Karo ekspertai teigė, jog Charkive situacija nepasikeitė, Iziume ketvirtadienį agresorius vėl artilerijos ugnį koncentravo pietiniame ruože, bandė pietrytiniame ruože, bet ukrainiečiai ataką atmušė.

O Severske, anot jų, tęsiasi poziciniai lokalūs mūšiai, agresorius atakuoti nebando, čia dirba abiejų pusių artilerija. Situacija nesikeitė ir Zaporižios sektoriuje.

Bachmute, pasak karo ekspertų, agresoriaus artilerija ir aviacija smūgiuoja ten kur anksčiau buvo vykdomos įnirtingos atakos.

„Orkų manevriniai vienetai aktyvūs dviejuose ruožuose. Iš pietų atakuojama Kodema, siekiant apeiti vandens kliūtimis iš rytų ir šiaurės rytų pridengtą ukrainiečių įtvirtintą rajoną Kodema – Zaitseve (prie Vershyna). Ukrainiečiai ataką atmušė. Tuo pačiu tęsiasi mūšiai prie Soledar.

Agresorius nesėkmingai puola pietrytinėse miesto prieigose. Taip pat bando laimę prie Yakovlivka. Čia po eilės savaičių daužymo galva į sieną agresoriaus propagandistai informuoja apie nesėkmės priežastis – „ukrainiečiai čia yra įsirengę galingas gynybines pozicijas“. Na jo, „netikėta“, po pirmų trijų bandymų atakuoti jiems tai buvo sunku suprasti, prireikė laiko“, – ironizavo jie.

Šalies centre – agresorius „savo išsikvėpusį puolimą bando kompensuoti stipriu artileriniu apšaudymu ir aviacijos smūgiais visame sektoriuje nuo Marinka iki Avdiivka“.

„Prisidengdami netiesiogine ugnimi pabandė pulti Pervomaiske, tačiau patyrė eilinę nesėkmę“, – rašė jie.

Ukrainos pietuose esančioje Rusijos pajėgų kontroliuojamoje teritorijoje dingo elektra, rašė karo analitikai. Bet ar ilgam, ir kaip tai paveiks padėti fronte, anot jų, dar sunku pasakyti.

„Galima tik atkreipti dėmesį, kad dingus elektrai okupacinės pajėgos savo reikmėms bus priverstos naudoti generatorius, kuo dar labiau pablogins savo logistinę padėtį, dėl senkančių energetinių resursų gali imti trūkinėti sąveika tarp vienetų. Tokioje situacijoje gali ir vėl kas nors Kryme teleportuotis į mėnulį, ar dar kokie smagūs dalykai nutikti“, – prognozavo karo analitikai.

O kontaktinėje linijoje aktyvumas į vakarus nuo Snihurivka atsinaujino, agresorius mažomis grupėmis (būrys) vėl bando judėti į priekį.

„Tiesa, jam to daryti nesiseka. Tuo metu ukrainiečių artileristai sunaikino bent du agresoriaus valdymo punktus ir du šaudmenų sandėlius“, – feisbuke rašė pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N’ Loaded“ ekspertai.

Prognozuotas Rusijos pajėgų „pasveikinimas“ su Ukrainos Nepriklausomybės diena – įvyko.

„Apšaudžius Chapline geležinkelio stotį 25 civiliai žuvo (tarp jų du vaikai), 31 gyventojas sužeistas“, – socialiniame tinkle rašė jie.

Karo ekspertai pakomentavo ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino pasirašytą dokumentą, kuriuo nuo kitų metų sausio 1 dienos bus didinamos Rusijos ginkluotosios pajėos.

„Pagal šiandieninį V. Putino ukazą iš 2,039 mln. ginkluotųjų pajėgų etatų, tik daugiau kaip pusė šio skaičiaus (1,15 mln.) sudarys kariškiai. Visa kita turbūt biurokratija ir aptarnaujantis personalas. Jei pažiūrėsime į „Global fire power ranking“, tai nurodoma, kad Rusija 2022 m. turėjo 850 000 kariškių (active personel).

Tad jei remsimės tais skaičiais, nuo kitų metų kariškių Rusijoje turėtų daugėti 350 000. Kita vertus, jei prie 2022 m. skaičiaus pridėsime 250 000 „paramilitary“ (kas tikėtina yra samdiniai), tai gaunasi, kad nuo kitų metų orkų kariuomenė turėtų augti 50 000 karių“, – skaičiavimais feisbuke dalijosi karo ekspertai.

Jie teigė, jog „bet kokiu atveju agresorius bando padidinti savo ginkluotąsias pajėgas, kas reiškia jog ramybės nebus“.

„Tiesa, reikia suprasti, kad norėti ir padaryti (ypač Rusijoje) yra du skirtingi dalykai. Ir idealiu variantu toks padidėjimas nebus sausio 1 d. Tai būtų ilgas verbavimo procesas. Kaip agresoriui tai sekasi daryti – matome „3 – iojo korpuso pavyzdžiu“.

Neatmestina, kad dalis „Vagner“ samdinių bus „legalizuota“ ir jie pavieniui ar visais vienetais įsilies į reguliarių pajėgų gretas. Galbūt tai žingsnis rengiantis prie Rusijos prisijungti okupuotas Ukrainos teritorijas. Tokiu būdu „separų“ vienetai taptų Rusijos ginkluotųjų pajėgų dalimi, tai ir išpūstų ginkluotųjų pajėgų skaičių. Bet kaip ir rašėme trečiadienį – viskas tik prasideda“, – feisbuke rašė karo ekspertai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)