės prieigose. Grėsmė Bachmutui iš pietų didėja, agresorius nesustodamas apšaudo miestą ir jo prieigas artilerija.

Centre ukrainiečiai toliau tvirtai laiko pozicijas, abi pusės aktyviai naudoja artileriją. Fiksuotas dar vienos orkų bataliono taktinės grupės išvykimas iš sektoriaus, tad čia agresoriaus pajėgos dar labiau susilpnėjo.

Zaporižės sektoriuje vyksta mūšiai prie Jahorivkos, kur agresorius bando kontratakuoti. Mūšio rezultatai šiuo metu dar neaiškūs.

Karas Ukrainoje

Pietų kryptyje kontaktinė linija nebejuda, ukrainiečiai sustabdė savo kontratakas ir persigrupuoja.

Sąlyginai laisvai jaučiasi Ukrainos aviacija, todėl rusai į Chersono apylinkes permetė papildomas oro gynybos priemones (S300). Iniciatyvą savo rankose ukrainiečiai laiko tvirtai.

„Locked N’ Loaded“ rašo, kad įvyko apsikeitimas karo belaisviais, namo grįžo 144 Ukrainos kariai, 95 iš jų – „Azovstal“ gynėjai.

„Orkai skundžiasi, kad Berdiansko jūros uoste sprogimai. Kažin kas ten nutiko?“, – klausia jie.

Ekspertai rašo, jog su kiekviena diena daugėja ukrainiečių sėkmingai atakuotų rusų šaudmenų sandėlių ir vadaviečių.

Esą jei prieš kelias dienas sėkmingi veiksmai apsiribojo Iziumo ir Limano sektoriumi, tai dabar „fejerverkai“ okupantų pozicijų gilumoje matomi nuo Charkivo iki Chersono.

„Tikėtina, dirba ne tik vakarietiška ginkluotė, bet ir „Točka U“ raketos. Tai dar nėra tokie smūgiai, kurie visiškai sustabdytų orkų operacijas, tačiau jei pavyks išlaikyti tokį smūgių tempą ir tikslumą, jie lėtins agresoriaus galimybes palaikyti puolimo tempą, ten kur orkai puola arba galimybes apsiginti nuo ukrainiečių kontratakų, ten kur agresorius ginasi“, – teigia karybos žinovai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją