Čia jie susipažįsta su kuopos ginkluote, įgyja karinių teorinių žinių ir praktinių įgūdžių, kuriuos vėliau tobulins tęsdami studijas Akademijoje, informuoja Krašto apsaugos ministerija.

Praėjus pirmajai studijų savaitei jaunuoliai pasakoja, kad tik išgirdę Priėmimo komisijos kvietimą, visi jautėsi puikiai ir pakylėtai – nuotaika buvo labai gera. Tą pačią dieną visi jie patyrė daug naujų įspūdžių, nes apsigyveno naujoje aplinkoje, sutiko naujų žmonių ir, žinoma, turėjo įveikti daug naujų išbandymų.

„Anksčiau nebuvau tarnavęs kariuomenėje ir su ja nesusidūriau iš taip arti, todėl supratau, kad dar daug ko nežinosiu“, – aiškina Diomedas Petkevičius ir prisipažįsta, kad iš pradžių jis klausinėjo ir prašė paaiškinti kitų kurso draugų, instruktorių, vadų. „Kol kas turėjome tik teorijos paskaitas. Viskas dar prieš akis ir mes tam pasiruošę“, – sako jaunuolis.

Andrius Dumbauskas pasakoja, kad apie Karo akademiją jis pradėjo galvoti jau nuo trylikos metų ir tiesiog laukė galimybės studijuoti Akademijoje: „Dvyliktoje klasėje baigiau bazinį kario kursą, todėl puikiai žinojau, kas laukia. Aišku, šios septynios savaitės visiems yra išbandymas, bet reikia „sukandus dantis“ eiti į priekį. Žinau, ką dabar darau. Tikiu, kad lygiai po ketverių metų taip pat stovėsiu duodamas karininko priesaiką.“

Vaikinams pritaria ir merginos, kurių šiais metais tarp 63 pirmakursių yra septynios. „Žinoma, iš pradžių daug kas nustebino. Viskas mums čia vyksta labai greitai, bet jau pripratome prie naujo ritmo. Atlikdamos užduotis stengiamės neužtrukti ir nebūti našta būriui, nes dabar gyvename kaip viena šeima“, – įspūdžiais dalijasi Vytenė Dagytė ir Gretė Lukošaitytė.

Kariūnus Rukloje aplankę Lietuvos karo akademijos plk. Devis Martusevičius ir Kariūnų bataliono vadas plk. ltn. Robertas Lapinskas taip pat ragina kariūnus nepasiduoti ir drąsiai priimti naujus iššūkius. „Pirmasis jums skirtas patarimas – neskubėkite daryti skubotų sprendimų. Mesti visada yra lengva, bet sugrįžti – labai sunku arba nebeįmanoma, – paaiškina plk. D. Martusevičius. – Kiekvienam iš mūsų pirmos dienos kariuomenėje taip pat buvo sunkios. Tačiau po metų ir ketverių baigiant Karo akademiją viskas jau atrodė kitaip. Ir jums praeis šis etapas. Tuomet jį įvertinsit ir suprasit, kiek jis davė jums naudos, kodėl to reikėjo. Svarbiausia – nepasiduokit ir tvirtai ženkit pasirinktu kario keliu.“

Susitikime kariūnams prisistatė ir jų būsimas kuopos vadas Akademijoje kapitonas Žilvinas Zakarauskas, kuris taip pat ragino jaunuolius būti aktyviais ir atkakliai siekti užsibrėžto tikslo.

Šiuo metu Rukloje mokosi 63 naujokai – 56 vaikinai ir 7 merginos. 18 pirmakursių yra atlikę nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą, 1 – šiuo metu ją dar atlieka.

Didžiąją kurso dalį Rukloje sudaro praktinės pratybos auditorijoje ir vietovėje. Kariūnai mokosi karinės inžinerijos, taktikos, ryšių, topografijos, rikiuotės ir pirmosios medicinos pagalbos pagrindų.

I kurso kuopos vadas Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomajame pulke vyresnysis leitenantas Donatas Tarakanovas paaiškina, kad pirmąją savaitę kariūnai turėjo teorijos paskaitas. Praktiniai užsiėmimai prasidės po poros savaičių, kai jie išeis į karinį poligoną. „Ten pirmakursiai visą teoriją turės pritaikyti praktiškai – toliau tobulins savo žinias lauko sąlygomis. Tačiau jau dabar matome, kad tarp naujokų yra tarnavusių kariuomenėje, todėl juos stengiamės tolygiai paskirstyti būriuose. Kai šalia yra tokie draugai, tuomet užduotis atlikti ir kitiems būna daug lengviau ir paprasčiau“, – paaiškina vyresn. ltn. D. Tarakanovas.

Kariūnams, sėkmingai išėjusiems bazinį kariūno kursą, išlaikiusiems visų mokomųjų dalykų testus ir atlikusiems nustatytas individualias užduotis, po baigiamųjų pratybų įveikus „Šlovės taką“, rugsėjo 8 d. bus įteikti kurso baigimo pažymėjimai, kurie rodys, kad jie yra ištvermingi, turi reikalingų psichologinių, fizinių ir profesinių savybių.

Š. m. rugsėjo 23 d. I kurso kariūnai prisieks tarnauti Lietuvos valstybei ir toliau tęs studijas Karo akademijoje.

Visiems Akademijos absolventams, sėkmingai baigusiems studijas ir davusiems karininko priesaiką, bus suteiktas pirmasis karininko – leitenanto – laipsnis ir įteiktas aukštojo mokslo diplomas.