„Šešėlinės Vyriausybės vadovas Ramūnas Karbauskis laišku kreipėsi į Ministrę Pirmininkę I. Šimonytę, primindamas Vyriausybei teisės aktais nustatytą prievolę atsakyti į gaunamus raštus. Sprendimą nutarimu kreiptis priėmė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos suformuoto šešėlinio kabineto nariai. Laiške R. Karbauskis išvardija dokumentus, kurie oficialiai buvo išsiųsti Vyriausybei ir kelia klausimą, kodėl ne tik politinėje darbotvarkėje, bet ir Vyriausybės biurokratinio aparato darbe toleruojama segregacija ir nevykdomos įstatymais apibrėžtos prievolės“, – teigiama Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos pranešime spaudai .

„Kreipiuosi į Jus dar kartą prašydamas užtikrinti sklandų Lietuvos Respublikos Vyriausybės darbą, vykdyti įstatymu Jums suteiktas funkcijas ir atsisakyti valstybės instituciją žeminančio požiūrio į piliečius ir jiems atstovaujančius politikus, skirstant politikus į „vertus“ Jūsų atsakymo ir bendradarbiavimo bei „nevertus“.

Toks skirstymas yra akivaizdus matant aukščiau nurodytą Vyriausybės bei atskirų ministerijų elgesį, kuomet dėl Jūsų politinių ambicijų nesilaikoma šalies įstatymų.

Atskirų visuomenės grupių segregacija, kuri tapo Jūsų Vyriausybės skiriamuoju ženklu, yra piktybiška ir jau tampa žalinga valstybei, nacionaliniams interesams bei visiems Lietuvos piliečiams. Kartu, naudodamasis proga, primenu, jog LVŽS Taryba 2021 m. rugsėjo 17 d. posėdyje, priėmė sprendimą, kuriuo kreipiasi į Jus su ultimatumu: pirma, atsisakyti planų apkrauti mokesčiais piliečius, juos priešinti ir skaldyti šeimos politikos klausimais, antra, keisti COVID-19 valdymo ir vakcinacijos strategiją, trečia, racionaliai naudoti valstybės resursus valdant nelegalios migracijos krizę, nes jie dabar, kaip teigiama viešojoje erdvėje, yra švaistomi ir leidžiami neracionaliai.

Jei šių reikalavimų, kurie atspindi ir daugelio Lietuvos žmonių nuomonę, bus nepaisoma, sieksime interpeliacijos Jūsų kabinetui inicijavimo. Nelinkime, kad Jūsų partijos suburta Vyriausybė į šalies politikos istoriją jau antrą kartą pakliūtų kaip ta, kuri negirdėjo Tautos, neieškojo sprendimų jos naudai. Dar turite laiko ištaisyti klaidas ir pradėti dirbti kitaip, nei tai darėte pastaruosius metus ir mes esame pasirengę konstruktyviai pagalbai bei tvariam dialogui“, – rašoma laiške.

Apie tai, kad I. Šimonytės Vyriausybė ignoravo oficialią korespondenciją ir susidariusią situaciją, raštu bus informuotas ir Lietuvos Respublikos Seimo kontrolierius, tiriantis biurokratizmo, kuomet nepagrįstai atsisakoma spręsti pareigūno kompetencijai priklausančius klausimus, atvejus. Vyriausybė iš 12 teiktų dokumentų sureagavo tik į vieną, kuriam atsakymą parengė Aplinkos ministerija, teigiama pranešime spaudai.

Šimonytė: Karbauskis yra beveik privatus žmogus

Premjerė priminė, kad R. Karbauskis nebėra Seimo narys.

„Ponas Karbauskis nėra opozicija. Ponas Karbauskis nėra net Seime. Man labai sunku vertinti savo santykį su verslininku, kuris vadovauja vienai iš Lietuvoje registruotų partijų. Tokių žmonių už Seimo ribų turbūt yra ir daugiau“, - sakė I. Šimonytė.

Apskritai santykius su opozicija Seime Vyriausybės vadovė įvertino kaip konstruktyvius.

„Ir su ta pačia Valstiečių žaliųjų sąjunga, ir kiek frakcijos turi klausimų ministrams ar Vyriausybei, kiek vyksta Vyriausybės valandų ar kažkokių kitų formatų, tikrai Vyriausybė yra pasirengusi atsakyti į visus klausimus, pateikti visą informaciją ir viskuo pasidalinti.

Ponas Karbauskis, dovanokite, bet yra beveik privatus žmogus. Jo pretenzijos Vyriausybei yra suprantamos, bet turbūt aš neturiu galimybių į kiekvieno žmogaus pretenzijas kažkaip atsakyti“, - sakė I. Šimonytė.

Karbauskis sureagavo dar kartą

Į I. Šimonytės pareiškimą netruko feisbuke sureaguoti ir R. Karbauskis.

„I. Šimonytė jau ne tik nesigaudo valstybės valdyme, bet ir nesivaldo. Jai reikėtų rimtai pagalvoti apie pokyčius karjeroje.
Mane stebina premjerės Ingridos Šimonytės viešas atsakymas į paklausimą, kodėl Vyriausybė ignoruoja oficialią šešėlinės Vyriausybės korespondenciją, paklausimus bei pasiūlymus, nors įstatymai numato, kad paklausėjui būtų atsakyta.

Atsakymas, kad Karbauskis privatus asmuo ir neva jam nereikia atsakinėti, parodo šios Vyriausybės gilesnes problemas, nei mes matėme iki šiol. Visiškai nesuvokiama, kas yra valstybės valdymas, žmonių lygybė prieš įstatymą, įstatyme nustatytų pareigų vykdymas. Valstybėje tvarkomasi kaip nuosavame bute, kur galioja „darau, ką noriu“ principas“, – piktinosi R. Karbauskis.

Politikas rašė, kad jį stebina ir tai, kad premjerė nežino, jog Vyriausybė, kaip valstybės institucija, privalo atsakyti į bet kurio piliečio laiškus per įstatymų nustatytą terminą ir nesvarbu, kas klausia, ar Karbauskis, ar kitas asmuo.

„Mūsų gi atveju, kreipėsi šešėlinė Vyriausybė, su kuria, jai pradėjus darbą, I. Šimonytė žadėjo konstruktyviai bendradarbiauti, tačiau dabar matome, kad realybėje taip nevyksta, pažeidžiant bet kokius demokratinius principus ir aiškiai segreguojant žmones į „vertus“ šios Vyriausybės dėmesio ir „nevertus“. Matant, jog ir daugiau šiai valdžiai atstovaujančių politikų elgiasi nederamai, žemina ne tik kolegas, bet ir žmones, kurie nepritaria jų ideologijai, nerimą kelia vis didėjanti visuomenės segregacija, kuri vyksta aukščiausiu politiniu lygmeniu“, – rašė R. Karbauskis.

Jis piktinosi, kad jo politinė jėga Seime yra išskiriama.

„Su vienomis partijomis, kurios Seime palaiko valdančiųjų sprendimus dekriminalizuoti narkotikus, keisti vaikams lytį, įteisinti vienalytes, I. Šimonytei yra pakeliui. Su tais, kurie laikosi tradicinių vertybių – nepakeliui. Vyksta negeri procesai valdžioje, o jų viešas demonstravimas neabejotinai kenkia visuomenei, jos pasitikėjimui politikais. Tačiau dar didesnį nerimą kelia tai, kad Premjerė jau kurį laiką viešojoje erdvėje tiesiog nebesivaldo. Matyt, tai per didelio krūvio pasekmė, tačiau dar ne vėlu, Premjerei įvertinti savo jėgas ir pasukti išmintingesniu keliu – pasitraukti, jei nesugebama atlikti savo pareigų tinkamai.

Jei nesivaldoma viešojoje erdvėje, tuomet jau nerimą kelia ir priimamų kitų sprendimų kokybė“, – rašė R. Karbauskis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (605)