Tai BNS sakė Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Valdas Tutkus, kuris trečiadienį atvyko į buvusios Jugoslavijos Kosovo provinciją. Šioje nepriklausomybės nuo Serbijos siekiančioje Kosovo provincijoje NATO vadovaujamose KFOR pajėgose tarnauja trys dešimtys Lietuvos KASP karių.

"Nuo 2004 metų, kai savanoriai pradėjo dalyvauti žemo intensyvumo tarptautinėse misijose, jie parodė aukštą profesionalumo lygį. Kadangi turime planuoti Goro PAG rotacijas keleriems metams į priekį, turime numatyti, kad Lauko pajėgų koviniai daliniai Afganistane kaitaliosis su KASP", - sakė V.Tutkus.

KASP vadas pulkininkas Antanas Plieskis sakė, kad Lietuvos vadovaujama provincijos atkūrimo misija Afganistane pareikalaus nemažai išteklių, taip pat ir karių, todėl prasminga panaudoti Kosove patikrintą KASP potencialą.

"Žinome savo karių pasirengimo lygį. Afganistanas mums - ne naujiena. Provincijos atkūrimo grupių pirmosios ir antrosios pamainų apsaugos būriai buvo sudaryti iš savanorių, ir jų tarnyba buvo sėkminga", - sakė A.Plieskis.

Kosovo pietrytiniame Kačaniko regione Lenkijos ir Ukrainos POLUKRBAT batalione kartu su pusšešto šimto lenkų ir ukrainiečių balandžio viduryje pusmetinę misiją pradėjo 32 Krašto apsaugos savanorių pajėgų Dariaus ir Girėno apygardos 2-osios rinktinės kariai, suformavę būrį KFOR-14. Prieš porą metų KASP perėmė dalyvavimą žemo intensyvumo taikos palaikymo misijose iš kariuomenės Lauko pajėgų. 2004 metų antroje pusėje Kosove buvo dislokuotas pirmasis iš KASP suformuotas būrys KFOR-10.

Lietuva planuoja didinti savo atstovavimą KFOR misijoje nuo būrio iki kuopos (100 žmonių). Planuojama, kad per artimiausią pusmetį dvišalis batalionas POLUKRBAT bus pertvarkytas į trišalį su Lietuva LITPOLUKRBAT, kuriam rotacijos būdu vadovaus Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos karininkai.

Įvairių Lietuvos kariuomenės batalionų būriai NATO vadovaujamoje operacijoje "Joint Guardian" Kosove dalyvauja nuo 1999 metų rugsėjo.

Afganistano centrinės dalies šiaurės vakaruose įsikūrusi Lietuvos vadovaujama Goro provincijos misija pradėta praėjusių metų birželį. Goro provincijos atkūrimo grupės misija yra NATO vadovaujamų Tarptautinių paramos saugumui pajėgų (ISAF) operacijos dalis. Misija padeda kurti saugią aplinką provincijoje veikti tarptautinėms nevyriausybinėms organizacijoms, užtikrinti gerus centrinės valdžios santykius su vietos lyderiais, sudaryti tinkamas sąlygas Goro provincijai atkurti.