Tai BNS patvirtino Lietuvos kariuomenės ir Krašto apsaugos ministerijos vadovybė.

"Šiame etape neplanuojame siųsti SOJ nei į Afganistaną, nei į jokią kitą operaciją užsienyje. Tai nuspręsta dėl įvairių, taip pat ir finansinių priežasčių", - BNS ketvirtadienį sakė Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Valdas Tutkus, kuriam tiesiogiai pavaldus SOJ.

Tarptautinį bendradarbiavimą kuruojantis Krašto apsaugos ministerijos sekretorius Renatas Norkus BNS sakė, kad SOJ eskadrono siuntimo į Afganistaną atsisakyta dėl "komplekso priežasčių".

"Grynoji krašto apsaugos biudžeto dalis, kurią skiriame tarptautinėms operacijoms, nustatyta ne didesnė kaip 10 procentų krašto apsaugos biudžeto. Jeigu SOJ dalyvautų operacijoje, tas limitas būtų ženkliai peržengtas", - sakė R.Norkus.

Galimos išlaidos maždaug 40-ties karių eskadrono pusmetinei misijai neskelbiamos, tačiau jos didesnės nei analogiškam įprastų pajėgų daliniui dalyvaujant tarptautinėje misijoje. Pavyzdžiui,

vieno 30-ies karių būrio tarnyba NATO vadovaujamoje misijoje Kosove vieneriems metams kainuoja apie 2 milijonus litų.

Sekretoriaus teigimu, iki šiol nebuvo susitarta dėl SOJ karių dislokavimo vietos ir pavadumo.

Tačiau, R.Norkaus teigimu, "tai nereiškia, kad klausimas dėl SOJ dalyvavimo tarptautinėse operacijose ateityje išbrauktos iš darbotvarkės".

Pavasarį tuometinis krašto apsaugos ministras Gediminas Kirkilas viešai patvirtino, kad Lietuva gavo sąjungininkų kvietimą siųsti SOJ karius į Afganistaną šių metų antroje pusėje. Siūlymui prisijungti prie antiteroristinės operacijos Afganistane Valstybės gynimo tarybos posėdyje pritarė prezidentas ir kiti VGT nariai.

SOJ keturi eskadronai 2002-2004 metais pakaitomis po pusmetį dalyvavo JAV vadovaujamoje antiteroristinėje operacijoje "Enduring Freedom" Afganistane. Ši operacija nukreipta prieš Talibano režimo liekanas ir tarptautinės teroristinės organizacijos "al Qaeda" kovotojus. Eskadronų "Aitvaras" kariai vykdė specialiosios žvalgybos, įtariamų asmenų suėmimo, ginklų sandėlių likvidavimo ir kai kurias kitas įslaptintas operacijas.

Pavasarį Lietuvoje slaptumo sąlygomis vykusiose tarptautinėse antiteroristinėse pratybose "Shamrock Key 2006" ("Trilapio dobilo raktas") dalyvavęs JAV Specialiųjų operacijų pajėgų Europoje vadas generolas majoras Thomas R.Csrnko (Tomas R.Šrinko) Lietuvos SOJ karius pavadino "patikimą reputaciją pelnusiais NATO specialiųjų operacijų pajėgų partneriais".

"Man teko kalbėtis su JAV vadais, kurie mūšio lauke dirbo su Lietuvos specialiųjų operacijų kariais. Negaliu rašyti pažymių, bet jeigu išgirstumėte pasakojimus, kokie kvalifikuoti ir pajėgūs lietuviai, kaip norėtume, kad jie vėl patektų į mūsų organizacinę struktūrą - šie komentarai labai aukštai įvertina jų pajėgumą", - balandžio pabaigoje interviu BNS pasakojo T.Csrnko.

Nuo 2001 metų vykstančios operacijos "Enduring Freedom" pastangos daugiausiai sutelktos į talibų ir teroristų pasipriešinimo rajonus Pietų ir Rytų Afganistane.

Specialiųjų operacijų junginį sudaro Ypatingosios paskirties tarnyba (Žaliukai), Vytauto Didžiojo jėgerių batalionas, Povandeninių veiksmų komanda (PVK) ir specialiosios paskirties sraigtasparnių grandis.