Prieš kelias dienas Seimas po pateikimo pritarė Krašto apsaugos ministerijos (KAM) siūlomoms Krašto apsaugos tarnybos organizavimo įstatymo pataisoms. Jose, be kita ko, numatytas ir oficialus Specialiųjų operacijų pajėgų (SOP), kurios dabar formaliai vadinamos Specialiųjų operacijų junginiu (SOJ), įteisinimas.

Kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdas Tutkus pasidalijo su LŽ mintimis apie SOP, kurios jau minimos kaip pavyzdys kitose NATO šalyse.

Vadui neramu

- Kam ir kodėl kilo idėja įsteigti SOP?

- Dabar apie specialiąsias pajėgas galima pasakyti gerokai daugiau nei anksčiau. Kūrimo etapas baigtas. Turėjome Ypatingos paskirties tarnybą, jėgerių batalioną, laivynui pavaldžių kovinių narų. Nė vienas šių padalinių neatitiko visų specialiosioms pajėgoms keliamų reikalavimų, nors turėjo jų požymių.

Prieš keletą metų iš pragmatizmo kilo idėja juos sujungti. Tuo metu pasaulyje nebuvo tam analogų - visur savus specialiuosius padalinius turėjo įvairios kariuomenės pajėgos (laivynas, aviacija ir t. t.).

Žinodami mūsų finansines išgales ir kariuomenės dydį negalėjome sau leisti atskirų specialiųjų padalinių. SOP sukūrimo idėja kilo lauko pajėgose - tai buvo kelių karininkų mintis. Nuspręsta steigti bendrą vadovybę ir visus specialiųjų pajėgų požymių turinčius padalinius sujungti.

Ne visi kariuomenėje ir ministerijoje tokį sumanymą sutiko su dideliu entuziazmu. Buvo aukštų pareigūnų, kurie rėmė šią idėją, bet buvo ir tokių, kurie kategoriškai priešinosi. Ministras Linas Linkevičius žiūrėjo į tai labai palankiai, o kai kurie sekretoriai, departamentų direktoriai - priešiškai.

Pagalių į ratus buvo kaišoma daug. Tačiau dabar turime specialiąsias pajėgas, kurias NATO vertina kaip vienas geriausiai parengtų ne tik tarp naujųjų, bet ir tarp senųjų Aljanso narių. Tai tikrai elitinis dalinys, sėkmingai ir be nuostolių vykdantis misijas. Kad ir pastaroji - Afganistane.

Vyrai ten veikė labai profesionaliai. Nors man, pasakysiu atvirai, kiekvieną dieną neramu, kai eskadronas būna užsienyje. Labai didžiuojuosi šiomis pajėgomis. Jų ir moralinis, ir profesinis lygis labai aukštas.

Priešininkų nestinga

- Teko girdėti, kad ir dabartinėje Krašto apsaugos ministerijos vadovybėje yra SOP priešininkų.

- Negalėčiau to patvirtinti. De facto SOP jau sukurtos (atskiras biudžetas, tiesioginis pavaldumas kariuomenės vadui ir t. t.). Oponentai kalba apie žmonių skaičių, sako, kad jis per mažas norint SOJ įteisinti kaip pajėgas.

Dabar SOP sudaro apie 300 karių. Tačiau pažiūrėkim, pavyzdžiui, į laivyną - ten tik šiek tiek daugiau kaip 600 žmonių. Karinėse oro pajėgose - apie 900.

- Beje, SOP labai reikalingi sraigtasparniai, juk dabartiniai rusiški yra seni, atgyvenę. Ar kariuomenė neketina įsigyti naujų sraigtasparnių?

- Manau, 2009-2010 metais sraigtasparnių parkas bus atnaujintas. Kariuomenei reikia ir kitų dalykų. Būtina įsigyti papildomų radarų, naujų šarvuočių. Mūsų batalionas jau 2010 metais budės NATO greitojo reagavimo pajėgose, todėl privalome turėti šiuolaikiškų šarvuočių.

- Grįžkime prie įstatymo pataisų. Ir anksčiau būta bandymų įteisinti SOP, bet nesėkmingai. Kodėl to nepavyko padaryti tada?

- Grynai dėl techninių problemų. Jau maždaug metus apie tai kalbame, bet mūsų siūlymai dėl tam tikrų priežasčių anksčiau Seimo nepasiekė.

- Ar nenutikdavo taip, kad tie siūlymai mįslingai užstrigdavo arba dingdavo ministerijoje?

- Ne, nekaltinčiau ministerijos. Formaliai kariuomenė jai tokių siūlymų iki šiol nebuvo pateikusi. Diskusijų buvo.

Šauktinių neliks

- Artėja metas, kai Lietuvos kariuomenė atsisakys šauktinių. Kokia Jūsų nuomonė apie tai?

- Kai Seimas svarstė mano kandidatūrą į kariuomenės vado postą, labai kategoriškai pasakiau, kad esu mišrios kariuomenės, kurioje daugumą sudaro šauktiniai, šalininkas. Tačiau šiandien esu už profesionalią kariuomenę.

Nepritariu tokiai šauktinių kariuomenei, kokia ji yra dabar: kitąmet šauktinių bus tik 1600. Tai sukuria socialinį disbalansą. Šauktinių būna 20-25 tūkst., o iš jų pašaukiama tik pusantro tūkstančio... Išsisukti nuo tarnybos - vos ne garbės reikalas.

Pažiūrėkime į Suomiją, Švediją, Daniją. Ten tarnyba kariuomenėje laikoma garbe. Pavyzdžiui, Suomijos parlamentas tik neseniai nustatė ribą, kad į kariuomenę turi būti imama 70 proc. šauktinių. O dar neseniai buvo šaukiama 100 proc., įskaitant neįgaliuosius.

Kariuomenė privalėjo rasti vietų, kur jie galėtų atlikti pareigą tėvynei, nes šios garbingos pareigos niekas neturi teisės atimti.

Net atsisakiusi šauktinių mūsų kariuomenė nenusišalins nuo auklėjamojo patriotinio vaidmens. Vienas žingsnių šia linkme - "Tėvynės gynėjo" kursas. Jis galėtų būti labai trumpas - 2-3 savaičių. Ateinančią vasarą norėtume šį sumanymą išbandyti.

Kviestume savanorius, kad jie susipažintų su kariuomene, ginkluote, technika. Jei bandymas būtų sėkmingas, siūlytume politikams šį kursą įteisinti, pavyzdžiui, aukštesniųjų klasių mokymo programoje.

Per "Tėvynės gynėjo" kursus jaunuoliai ne tik mokytųsi kariauti, čia jiems primintume ir atsakomybę už savo Tėvynę, jos gynimo svarbą. Jei pažvelgsime į mūsų tautos karinę istoriją, pamatysime, kad mes niekada nepralaimime. Esame pralaimėję mūšių, karo epizodų, bet karus visada laimėdavome.

Ir pokario kovų nevadinčiau partizaniniu karu. De facto tai buvo Lietuvos Respublikos karas su sovietine Rusija. Ne padriki partizanų veiksmai, o organizuotas karas. Ir, leisiu sau pasakyti, jis buvo laimėtas.

"Neapgaudinėkim savęs"

- Ne tik SOP įteisinimas, bet ir visos kariuomenės reforma turi nemažai priešininkų. Ką galite pasakyti oponentams?

- Klaidingai manoma, kad reformos esmė - kažkokių NATO dalinių parengimas. Jos esmė - padaryti valstybės gynybą efektyvią. Mobilizuoti verta tik tiek karių, kiek įmanoma žmoniškai apginkluoti.

Profesionaliai parengti ir gerai ginkluoti daliniai yra kur kas efektyvesni. Reforma leistų parengti kariuomenę, kuri galėtų efektyviai ginti valstybę, jei to prireiktų, ir tuo pat metu dalyvauti NATO bei Europos Sąjungos operacijose.

Specialiosios pajėgos - tai pavyzdys, jog tokia filosofija pasitvirtina. Esu įsitikinęs, kad mūsų SOP, esant reikalui, padarys gerokai daugiau nei keli tūkstančiai kalašnikovais ginkluotų ir silpnai apmokytų atsargos karių.