Anot karybos žinovų, Iziumo kryptyje okupantai toliau užiminėja gynybines pozicijas.

Tiesa, pasak jų, sekmadienį rusai atakavo Mazanivką, Dolyną, bet tai buvo labiau trikdomojo pobūdžio ataka, kurią ukrainiečiai atmušė.

Anot karo ekspertų, klausimas, ar ukrainiečiai turi galimybių pereiti į kontratakas šiame sektoriuje, ar taip pat stovės gynyboje, o rezervas judės į rytus spręsti problemų Lisičianske.

„Oficialu – gynėjai pasitraukė iš Lisičiansko. Sprendimas brendo jau senokai, tad gerai, kad ukrainiečiai tam ryžosi. Dar neaiškios atsitraukimo operacijos detalės, tačiau aišku viena – situacija toliau išlieka sudėtinga. Gali būti, kad jau vėlu užiminėti anksčiau mūsų minėtą ruožą Bilohorivka – Verchnokamjanka“, – rašo jie.

Taip, anot ekspertų, yra dėl to, kad agresorius jau vykdo puolimo operacijas Verchnokamjankoje ir turi taktinę sėkmę.

Taip pat rusai įnirtingai atakuoja Spirnę, kaip ekspertai ir spėjo, forsavo Sverskyj Doneco upę ties Bilohorivka ir bando ten įsitvirtinti. Tai yra, atakuoja Bilohorivkos – Verchnokamjankos ruožo flangus, tad atsitraukimo ir manevro ruožas ukrainiečiams tampa dar siauresnis. Tad čia formuoti gynybos liniją gali būti sudėtinga.

„Todėl neatmestina, kad ukrainiečiai gali trauktis link Siversko. Panašu, kad gynėjai neteisingai įvertino savo teigiamą patirtį sėkmingai atsitraukiant iš Zolotės ir Sjeverodonecko ir pamanė, kad galės taip atsitraukti kada panorėję. Agresorius išmoko pamokas ir šį kartą veikia kur kas profesionaliau“, – teigia jie.

„Locked N’ Loaded“ teigimu, tikėtina, kad to kaina gali būti didelė: reikės atiduoti daugiau teritorijos, nei tuomet, jei laiku būtų priimtas sprendimas palikti Lisičianską (pavyzdžiui, kai okupantai užėmė Rai – Oliksandrivkos – Myrna Dolynos ruožą).

„Gali būti, kad siekiant apsaugoti Bachmuto grupuotės šiaurinį flangą, ukrainiečiams teks lyginti gynybos liniją ties Spirne – Berestove (t.y. atsitraukti į gynybai palankesnes pozicijas saugantis priešo atakuotų iš šiaurės). Labai apsidžiaugsime, jei mūsų pasvarstymai nuo sofos nepasitvirtins ir ukrainiečiams pavyks užimti gynybą neatiduodant orkams daugiau, nei verta“, – rašo jie.

Agresoriaus puolimas Bachmuto link ir toliau sustojęs, tačiau puolimas kelyje Bachmutas – Lisičianskas atsinaujino. Tačiau ukrainiečiai atmušė atakas, patys vykdo lokalias kontratakas.

Centre situacija nesikeičia. „Tiesa, agresorius pabandė priminti apie save ir surengė ataką pietiniame Avdijivkos įtvirtinto rajono ruože. Derlinga Ukrainos žemė dar labiau patręšta, ukrainiečiai prasimankštino – vieni pliusai“, – rašo jie.

Zaporižės ruože situacija be pakitimų, intensyviausios kovos vyksta į pietus nuo Vuhledaro. Pasak ekspertų, agresorius bando išmušti ukrainiečius iš atsikovotų teritorijų, tačiau be didelių rezultatų.

Melitopolyje ukrainiečiai sunaikino rusų karinę bazę, apgadintas geležinkeliu einantis tiekimo kelias.

Charkivo kryptyje agresorius atnaujino atakas šiauriniame ruože – Prudijankoje, tačiau ukrainiečiai atmušė agresoriaus puolimą.

Ekspertai neatmeta, kad rusai siekia priartėti kuo arčiau miesto prieigų ir visu netiesioginės ugnies spektru dengti miestą ir kelius į jį ir iš jo, t.y. naikinti į Charkivą atvykstantį pastiprinimą ir, arba iš jo išvykstančius vienetus, kuriais ukrainiečiai galėtų pastiprinti kitus sektorius.

„Ir pabaigai – šiek tiek geresnių naujienų. Ukrainiečių aviacija aktyviai ėmė veikti ne tik aplink Chersoną, bet ir kituose sektoriuose. Tai ženkliai palengvina manevrinių vienetų operacijas, nuima dalį krūvio nuo artileristų. Tiesa, operacijų tankis skirtingas – didžioji dalis skrydžių tenka Pietų krypčiai ir Zaporižei. Tačiau smagu, kad oro operacijų geografija plečiasi ir į sunkiausius ukrainiečiams ruožus, t.y. šiaurinį Donbaso flangą“, – rašo jie.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją