Lietuvos kariuomenė dar pernai vasarą gavo keturis iš dvylikos "Toyota" visureigių, kurie už 15 mln. litų įsigyti iš Norvegijos bendrovės "Arctic Trucs Norge AS". Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto posėdyje trečiadienį paaiškėjo, jog mašinoms kone iškart prireikė remonto, rašo dienraštis "Lietuvos rytas". Jos remontuojamos iki šiol.

"Nuvežus pirmus keturis visureigius į Afganistaną, paaiškėjo, jog jie neatitinka kai kurių funkcinių reikalavimų, kurie buvo įrašyti mūsų sąlygose. Važiuoklės kalnuotose vietovėse paprasčiausiai neatlaiko šarvų svorio. Tad tie automobiliai tik labai minimaliai kol kas gali būti naudojami Afganistane. Bet jie tuojau pat bus sugrąžinti gamintojui", - dienraščiui sakė krašto apsaugos viceministras Vytautas Umbrasas.

Viceministras tikino, kad KAM nuostolių nepatirs – esą kiti visureigiai iš likusių aštuonių, kurie turi būti perduoti šiais metais, jau pradėti tiekti pataisyti.

KAM: Afganistane sugedę kariuomenės visureigiai bus pakeisti naujais patobulintais

Krašto apsaugos ministerija teigia, kad neseniai įsigyti kariuomenės visureigiai, kuriuos naudojant Afganistane išryškėjo gamykliniai trūkumai, bus pakeisti naujais, gamintojų patobulintais automobiliais.

Lietuvos kariuomenės iš kompanijos "Arctic Trucks Norge AS" įsigytus keturis visureigus "Toyota Land Cruiser 200 AT42M" Afganistano Goro provincijoje naudojo nuo praėjusių metų rudens. Iš viso kariškiams buvo nupirkta 12 tokių visureigių, šio įsigijimo bendra vertė siekia 15 mln. litų.

"Gruodį dėl ekstremalių eksploatavimo sąlygų misijos rajone neatlaikė dviejų visureigių transmisijos mazgai. Dėl to visureigiai buvo perkelti į Kabulą, kur jie vykdo užduotis maksimaliai jų neapkraunant, t.y. visureigiai naudojami bekelės sąlygomis, jie atlieka savo pagrindinę užduotį - užtikrintinais važiuojančio personalo apsaugą nuo galimų išpuolių. Netrukus jie bus išsiųsti į Lietuvą garantiniams servisui atlikti ir trūkumams pašalinti", - rašoma Krašto apsaugos ministerijos paskelbtame pranešime.

Tačiau, pasak KAM, visureigius pardavusi kompanija pagal garantinio aptarnavimo sutartį pašalins naudojimo metu nustatytus gamyklinius trūkumus.

"Dar kitus aštuonis iš visų dvylikos Lietuvos kariuomenės įsigytų visureigių kompanija "Arctic Trucks Norge AS" patobulino, atsižvelgdama į pirmosios partijos gedimus Šį mėnesį Lietuvą pasiekė ir šiuo metu yra išbandomi antros partijos patobulinti visureigiai, likę Lietuvą pasieks birželį. Nugabenus antros partijos visureigius į Afganistaną, pirmosios partijos visureigiai bus grąžinti gamintojus, kur pagal galiojančią sutartį atliks patobulinimus savo lėšomis", - teigia ministerija.

KAM pažymi, kad už 15 mln. litų buvo įsigyti ne tik visureigiai, bet ir vadinamasis logistinis paketas. Tai yra, į pirkimo kainą įeina ir visureigių techninės priežiūros bei remonto įranga, taip pat techninės priežiūros mokymų paslaugos, visureigių atsarginės dalys, kurių gali prireikti visureigius eksploatuojant ekstremaliomis sąlygomis už Lietuvos ribų.

"Visureigių įsigijimas buvo atliekamas per NATO techninio aprūpinimo ir tiekimo agentūrą, todėl ši agentūra atstovauja Lietuvos kariuomenės interesams ir šiuo metu yra suderinusi su kompanija "Arctic Trucks Norge AS" garantinio serviso atlikimo sąlygas, terminus, baudas už laiku nepateiktas prekes ir kitas detales", - pranešime cituojamas Krašto apsaugos ministerijos Ginkluotės ir valdymo sistemų direktorius pulkininkas Valdas Šiaučiulis.

Ministerija taip pat pabrėžė, kad naujieji visureigiai yra "investicija, kuria pirmiausia siekiama padidinti tarptautinėse misijose tarnaujančių karių saugumą". Pasak KAM, įsigyjant visureigius buvo reikalaujama, kad jie būtų apsaugoti nuo šaunamųjų ginklų, improvizuotų sprogstamųjų užtaisų ir būtų didelio pravažumo, nes kalnuotoje Goro provincijoje, kur dabar tarnauja dauguma Lietuvos karių, beveik nėra kelių arba blogomis oro sąlygomis šie yra neišvažiuojami.

"Maždaug prieš pusantrų metų Goro provincijoje po karių visureigiu sprogus užtaisui, kariams gyvybę išgelbėti padėjo būtent visureigio šarvai", - teigiama pranešime.

Afganistano Goro provincijoje tarnauja apie 150 Lietuvos karių.