„Serbija – neabejotina Rusijos partnerė ir satelitė“

Sekmadienį neramumai įsiplieskė tarp Serbijos ir Kosovo, priminė karybos apžvalgininkai.

„Sekmadienio popietę Kosovo šiaurėje, Mitrovicoje, aidėjo oro pavojaus sirenos. Pranešama, kad serbai pradėjo blokuoti kelius po to, kai Kosovo vyriausybė priėmė nutarimą vietos serbams išduoti laikinuosius tapatybės dokumentus. Vakar Serbijos politikas Vladimiras Džukanovičius socialiniame tinkle tviteryje pareiškė, jog „Serbija bus priversta pradėti Balkanų denacifikaciją“.

Kad šiame konflikto kurstyme neapsieita be Kremliaus dvoko, išsidavė Marija Zacharova, vos ne tą pačią akimirką pareiškusi, jog „Rusija ragina Prištiną ir už jos stovinčias JAV bei ES nutraukti provokacijas ir gerbti serbų teises Kosove“. Serbija – neabejotina Rusijos partnerė ir satelitė“, – rašė jie.

Karybos apžvalgininkai teigė, jog pernai gegužę Serbijoje vyko jungtinės Rusijos ir Serbijos karinės pratybos „Jungtinis atsakas“.

„O už paramą 2021 lapkričio 26 d. V. Putinas Serbijos prezidentui Aleksandar Vučič pažadėjo parduoti dujas po 270 $ už 1000 m3 ir nekelti kainos pusę metų, tuo tarpu po invazijos dujų tarifai Europos biržoje šokinėjo iki 3600 $ už 1000 m3. Dabar už šią kalėdinę dovanėlę metas Serbijai atidirbti. Putino režimas neabejotinai seniai įtraukė Serbijos – Kosovo konflikto scenarijų kaip dar vieną galvos skausmą Europai. Pasaulinio terorizmo lizdas tęsia tarptautinį terorą visais jam įmanomais būdais“, – feisbuke rašė karybos apžvalgininkai.

Įvertino naujausius Putino pareiškimus

Rugpjūčio 1–osios dienos situacijos apžvalgoje apžvalgininkai priminė sekmadienį Rusijos vadovo Vladimiro Putino pasakytą kalbą Sankt Peterburge.

„Jis pareiškė, kad „dabartinė padėtis reikalauja labai ryžtingų veiksmų“, o laivynas užtikrins Rusijos suverenitetą prieš NATO ir kitas priešiškas jėgas“, – rašė jie.

Karybos apžvalgininkų teigimų, Rusijos vadovas pasidžiaugė, kad artimiausiais mėnesiais bus pradėtos tiekti hipergarsinės sparnuotosios raketų sistemos „Cirkon“, galinčios skrieti 1000 kilometrų.

„Šios raketos skirtos kovai tiek su taikiniais jūroje, tiek ir sausumoje, tačiau iš esmės jos gaminamos skandinti lėktuvnešius, povandeninius ir visų kitų tipų laivus“, – teigė apžvalgininkai.

Jie tikino, jog V. Putino kalboje nebuvo nieko naujo – „vos Putinas išsižioja – iš burnos krenta raketos“.

„V. Putinas tikrai žino, kad jo Rusija nei iš tolo negali lygiuotis į JAV ir NATO karinius laivynus, nuo kurių atsilieka keletą kartų. Vienintelė sritis, kurioje Rusija gali vaidinti super valstybę yra raketų technologijos ir branduoliniai ginklai“, – rašė karybos apžvalgininkai.

Vladimiras Putinas

„Užtenka smerkti, laikas JAV Rusiją paskelbti teroristine valstybe“

Pirmadienį apžvalgininkai rašė, jog Tarptautinio Raudonojo kryžiaus komitetas laukia galimybės patekti į Olenivkos kalėjimo stovyklą, kurioje įvyko Ukrainos karo belaisvių žudynės.

„Prieiga prie karo belaisvių privaloma pagal Ženevos konvenciją. Raudonojo kryžiaus prašymo Rusija nepatenkino. Mes nuo pat pradžių skeptiškai žiūrėjome į „Azovstal“ gynėjų gelbėjimo operaciją, tarpininkaujat TRK, netikėjome pažadais, kad kariai laisvę išvys po kelių dienų. Ar galėjo būti tikėtinas Mariupolio didvyrių paleidimas?

Juk jie taptų gyvu, vaikščiojančiu, istoriją liudijančiu pavyzdžiu kitiems ukrainiečiams ir ateinančioms kartoms, kaip reikia kautis“, – įžvalgomis socialiniame tinkle dalijosi karybos apžvalgininkai.

Tuo metu JAV ambasadorė Ukrainoje Bridget Brink pasmerkė išpuolį prieš Olenivkos kalinius, pavadindama tokį elgesį „barbarišku Rusijos pajėgų elgesiu su ukrainiečių karo belaisviais“.

„Užtenka smerkt, laikas Vašingtonui oficialiai paskelbti Rusiją teroristine valstybe“, – pabrėžė jie.

Feisbuke karybos apžvalgininkai rašė, kad pasirodo ir pirmosios Kremliaus užuominos dėl galimų paliaubų sąlygų.

„Informacija pateikta ne Rusijos, o JAV ekspertų Steveno Simono ir Johnatano Stevensono lūpomis, siūlančių Jungtinėms Valstijoms įtikinti Ukrainą pradėti derybas su Rusija, ieškant diplomatinio konflikto sprendimo būdo. Ekspertai siūlo apriboti Ukrainos ir Rusijos pajėgas ir nustatytose demilitarizuotose zonose dislokuoti taikdarius, kurių vadovavimui JAV turi didelės patirties.
Šis siūlymas yra ne kas kita, kaip siekis konfliktą įšaldyti iki kito puolimo“, – rašė jie.

Karybos ekspertų nuomone, Ukrainos valdžia supranta, kad tokios paliaubos yra lygios pralaimėjimui.

„Todėl tikime, kad laikysis tvirtai prieš įvairiausio plauko „ekspertų“ gundymus ir Kremliaus žabangas“, – feisbuke rašė karybos ekspertai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją