Kaip pranešė KAM, šiais metais pratybos vyks Bornholmo saloje. Numatoma, kad jose dalyvaus 9 karo laivai iš 5 valstybių. Jie bus suskirstyti į tris grupes, vienai iš jų vadovaus Lietuvos karo laivas "Vėtra". Kartu dalyvaus ir Lietuvos narų gelbėtojų komanda.

Šiose pratybose pirmą kartą dalyvaus Latvijos karinių oro pajėgų sraigtasparnis. Lenkija jau antrus metus siunčia ne tik laivą, bet ir paieškos bei gelbėjimo sraigtasparnį.

Pasirengimas pratybos krante truks 4 dienas. Šios fazės metu bus derinami ryšininkų, signalininkų veiksmai. "Jūros fazės" metu išplaukę laivai veiks pagal iš kranto gauta programą, atsižvelgiant į oro bei kitas sąlygas.

Laisvalaikiu bus rengiamos kariškių sportinės varžybos: minifutbolas, virvės traukimas, virvės pynimas ir panašiai. Pirmą kartą danų inicijuotos pratybos "Sarex" įvyko 1997 metais.

KJP laivas "Vėtra" yra aprūpinimo laivas ir priklauso mininių laivų divizionui. Šis divizionas yra karo laivų flotilės padalinys. Šio laivo funkcija yra teikti visokeriopą aprūpinimą ne tik minų medžiotojams, bet ir visai laivų flotilei.

Diviziono kūrimas prasidėjo 1999 metais, kai iš Vokietijos buvo gautas "Lindau" klasės pirmasis minų medžiotojas. Jis buvo pavadintas "Sūduviu". 2001 metais įvyko kito "Lindau" klasės minų medžiotojo "Kuršio" inauguracijos ceremonija.

Šiuo metu į pratybas yra išplaukę dar du KJP laivai - balandžio 21-26 dienomis greitaeigiai patruliniai laivai "Dzūkas" ir "Skalvis" dalyvauja dvišalėse patrulinių laivų pratybose "Stormex" Liepojoje, Latvijoje.

Pirma kartą šios pratybos buvo organizuotos pernai siekiant gerinti bendradarbiavimą ir sąveiką tarp "Storm" klasės patrulinių laivų Baltijos jūroje. Šiuos laivus Lietuvai ir Latvijai perdavė Norvegija. Lietuvos karinėse jūrų pajėgose yra 3 "Storm" klasės laivai, kurie sudaro Patrulinių laivų divizioną.

Patrulinių laivų pagrindiniai uždaviniai - Lietuvos teritorinės jūros ir išimtinės ekonominės zonos kontrolė, apsauga ir gynyba, pakrančių ir laivybos apsauga, šalies vandenų prieigų, Klaipėdos uosto apsauga ir gynyba, laivų konvojavimas, evakuacijos ir gelbėjimo darbai jūroje.

Šis divizionas buvo įkurtas 1995 metais norvegams padovanojus pirmąjį laivą, pavadintą "Dzūku. 2001 metais norvegai Lietuvai perdavė dar du analogiškus laivus - "Sėlį" ir "Skalvį", ginkluotus automatiniais pabūklais, antvandeniniams ir kranto taikiniams naikinti bei automatiniais pabūklais, antvandeniniams ir oro taikiniams naikinti.