Žalos atlyginimo kariuomenė sieks, nes jai kyla abejonių dėl kai kurių pristatytų prekių kilmės.

„Lietuvos kariuomenė konsultavosi su ikiteisminiam tyrimui dėl galimo „Nota Bene“ sukčiavimo vadovaujančiu prokuroru ir priėmė sprendimą reikšti civilinį ieškinį dėl žalos atlyginimo vykdomame ikiteisminiame tyrime“, – rašoma kariuomenės BNS perduotame komentare.

„Planuojama, kad Lietuvos kariuomenės ieškinys ir visi surinkti įrodymai bus įteikti prokuratūrai lapkričio 7 dieną“, – teigia kariuomenė.

Apie sprendimą reikalauti žalos atlyginimo iš „Nota Bene“ kariuomenė paskelbė rugsėjo pabaigoje. Spalio 18 dieną ji baigė įsigytų virtuvės įrankių ir agregatų inventorizaciją.

„Pareiškimo rengimas užtruko todėl, kad bylos apimtis yra didelė“, – rašoma kariuomenės atsakyme.

Kariuomenė žalos atlyginimo reikalaus po to, kai „Nota Bene“ nesutiko grąžinti 174 tūkst. eurų už 2014 metais nusipirktus įrankius, o neteisminiu keliu sutiko priimti tik vadinamuosius auksinius šaukštus, kurių vertė sutartyje siekė apie 4 tūkst. eurų.

Teisėsauga šiuo metu atlieka ikiteisminį tyrimą įtariant, kad „Nota Bene“ atstovai galėjo patys klijuoti vokiečių bendrovės „Karcher-Futuretech“ lipdukus ant produkcijos ir siekė tai nuslėpti nuo Lietuvos kariuomenės. Taip pat vykdomas tyrimas dėl piktnaudžiavimo, siekiant dėl abejonių sukėlusio įsigijimo išaiškinti atsakingus asmenis krašto apsaugos sistemoje.

Ažiotažas dėl brangių virtuvės įrankių įsigijimo kilo rugpjūčio pabaigoje Viešųjų pirkimų tarnybai paskelbus, kad kai kuriuos įrankius iš „Nota Bene“ kariuomenė įsigijo aštuonis kartus didesne nei rinkos kaina.