Jie rašė, kad Rusijos karo propagandistų nerimas dėl galimų Ukrainos smūgių į šalies gynybos gilumą įgauna apčiuopiamą pavidalą. Taip jie komentavo faktą, kad ant pastatų Maskvos centre montuojama karinė įranga.

„Prieš kurį laiką Maskvoje pasirodė S400 sistemos, o šiandien keli kilometrai nuo Kremliaus ant pastato stogo užkeltas „Panzyr“. Taip ir norisi paklausti – o nutiko gal kažkas?“ – ironizavo jie.

Karo ekspertai įvertino ir padėti karo fronte.

Luhansko kryptyje Svatovo mieste, agresorius ir toliau bando atsikovoti prarastas pozicijas Novoselvske, tačiau nesėkmingai.

„Jau kelinta diena nematyti rusų puolimo Stelmahivka. Gali būti, kad agresoriaus jėgos čia atakuoti išseko, jis vykdė persigrupavimą, o tuo metu ukrainiečiai suaktyvino savo veiksmus prie Novoselivske, tad rusai buvo priversti reaguoti. Tačiau tai tik spėjimas nuo sofos, patikimų duomenų neturime“, – feisbuke ketvirtadienį rašė karo ekspertai.

Kreminos kryptyje, Ploshchanka – Chervonopopivka ruože, agresorius sukaupė jėgas ir surengė ataką Terny link.

„Anksčiau rusai ukrainiečiams neduodavo ramybės šiauriame flange prie Makiivka. Dabar panašu toks galimo ukrainiečių puolimo pasirengimus trikdantis rusų judesys pietiniame ruožo flange, t.y. Terny. Ar tai taps tendencija, dar anksti pasakyti“, – rašė pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N‘ Loaded“ ekspertai.

Karas Ukrainoje

Pačios Kreminos vakarinėse ir pietvakarinėse prieigose be didelių pakitimų, tęsiasi lokalūs susidūrimai, ukrainiečiai ruošia dirvą puolimui.

Lysyčianske, anot karo ekspertų, tęsiasi agresoriaus puolimas visoje sektoriaus kontaktinėje linijoje.

„Dar sunku spręsti kiek sėkmingas tikėtinas rusų noras tokiais veiksmais nušauti du zuikius:

1) užkirsti kelią ukrainiečių puolimui Kremina;

2) paremti savo veiksmus nuo Soledaro link Seversko.

Tačiau jie akivaizdžiai stengiasi tai pasiekti“, – konstatavo karo ekspertai.

Donecko kryptyje, aplink Bachmutą esančiame Soledaras – Krasna Hora ruože pastebėtos kelios naujos tendencijos, rašė jie.

„Pidhorodne – Krasna Hora agresoriaus puolimas įstrigęs, jiems pasistūmėti nepavyksta. Didžiąja dalimi taip yra ne tik todėl, kad rusų pajėgos išsekusios. Panašu, ukrainiečiams pavyko gana greitai adaptuoti savo ugnies sistemą (pėstininkai, PTRK, šarvuotos technikos ugnis ir manevras, minosvaidžiai, artilerija).

Dar sunku spręsti, ar agresoriaus puolimo tempo kritimas yra tendencija, bet bent šiai dienai kiek ramiau“, – apie vieną iš jų rašė karo ekspertai.

Ne tokios geros naujienos iš kito ruožo – Blahodatne – Rozdolivka – Vesele.

„Rusai apie 1 kilometrą pasistūmėjo Rozdolivka link, tačiau ne tai kelia didžiausią susirūpinimą. Nepatvirtintais duomenimis priešakiniai rusų vienetai kirto Bakhmutovka upę. Kritiškai svarbu neleisti jiems čia įsitvirtinti, priešingu atveju sukurta ukrainiečių gynyba Pidhorodne – Krasna Hora bus atakuojama į šiaurinį flangą ir užnugarį“, – rašė jie.

Karas Ukrainoje

Karo ekspertų teigimu, Bachmuto prieigose ukrainiečiai laiko sukaustę agresoriaus puolimą ir neleidžia jam pasistūmėti.

O kelyje Horlivka – Bachmutas toliau dėmesio centre Klishiivka. Čia, anot pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N‘ Loaded“ ekspertų, „Vagner“ grupuotė ir jos lyderis Jevgenijus Prigožinas paskelbė, jog minėta gyvenvietė jau rusų rankose.

„Šiame pranešime esminis akcentas dedamas ne pačiam užėmimo „faktui“, bet kad tai savarankiškai padarė „Vagner“ grupė. Tai pabrėžta kelis kartus. Tai dar viena malka į vis labiau įsiplieskiantį samdinių konfliktą su Gynybos ministerija.

Panašu, mūšiai Klishiivka dar tęsiasi, tačiau tai nepakeičia fakto, kad ukrainiečių padėtis šiame ruože išlieka labai sunki ir pamažu blogėja“, – pabrėžė karo ekspertai.

Avdijivka – Mariinka tęsiasi sunkios kautynės visuose ruožuose.

„Rusai atakuoja Pervomaiske, jų atakos vėl atmuštos. Sudėtingesnė padėtis prie Krasnohorivka. Šį šiaurinį Mariinka flangą dengiančią gyvenvietę rusai puola labai įnirtingai, mūšio rezultatai nežinomi“, – teigė jie.

O Zaporižios kryptyje rusai vėl vykdė lokalias atakas Orihiv ir Huliajpole ruožuose.

„Puolimas nebuvo sėkmingas, ukrainiečiai apsigynė. Rusai akivaizdžiai bando primesti savo mūšio ritmą, nori priversti ukrainiečius reaguoti. Šie kol kas ginasi ir į didesnį snukiadaužį nesivelia“, – konstatavo karo ekspertai.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)