"Išsamiai išnagrinėję šią istoriją, padarėme išvadą, kad grąžinti kariams pinigus, kuriuos jie išleido aviabilietams skrisdami atostogų namo, neturime teisinio pagrindo. Jeigu kariai tebesieks pinigus atgauti, vienintelis tam kelias - per teismą. Tegu teismas pripažįsta, kad mes neteisūs", - interviu BNS sakė V.Tutkus.

Jo teigimu, kariai nepateikia pakankamai dokumentų, pagrindžiančių jų išlaidas.

Pasak V.Tutkaus, vieninteliai dokumentai - lėktuvo bilietai, kuriuose nenurodyta kaina, bei vieno kario pateikta pažyma apie iš tarnybos draugų surinktus pinigus, tačiau iš jos neaišku, ar tai visų karių, ar tik dalies jų duoti pinigai.

Prieš kelias savaites žiniasklaida priminė beveik septynerių metų istoriją, kai 1999-2000 metais taikos įtvirtinimo misijos Kosove pirmajame būryje KFOR-1 tarnavę kariai atostogų grįžo savo lėšomis. Kariai teigia bilietams išleidę 12 780 litų. Anot spaudos, dėl šios skolos misijoje dalyvavę kariai ne kartą kreipėsi į kariuomenės vadovybę, tačiau ši nurodė, kad pinigai nebus grąžinti - esą kariai patys sutiko apmokėti kelionę, be to, jau suėjęs senaties terminas.

Tiek 1999 metais galiojęs, tiek dabartinis Vyriausybės nutarimai numato, kad tarptautinėse misijose tarnaujančių karių kelionės atostogų namo yra apmokamos iš krašto apsaugos lėšų.

V.Tutkaus teigimu, iš pradžių Lenkijos batalione tarnavusiems jėgeriams atostogos nebuvo numatytos. Viduryje misijos kariams pasiprašius atostogų, kariuomenės vadovybė sutiko, ir leido kariams savo lėšomis iš Makedonijos sostinės Skopjės parskristi į Varšuvą, iš kur karius namo pargabeno kariuomenės transportas. Tokiu pat keliu kariai grįžo į misijos vietą.

Kariuomenės vado teigimu, bandant išsiaiškinti bilietų kainą, buvo kreiptasi į reisu "Skopjė-Varšuva" skraidžiusią Lenkijos oro bendrovę LOT. Tačiau ši bendrovė informavo neturinti duomenų, kiek 1999 metais kainavo bilietai šiuo maršrutu.

Kariuomenės vado duomenimis, maždaug 1000 dolerių (4000 litų tuometiniu kursu) mėnesinį atlyginimą misijoje gavę kariai atostogų kelionei iš Kosovo į Lietuvą ir atgal išleido po maždaug 200-300 JAV dolerių (800-1200 litų).

"Akivaizdu, negalime išmokėti pinigus tik daliai karių, o turimi finansiniai dokumentai neleidžia išmokėti pinigų visiems. Vienintelis kelias - į teismą", - sakė V.Tutkus.

Praėjusį pavasarį kariai paprašė Seimo kontrolierių pagalbos. Seimo kontrolierius Romas Valentukevičius nusiuntė tuometiniam krašto apsaugos ministrui Gediminui Kirkilui laišką, po kurio ministras įsakė radus teisinį pagrindą išmokėti skolą kariams.

Seimo kontrolierius BNS trečiadienį sakė šią savaitę gavęs iš kariuomenės vadovybės paaiškinimus, kurie pasirodė jam nepakankami.

"Manęs netenkina tie atsakymai, jog trūksta finansinių dokumentų. Manau, kad tai biurokratiniai pasiteisinimai. Bandysiu įtikinti kariuomenės vadovybę rasti teisinių būdų grąžinti skolą kariams", - sakė R.Valentukevičius.