Kaip pranešė Krašto apsaugos ministerija (KAM), kariuomenės Logistikos valdybos Materialinių resursų departamentas raštu kreipėsi į „Nota Bene“ informuodamas, kad laiko negaliojančia 2014 metų spalio 1 dieną šalių sudarytą 1,622 mln. eurų vertės preliminariąją sutartį dėl lauko virtuvių atsarginių dalių ir agregatų įsigijimo.

„Nota bene“ buvo informuota ir apie tai, kad negaliojančia turėtų būti laikoma ir minėtos sutarties pagrindu 2014 m. spalio 8 d. sudaryta pirkimo-pardavimo sutartis, kurios vertė apie 174 tūkst. eurų“, — nurodo KAM.

Ministerija paprašė bendrovės pagal šią sutartį gautas prekes ne vėliau kaip per 14 dienų pasiimti iš Lietuvos kariuomenės Depų tarnybos sandėlių, o už šias prekes sumokėtas lėšas ne vėliau kaip iki rugsėjo 14 d. grąžinti į Lietuvos kariuomenės sąskaitą.

„Jei UAB „Nota Bene“ per nustatytą laikotarpį nepasiims prekių arba nesugrąžins sumokėtų lėšų, Lietuvos kariuomenė bus priversta kreiptis į teismą dėl sandorių negaliojimo teisinių pasekmių įvykdymo priverstine tvarka“, - teigia ministerija.

Sprendimas, pasak pranešimo, priimtas atsižvelgiant į Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) rugpjūčio 29-ąją atsiųstą raštą, kuriame konstatuota, kad su „Nota Bene“ sudaryta preliminarioji sutartis dėl lauko virtuvių atsarginių dalių ir agregatų įsigijimo „yra niekinė, nes prieštarauja imperatyvioms įstatymo normoms“.

VPT praėjusią savaitę paskelbė, kad įvairius virtuvės įrankius iš bendrovės „ Nota bene“ kariuomenė pirko aštuonis kartus brangiau, nei rinkoje. Pasak pranešimo, 2014-aisiais kariuomenė pjaustymo lentelę įsigijo už 180 eurų, kai identiška lentelė parduotuvėje tuo metu kainavo 28 eurus, duonriekį peilį - už 142 eurus, jo kaina parduotuvėje – 13 eurų. Kepsniams naudojama šakutė pirkta už 184 eurus, kiaurasamtis – už 70 eurų, galąstuvas – už 103 eurus, peilis mėsai kapoti – už 250 eurų. Sietelis įsigytas už 161 eurą, skirtingų dydžių samteliai – už 243 eurus ir 258 eurus.

Šie įrankiai iš „ Nota bene“ įsigyti iš viso už 4 tūkst. eurų vykdant sutartį, kurios vertė siekia maždaug 174 tūkst. eurų.

2014 metais Lietuvos kariuomenė su minėta bendrove pasirašė iš viso 1,622 mln. eurų vertės preliminarią lauko virtuvių atsarginių detalių ir agregatų pirkimo sutartį. Jos vertė beveik dvigubai viršijo planuotą pirkimo sutarties sumą, ji buvo numatyta 724 tūkst. eurų.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė yra sakiusi, kad atsakomybę dėl tokio pirkimo turi prisiimti krašto apsaugos ministras Juozas Olekas. Pats ministras trauktis neketina ir pabrėžia, kad būtent jis nustatė pažeidimus ir dėl jų kreipėsi į teisėsaugą.

Įmonės vadovas: teisininkai pasakys, ar kariuomenės prašymas pagrįstas

Lietuvos kariuomenė raštu informavo įmonę „Nota Bene“ nutraukianti sutartį dėl virtuvės įrangos atsarginių dalių pirkimo ir į sąskaitą reikalauja sugrąžinti daugiau kaip 173 tūkstančius eurų. „Nota Bene“ direktorius Andrius Jazgevičius sako norįs išgirsti teisininkų nuomonę, ar kariuomenės prašymas yra pagrįstas.

„Išsiųstas raštas „Nota Bene“, kad, vadovaujantis Viešųjų pirkimų tarnybos išvadomis, preliminari sutartis su „Nota Bene“ ir tikroji sutartis su „Nota Bene“ laikomos negaliojančiomis“, – Eltai telefonu teigė Kariuomenės logistikos valdybos Materialinių resursų departamento direktorius pulkininkas leitenantas Konstantinas Andrejevas.

Į nutraukiamą sutartį įeina ir kariuomenės per brangiai nupirkti virtuvės įrankiai, taip pat kita įranga, kuri turėjo būti skirta karių naudojamoms lauko virtuvėms.

Pasak K. Andrejevo, iki rugsėjo 14 dienos į kariuomenės sąskaitą prašoma pervesti 173 771 eurą, taip pat atsiimti visas prekes iš kariuomenės sandėlių. Karininko teigimu, „Nota Bene“ kol kas neatsiliepė į kariuomenės prašymą.

„Nota Bene“ vadovas Eltai patvirtino, kad kariuomenės kreipimasis yra gautas, jį dabar nagrinėja teisininkai.

„Kai teisininkai pateiks mums komentarus, mes vienaip ar kitaip pateiksime išsamų komentarų apie visus praėjusią ir šią savaitę kilusius klausimus“, – Eltai teigė A. Jazgevičius.

Praėjusią savaitę Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) vadovė Diana Vilytė pareiškė, kad visa kariuomenės sutartis su „Nota Bene“ dėl atsarginių virtuvės prietaisų ir įrankių pirkimo yra niekinė ir gali būti nutraukta. Kariuomenė virtuvės įrankius pirko už aštuonis kartus didesnę nei rinkos kainą – apie 4 tūkst. eurų.

Pirmadienį kariuomenės vadas generolas leitenantas Jonas Vytautas Žukas savo oficialioje „Facebook“ paskyroje pranešė, kad Krašto apsaugos ministerijos auditorių paprašyta įvertinti 2015-2016 m. viešuosius pirkimus, kuriuose nugalėtoja pripažinta „Nota Bene“, taip pat kariuomenės Materialinių resursų departamento veiklą sudarant sutartis su „Nota Bene“.