Pasirodė palydovinės nuotraukos iš Krymo Novofedorivkos karinio oro uosto.

Organizacijos „Conflict Intelligence Team“ (CIT) vertinimu, reali versija, kad galėjo būti smogta dronais-savižudžiais.

„Locked N’ Loaded“ teigimu, susiejus tai su „Washington Post“ duomenimis, kad operaciją įvykdė Ukrainos specialiųjų operacijų pajėgos, ši versija turi tvirtą pagrindą.

„Nesame detonavimo ar raketų smūgių analitikai, tačiau žvelgiant į nuotraukas iš tiesų nesimato akivaizdžių, didelių kraterių, kurias turėtų palikti ilgo nuotolio raketos“, – pabrėžia jie.

Tačiau ekspertai tikina, kad yra ir dėl ko su CIT vertinimu nesutikti. Vienas CIT argumentų, kad tai buvo ne raketų smūgiai – neva šalia oro uosto buvo rusų oro gynybos priemonės, kurios net neiššovė.

„Neiššovė, tai suprask, nebuvo į ką šauti. Na, bet jei ukrainiečiai iš pradžių panaudojo priešradarines raketas HARM, tai rusai ir nematė į ką šauti. Bet kokiu atveju, tikslas buvo pasiektas“, – teigia karybos žinovai.

Baltarusijos ukrainiečiai neprovokuotų

Ekspertai rašo, kad kiek anksčiau pasirodė informacija apie gaisrą Rusijos karinėje bazėje, kuri yra Baltarusijos teritorijoje.

„Sunku pasakyti, kas ten įvyko. Tačiau, mūsų manymu, mažai tikėtina, kad čia Ukrainos „rūkalių“ darbas. Baltarusijos provokavimas tiesiogiai įsijungti į karą tikrai ne Ukrainos interesas. Neatmestina, kad tai pačių „kremlinų“ darbas, bet tai tik spekuliacijos nuo sofos“, – teigia jie.

Vertindami padėtį fronte karybos žinovai teigia, kad Iziume agresorius artilerijos ugnį koncentruoja į pietvakarinį sektoriaus ruožą.

Tikėtina, kad trečiadienį prie Velyka Komyšuvachos gavę snukin, jie bijo ukrainiečių kontratakų.

„Rusų nevilioja perspektyva būti priremtiems prie šiauriau tekančios Severskyj Doneco upės. O be reikalo, patirtis plaukte trauktis į kitą upės krantą apšaudant ukrainiečių artilerijai būtų visai vertinga. Ją orkai galėtų panaudoti ruošiantis parodyti „gerą valią“ prie Dnipro“, – teigia jie.

Siversko sektoriuje rusai suaktyvėjo, ketvirtadienį atakuoti beveik visi kontaktinės linijos svarbiausi taškai: Hryhorivka, Verchnokamjanskė, Ivano-Darivka, Spirnė.

Neatmestina, kad čia veikiančius agresoriaus vienetus papildė negausios, tačiau šviežios pajėgos iš Rusijos (gal vienas kitas „savanorių“ batalionas).

Tuo pačiu, rusai galėjo atakuoti nepapildytais, tačiau savaitę sąlyginės ramybės turėjusiais, reorganizaciją įvykdžiusiais vienetais.

Tikėtinas suintensyvėjimo tikslas – neleisti ukrainiečiams nuo Siversko permesti papildomus vienetus link Soledaro – Bachmuto (gynybai) arba link Iziumo (puolimui).

Toliau tęsiasi kautynės Soledaro ir Bachmuto rytinėse prieigose.

Karas Ukrainoje

Du kilometrai į vakarus nuo Veršynos esanti Zaicevės gyvenvietė laikosi, tad agresoriui ir toliau nesiseka atverti pietinio kelio link Bachmuto.

Tuo pačiu rusai neatsisako savo planų perkirsti Siversko ir Bachmuto sektorius bei smūgiuoja į Jakovlivką.

Suaktyvėjo agresoriaus grupuotė Svitlodarsko ruožo pietuose, atakuojama kito, gerokai didesnio, Zaicevės miesto link.

„Centre „denacifikuotojų“ utilizacija vyksta nesustodama. Ir toliau jie siunčiami į mūšį, tačiau taip ir gula pirmoje ukrainiečių gynybos linijoje. Didžiausia problema gynėjams čia yra rusų artilerija. Nepaisant pastarųjų dienų ukrainiečių smūgių, Rusijos pajėgų šaudmenų tiekimas į kontaktinę liniją nėra sutrikdytas“, – teigia ekspertai.

Ir priduria, kad agresorius aprūpinimo kelius čia vystė 8 metus, greičiausiai todėl jam geriau sekasi apsaugoti savo užnugarį šiame sektoriuje, nei kituose.

Be to, dėl ukrainiečių artilerijos sistemų trūkumo šiame ruože rusų artilerijos sistemos nėra daužomos tokia apimtimi, kuri leistų tikėtis priešiškos netiesioginės ugnies intensyvumo sumažėjimo.

„Maža to, okupantai čia pradėjo naudoti ir termobarinių raketų sistemą TOS – 1A „Solncepiok“. Gal tai ir desperatiškas agresoriaus žingsnis, nes jam niekaip nepavyksta pralaužti gynybos tradicinėmis priemonėmis ir artilerinės ugnies masiškumu, tačiau nuo to Ukrainos gynėjams nėra lengviau. Kova tęsiasi“, – teigia jie.

Zaporižioje ukrainiečiai atmušė rusų bandymą atakuoti, sektoriuje dominuoja artileristų dvikovos.

Trečiadienio duomenimis, ukrainiečių aviacija agresoriaus pajėgoms smogė 9 smūgius (sandėliai, vienetų susitelkimo rajonai). Taip pat gerai padirbėjo artileristai: netiesiogine ugnimi sunaikino 3 Msta-B haubicas, 7 šarvuotos ir nešarvuotos technikos vienetus, o svarbiausia apšaudė bent 3 rusų vadavietes.

Viena iš jų, 49-osios armijos vadavietė, užtikrinanti bendrą vadovavimą ir visų Dnipro dešiniajame krante esančių agresoriaus pajėgų valdymą. Kita vertus, dažnai net bataliono taktinė grupė turi mažiausiai po 2-3 valdymo punktus (vadavietes), todėl neabejojame, kad tai tik viena iš šios armijos vadaviečių.

Ekspertai pažymi, kad agresoriaus aviacija stengiasi nelikti skolinga. Taip pat atakuojamos ukrainiečių pozicijos, aprūpinimo rajonai ir tiekimo keliai. Liūdna tradicija, kad ir toliau kenčia civiliai – smogta Mykolaijivo ir Nikopolo miestams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją