Kaip rašo „Lietuvos žinios“, karių teises ginanti organizacija remiasi jų pagalbos paprašiusio sužaloto kario, netekusio 75 proc. darbingumo, istorija. Neoficialiais duomenimis, vien tarptautinių operacijų Afganistane metu buvo sužalota 13 Lietuvos karių. 

Į VšĮ Karių teisių gynimo centrą kreipėsi Lietuvos karys, kuris prieš 3 metus tarptautinėje misijoje vykstant karo veiksmams buvo sunkiai sužalotas. Vyrui amputuota koja, užsienio medikai jam pritaikė 100 tūkst. litų kainavusi elektroninį kojos protezą, tačiau jį reikia keisti kas 5 metus, o dabar kariui siūlomas valstybės kompensuojamas sunkus mechaninis kojos protezas - su juo judėjimo galimybės taptų labai ribotos. Deja, pasak Karių teisių gynimo centro vadovo Laimono Jako, „tokiems žmonėms siūlomos tokios pat socialinės garantijos, kaip ir susižalojusiems ar sužalotiems civiliams“.

L. Jako teigimu, tarnyboje sužalotiems kariams numatytos tik vienkartinės piniginės kompensacijos, o apie specifinę reabilitaciją, būtinų medicininių išlaidų kompensavimą esą neužsimenama. Specialios tvarkos, kaip būtų pasirūpinta tarnyboje sužalotais kariais, Krašto apsaugos ministerija nėra parengusi, todėl, pasak L. Jako, matyt, atėjo laikas keisti kai kurias Krašto apsaugos sistemos organizavimo ir karo tarnybos įstatymo, priimto dar 1998 metais, nuostatas. 

„Kai vykdydamas pareigą valstybei karys paaukoja didelę dalį savo sveikatos, juo turėtų būti pasirūpinta iki pat jo mirties, kaip yra JAV, Vokietijoje ir kitose šalyse“, - įsitikinęs Karių teisių gynimo centro vadovas. 

Pasak jo, „labai svarbu, kad kariai, prieš vykdami į karštus taškus, iš anksto žinotų, kokio valstybės draudimo galėtų tikėtis sunkaus sužalojimo ar netekto darbingumo atveju“. 

Kaip rašo „Lietuvos žinios“, dr. Jono Basanavičiaus karo medicinos tarnyba susiklosčiusios situacijos nekomentavo, argumentuojant tuo, jog tai – KAM atsakomybės sritis, o karo medikai tėra įstatymų vykdytojai. Tačiau KAM atstovai savo komentaro taip ir nepateikė.

Šiuo metu tarptautinėse operacijose bei misijose dalyvauja 111 Lietuvos karių.