Anot karybos žinovų, Charkivo – Kupjansko sektoriaus Dvoričnos ruože tęsiasi susidūrimai ties Taviližanka.

Agresoriaus artilerija aktyvi kontaktinėje linijoje, ukrainiečių placdarme prie Dvoričnos ir Charkivo apylinkėse.

„Neatmestina, kad didelė dalis apšaudymų vykdoma iš Rusijos teritorijos. Taip rusai bando ne tik sustabdyti ukrainiečių operacijas, bet ir sutrikdyti jų tiekimą ir pajėgų rotaciją“, – teigia jie.

Tęsiasi sunkios kautynės Petropavlivkos gyvenvietėje. Pasirodė informacija, kad dalis rusų pajėgų atsitraukė Svatovės link.

Ekspertai neatmeta, kad tai gali būti pajėgų rotacija. Kita vertus, rusai gali bandyti atsitraukti į naują gynybos liniją prie Svatovės, o Rusijos pajėgos prie Petropavlivkos dengia jų atsitraukimą.

„Belieka spėlioti, stebėsime situaciją“, – teigia jie.

Borovos ruože situacija nuo trečiadienio iš esmės nepasikeitusi. Agresoriaus atsitraukimas ar tolimesnės gynybinės operacijos tiesiogiai priklausys nuo operacijų Kupjansko ir Dvoričnos ruožuose bei padėties Lymano sektoriuje.

Ekspertų vertinimu, Lymano sektoriuje artėja rusų grupuotės agonija.

Miestas blokuotas iš šiaurės (mūšiai vyksta Stavkų apylinkėse), vakarų (labai tikėtina, kad užimta Šandriholovė), pietų ir pietryčių.

Ukrainiečiai ugnimi (kai kur, tikėtina, ir pajėgomis) kontroliuoja abu galimus agresoriaus pajėgų aprūpinimo ir/arba atsitraukimo kelius.

„Blogiausia rusams tai, kad šie keliai susijungia viename taške – Zaričnėje ir iš čia eina į Lymaną. Tad ukrainiečiai gali rinktis, kada ir kur atakuoti rusus abiejuose keliuose arba butelio kakliuke – Zaričnėje. Tikėtina, naudojami abu variantai“, – rašo jie.

Siversko sektoriuje tęsiasi lokalūs susidūrimai Zolotarivkoje – Verchnokamjankoje, tačiau nefiksuojamas ukrainiečių bandymas užimti čia esančią „niekieno žemę“, dominuoja poziciniai mūšiai.

Ukrainiečių smūgis agresoriaus susitelkimo rajonui Zolotėje (apie 20 km nuo kontaktinės linijos) atšaldys agresoriaus norus vėl pabandyti pulti Spirnę.

Karas Ukrainoje

Ukrainiečių judėjimas Lisičiansko link gali būti susietas su jų operacijomis Lymano – Kreminos ruože.

Buvo pasirodę vertinimų, kad agresoriaus pajėgos Bachmuto kryptyje silpsta, tačiau mūšių intensyvumas to nerodo. Rusai ir toliau intensyviai puola Zaicevės – Odradivkos – Mykolajivka Druhos – Majorsko ruože.

Rusai taip pat aktyvūs Soledaro – Bachmutskės ruože bei rytinėse Bachmuto prieigose, tačiau mūšių intensyvumas čia mažesnis.

Tiesa, vis dažniau fiksuojamos ukrainiečių kontratakos, o tai nuteikia optimistiškai.

Pietuose agresorius intensyviai apšaudo Mykolajivą ir Kryvyj Rihą.

Ukrainiečiai vėl smūgiavo rusų kariniams taikiniams Chersono mieste ir apylinkėse, Nova Kachovkos dambos rajone.

Tuo pačiu atakuojami taikiniai Beryslave (komunikacinis mazgas, kritiškai svarbus orkų grupuotėms Andrijivkos ir Vysokopiljos ruožuose).

Pastebėtina, kad čia jau kelinta diena naikinamos oro gynybos ir elektroninės kovos sistemos.

„Ar tik neartėja didelio „kabūm“ diena?“, – klausia jie.

Chersono ruože vėl fiksuojamas aktyvumas Pravdinės apylinkėse. Pasirodė informacija, kad bent dalis rusų pajėgų paliko pozicijas ir atsitraukė. Ar tai lokalus pasikeitimas, ar turės didesnes pasekmes – paaiškės ateityje.

Andrijivkos ruože agresorius jau antrą dieną kontratakuoja prie Bezimenės.

Jis bando pasinaudoti ukrainiečių pajėgų rotacija ir jų perėjimu į gynybą, tačiau šios pastangos baigėsi nesėkme – ataka ir vėl atmušta.

Vysokopiljos ruože ukrainiečių aktyvumas krito, tuo naudojasi agresorius. Fiksuojamas nežymus kontaktinės linijos pastūmimas link „niekieno žemės“ rytiniame flange (Liubimivkos – Petrivkos ruožas).

Žinant, kad agresorius bet kokį pranašumą bando išvystyti nepaisant logikos ar savų aukų, neatmestina, kad greitu laiku rusai vėl bandys pulti, koncentruos daugiau pajėgų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)