Tai paaiškėjo Krašto apsaugos ministerijai paskelbus konkursą, kuriuo siekiama pasamdyti įmonę, kad ši parengtų investicijų projektą dėl universalių sraigtasparnių įsigijimo.

300 mln. eurų suma yra numatyta kaip preliminari orlaivių kaina.

Ministerijos atstovė spaudai Asta Galdikaitė BNS sakė, kad šiuo metu atliekama rinkos analizė ir nėra apsispręsta, kiek ir kokius orlaivius pirkti.

Universaliais sraigtasparniais gali būti vykdomos kovinės, karių transportavimo užduotys, paieškos ir gelbėjimo operacijos.

A. Galdikaitė teigė, kad naujų sraigtasparnių pirkimo procedūras planuojama pradėti kitais metais.

Šiuo metu Lietuvos kariuomenė turi po tris rusiškus sraigtasparnius „Mi-8“ ir prancūziškus „Dauphin“, jie daugiausiai skirti paieškai ir gelbėjimui.

„Būtina turėti vakarietiškos platformos sraigtasparnius, kurie būtų sąveikūs su sąjungininkais ir kariuomenė turėtų patikimus remonto paslaugų tiekėjus“, – sakė A. Galdikaitė.

„Kita vertus, šiuo metu turimų sraigtasparnių gyvavimo ciklas jau eina į pabaigą, išlaikymas yra per brangus, jie nuolat genda, todėl iškilo poreikis juos keisti į naujesnius ir modernius“, – pridūrė ji.

Konkurso investicijų projektui parengti dokumentuose rašoma, kad sraigtasparnių įsigijimą bus siekiama įtraukti į 2020 – 2022 metų valstybės investicijų programą.

Sraigtasparnių pirkimas bus vienas didžiausių įsigijimų Lietuvos kariuomenės istorijoje.