Kasdien apie 100 – 150 porcijų dienos pietų po Raseinius išvežiojančios įmonės vienas savininkų Vidmantas Manleikis neslepia: nekelti kainų – tiesiog neįmanoma.

„Ieškodamas pigesnių ir kokybiškesnių produktų kasdien aplankau visus prekybos centrus Raseiniuose ir nėra tokios dienos, kai neaptikčiau kokio nors pabrangusio produkto. Mus gaudo ant spalvikių, kaip žuvis ant blizgės. Uždėjo kitos spalvos etiketę, o kaina liko ta pati“, - dalijosi pastebėjimais 17 metų viešojo maitinimo įstaigoje dirbantis vyras.

Brangstančiais produktais skundėsi ir maitinimo įstaigos „Viringė“ vadovė Edita Pečiulaitienė.
„Nedidinti kainų – beveik neįmanoma. Ypač kai atsirado euras. Nepaisant visko, pagrindinių patiekalų kainas stengiamės išlaikyti nekintančias. Pavyzdžiui, cepelinų porcija anksčiau kainavo 7 litus, dabar – 2,10 euro. Cepelinų kainos pavyksta nepadidinti todėl, kad patys auginame bulves bei kitas daržoves“, - atkreipė dėmesį apie 50 – 100 porcijų dienos pietų Raseiniuose per dieną parduodančios „Viringės“ vadovė.

V. Manleikio įmonėje cepelinai kainuoja 2,30 Eur. Tačiau populiarusis lietuviškas patiekalas savo paklausa neretai nusileidžia karbonadams.

Tiesa, pastaraisiais metais populiaresni tampa ne tradiciniai kiaulienos, bet vištienos karbonadai, mat į provinciją smelkiasi sveikesnės mitybos įpročiai.

Dienos pietų pardavinėtojai pabrėžia, kad karbonado dydis turi būti įspūdingas – privalo užkloti beveik visą lėkštės plotą.

„Net žvėrišką apetitą turintis vyras tokius du sunkiai suvalgys. Mūsų porcijos – didelės ir sočios“, - aiškino V. Manleikis.

Jo įmonėje kepamas karbonadas su sūriu kainuoja 3 Eur (ne per seniausiai kainavo 2,80 Eur), šnicelis – 2,60 Eur, vištienos file, įdaryta džiovintais pomidorais – 4 Eur, žuvies kepsnys – 2,60 Eur, mėsos kukulaičiai su pievagrybių įdaru – 2,80 Eur, kugelis su vištiena – 2,30 Eur.

„Viringėje“ karbonado kaina – 2,40 Eur. Yra ir pigesnių karbonadų, bet reikia atkreipti dėmesį į porcijos dydį. Pavyzdžiui, netoli Raseinių veikianti Danijos kapitalo įmonė „Danspin“ turi savo valgyklą, kurios gaminiai pietų metu vežiojami ir į miestą.

„Pas mus vieni dienos pietūs kainuoja 2,50 euro. Juos sudaro sriuba ir koks nors kepsniukas – pavyzdžiui, karbonadžiukas arba gali būti ir virtų bulvių cepelinai“, - pasakojo „Danspin“ valgyklos darbuotoja.

Sriubų kainos konkuruojančių gamintojų valgiaraščiuose yra panašios. Brangiausi šaltibarščiai – apie 1,20 Eur, kitos sriubos (pomidorinė, pupelių, žirnių) – 0,80 Eur.

Ar pavyks išlaikyti tokias kainas? Vargu. Taip manantis V.Manleikis sakė, kad atsiradus eurui, kainos tapo nebevaldomos.

„Nebetikiu, kad tas brangimas kada nors liausis“, - tikino viešojo maitinimo įstaigos profesionalas.
Paklaustas, kokį dėmesį skiria patiekalų kokybei, V.Manleikis paaiškino:

„Sovietiniais laikais mano žmonai teko šerti tuometinės valdžios atstovus. Tekdavo net važiuoti prie Dubysos ir kepti šašlykus. Mano sutuoktinės patirtis – didelė. Ji, galima sakyti, išugdyta sovietinės mokyklos, tačiau perėmusi iš tos mokyklos visa, kas geriausią – juk tuometiniams funkcioneriams bet ko negalėjai pasiūlyti, jie neblogai išmanė maisto kokybę, higienos reikalavimus“, - sakė įspūdingus kiekius cepelinų ir karbonadų po nedidelį miestą kasdien išvežiojantis vyras.