Ekspertai rašo, kad JAV skelbia apie koordinuotą – tai reiškia, dalyvaus ne vien JAV, priemonių paketą stiprinti Ukrainos energetikos sistemai, bus didinama ir karinė parama.

Tuo pačiu Europos Komisija siūlo sukurti Jungtinių Tautų (JT) teismą, kuris ne tik nagrinėtų Rusijos karo nusikaltimus, bet ir priimtų sprendimus dėl okupantų turto nusavinimo Ukrainos naudai.

„Žinant, kokia klampi pelkė yra Jungtinės Tautos (JT), pastaroji iniciatyva skamba kiek naiviai, tačiau vis dėlto tai svarbus diplomatinis signalas. Labai viliamės, kad jis įgaus ir teisinę išraišką“, – rašo jie.

Atsisako taktinių grupių

Jungtinės Karalystės žvalgyba skelbia, kad agresorius atsisako bataliono taktinių grupių (BTG) kaip dideliame kare nepasiteisinusio koncepto.

Įvardijama esminė priežastis – tik keli BTG vadai sugebėjo išnaudoti šio koncepto privalumus. Tai reiškia, kad problema ne tiek pats konceptas, kiek prastas batalionų ir brigadų vadų pasirengimas.

„Tuo pačiu reikia pasakyti, kad šis atsisakymas ne iš gero gyvenimo – nebėra tiek kovinės technikos ir artilerijos, kuria galima būtų užpildyti BTG. Nebeliko ir vadų, kurie bent šiek tiek suprato kaip šias jungtines pajėgas naudoti taktiniu lygiu. Todėl dabar agresoriaus konceptas – būrio ar kuopos dydžio pėstininkų veiksmai, remiami priskirtų tankų ir artilerijos vienetų“, – teigia ekspertai.

Anot jų, po pirmojo Čečėnijos karo buvo labai stipriai kritikuojamas „jungtinių pulkų“ konceptas, tačiau technikos, ją valdyti gebančio personalo ir pėstininkų trūkumas vis tiek atvedė prie BTG, kitaip tariant – „suneštinio baliaus“.

„Ar istorija pasikartos ir vėl bus pereita prie „jungtinio pulko – 3“, ar kažkas keisis – matysime“, – rašo jie.

Luhansko kryptyje agresorius toliau bando pulti Stelmahivkos link, tačiau jo pastangos nebuvo sėkmingos. Įdomu, kad rusai artilerija apšaudė Peršotravnevę, kurią patys kontroliuoja.

Tikėtina, kad agresorius bandė artilerijos ugnimi sunaikinti ukrainiečių žvalgų grupes ar lokalias atakas bei reidus vykdančius vienetus.

Kalbos buvo ankstyvos

Panaši padėtis ir Ploščankos ir Červonopopivkos ruože. Rusų artilerija dirba jų kontroliuojamoje teritorijoje, kas taip pat rodo ukrainiečių žvalgų aktyvumą ir situacijos dinamiškumą.

Lisičiansko kryptyje rusai atakuoja Verchnokamenskę ir Bilohorivką, tačiau be rezultatų. Jų propagandiniuose kanaluose pripažįstama, kad kalbos apie „išlaisvintą“ Spirnę buvo ankstyvos.

Maža to, jie gyvenvietę priskiria ukrainiečiams, kas irgi iki galo nėra tikslu – ji labiau kol kas yra „niekieno žemė“.

Kelyje Horlivka – Bachmutas agresoriui pavyko pasistūmėti. Tikėtina, kad jis įžengė į Andrijivką, Kurdiumivkos užėmimo ukrainiečių ir nepriklausomi šaltiniai dar nepatvirtina.

Situacija darosi labai rimta, kadangi Rusijos pajėgos perima kelių sankirtą ir, labai tikėtina, įgaus daugiau galimybių ir pasitikėjimo atkirsti Bachmuto tiekimą iš vakarų bei blokuoti pietvakarines miesto prieigas ginančią ukrainiečių grupuotę.

Bachmuto prieigose agresoriui nepavyksta pasistūmėti, ukrainiečiai ir toliau randa jėgų kontratakuoti.

Toliau daužo galvą į sieną

Tiesa, kontaktinė linija nejuda, tačiau jei toks ukrainiečių aktyvumas virs tendencija ir ruože bus primestas jiems naudingas mūšio ritmas, tai gali pasitarnauti stabilizuojant padėtį kelyje Horlivka – Bachmutas.

Soledaro – Bachmutskės ruože rusai ir toliau daužo galva į sieną – jų atakos Jakovlivkoje ir toliau nėra sėkmingos.

Tuo metu atakos Avdijivkos link kiek aprimo, daugiausia agresorius remiasi artilerija.

Rusai intensyviai spaudžia Nevelskės – Pervomaiskės ruože.

„Daro jie tai gan šabloniškai, kaip jau ne kartą esame matę, nuo Piskų atakuoja palei kelią link Pervomaiskės, tuo pačiu smūgiuoja ir iš vakarinio flango nuo Nevelskės. Atakos atmuštos“, – rašo ekspertai.

Agresorius yra užėmęs daugiau nei pusę Marijinkos gyvenvietės, tačiau ukrainiečiai nesitraukia, nes čia turi įsirengę kelių gynybos žiedų į gylį sistemą, kuri paremta pozicijomis palei kelius, gyvenvietes ir vandens kliūtis.

Kitaip sakant, apsupimas jiems negresia, esant reikalui jie pereis į kitą gynybos ruožą.

Nuojauta ekspertams kužda, kad su Marijinka situacija bus panaši kaip ir su Piskais.

„Rusai dėl jo daužėsi labai ilgai, vis paskelbdavo, kad užėmė, bet tai pasirodydavo melas. Galų gale, kai nebeliko ko ginti, ukrainiečiai atsitraukė, o dabar agresorius ir toliau trypčioja tuose griuvėsiuose, kuriuos pagaliau užėmė“, – rašo jie.

Vuhledaro kryptyje – be pakitimų: arba tai tyla prieš audrą, arba mūšiai galutinai nurims.

„Kaip ir minėjome anksčiau, šiame ruože agresorius tikisi pasiekti operacinio lygio laimėjimų (pavyzdžiui, išeiti ukrainiečių grupuotei Marijinkos – Avdijivkos ruože į užnugarį arba bent jau dalinai apsupti), tad mažai tikėtina, kad rusai atsisakys savo planų. Žinoma, juos gali pakeisti sėkmingi ukrainiečių puolamieji veiksmai. Abi pusės ruošiasi, o mes toliau stebėsime situaciją“, – rašo ekspertai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)