„Karantinas toks, koks buvo, jau tikrai negrįš ir tai pasakė praktiškai visos šalys, kad antrą sykį įvesti griežtą karantiną jau būtų nebeefektyvu. Mes jau pasiruošėme ir mūsų sveikatos sistemos jau yra pasiruošusios priimti iššūkius ir su jais susitvarkyti“, – Eltai sakė R. Karbauskis.

„Valstiečių“ lyderis viliasi sulaukti pirmosios vakcinos nuo COVID-19 partijos jau sausį.

„Farmacijos pramonė dirba aktyviai ir visi laukiame, kada atsiras skiepai ir žmonės galės būti saugūs. Tai jau tikrai įvyks ne po metų, kalbame apie pavasarį ar Naujuosius metus, kai vakcinos jau turėtų būti galutinai ištirtos“, – sakė jis.

R. Karbauskio teigimu, nors Lietuvoje augantis užsikrėtimų COVID-19 skaičius kelia nerimą, šiuo metu neplanuojama stabdyti visos ekonomikos arba atskirų sektorių.

„Jeigu situacija blogės, aišku, reikės imtis kažkokių papildomų priemonių, kokios tos papildomos priemonės gali būti, tai dar daugiau vietų reikės užsidėti kaukes negu dabar reikia. Gal kažkokių įstaigų darbas bus ribojamas. Tikrai niekas visiško karantino, tokio, koks jis buvo pavasarį, negrąžins. Žmonės gali būti ramūs. Ir mūsų ekonomika nenukentėjo“, – sakė jis.

R. Karbauskis taip pat pažymi, kad koronaviruso atvejų didėjimas susijęs ir su tuo, kad žmonės nebesilaiko medikų ir specialistų rekomendacijų.

„Esu įsitikinęs, kad karantino metu priimti sprendimai buvo labai teisingi. Taip, dabar turime atvejų pakilimą. Tai susiję su tuo, kad mes nesilaikome dalies rekomendacijų. Dalis visuomenės leidžia sau manyti, kad iš viso jokio viruso nėra ir t.t. Priminsiu ką sakė Saulius Skvernelis ir Aurelijus Veryga. Pavasarį jie skaičiavo, ar geriau bus vagonai šaldytuvų – automobiliniai šaldytuvai, kuriuose galima laikyti lavonus. Visos šalys taip darė ir kai kurioms iš jų teko žmones guldyti ledo arenose, vėsiose bažnyčiose, nes lavonai nebetilpo lavoninėse. O dabar sako, kad kažkas virusą apskritai sugalvojo...“, – teigė jis.

Lietuvoje praėjusią parą nustatyti 32 nauji koronaviruso atvejai. Bendras patvirtintų ligos atvejų skaičius šiuo metu siekia 3131.

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos antradienio ryto duomenimis, koronaviruso infekcijos sukelta liga mūsų šalyje šiuo metu serga 1038 žmonės. Nuo jos mirė 86 žmonės, dar 13 užsikrėtusiųjų koronavirusu mirė dėl kitų priežasčių. Nuo COVID-19 infekcijos pasveiko 1994 žmonės. Izoliacijoje esančių asmenų skaičius – 6706.