„Viena aplinkybė galėtų pakeisti, jeigu Seimo dauguma paprašytų manęs to nedaryti. (…) Iki antradienio, aš antradienį kreipsiuosi į Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) su pareiškimu. Jie turi laiko iki antradienio, jeigu nori, kad likčiau Seime“, - sakė R. Karbauskis.

R. Karbauskis ir už jo nugaros sustoję frakcijos kolegos tikimybę, kad taip atsitiks, pasitiko juoku.

„Visi čia juokiamės, ir aš galiu juoktis“, - sakė R. Karbauskis.

Laikosi požiūrio „viskas arba nieko“

Valstiečių lyderis laikosi pozicijos „viskas arba nieko“. Valstiečiai toliau reikalauja, kad jų kandidatė Aušrinė Norkienė būtų tvirtinama Seimo vicepirmininke. Jie taip pat toliau protestuoja prieš teikiamas Statuto pataisas, po ko valstiečiai pareiškė, kad nebeteiks savo kandidatų į komisijų ir komitetų vadovybes.

„Po to, kai padarėme savo pareiškimą, man teko šnekėti su Seimo pirmininke, su kitų partijų frakcijų lyderiais, kurie pradėjo mums sakyti, kad „klausykite, mes suklydome, taisome, atšaukiame savo pataisas“. Mūsų pasakymas buvo aiškus – arba mes grįžtame į pradžią, arba iš viso nesišnekame, nes šnekėti nėra apie ką. Iš šimtų tūkstančių žmonių, kurie balsavo už LVŽS yra atvirai pasityčiota, ir mes su tuo nesitaikstysime“, - sakė R. Karbauskis.

Galvoja, kad LVŽS su sunkumais susiduria dėl jo

R. Karbauskis teigė iš pasisakymų spaudoje supratęs, kad visos problemos susiveda į jį, kaip į žmogų.

„Opoziciją pavyko skaldyti per įvairius pasiūlymus dėl postų. Gavosi taip, kad šiandien Seime pavaduotojų postus turi frakcijos, kurios turi dešimt, vienuolika, dvylika Seimo narių, o frakcija, kuri turi penkiasdešimt Seimo narių, turi tris Seimo pirmininko pavaduotojus. Frakcija, kuri turi trisdešimt du Seimo narius, neturi nieko. Kadangi suprantu, kadangi viena iš pozicijos problemų (…) yra mano asmenyje, šnekėjau su kolegomis, ir juos informavau, kad tikriausiai aš ir šitą problemą panaikinsiu, kad valdančioji dauguma galėtų nusileisti, ir grąžinti mūsų frakcijai galimybes visavertiškai dirbti Seime“, - sakė R. Karbauskis.

R. Karbauskiui apsisprendus trauktis, LVŽS vadove išrinkta A. Norkienė. Jis pats žada likti aktyviu politikoje.

„Politiniai oponentai, kurie apsidžiaugs, kad aš tai padariau, džiaugsis tikriausiai keletą dienų arba savaitę. Nes aš susigrąžinu sau tuos instrumentus, kurių neturėjau ketverius metus. Esu vienas didžiausių Lietuvos mokesčių mokėtojų. Esu ūkininkas, mecenatas. Šitą valdžią, kuri dabar išrinkta, būčiau galėjęs kritikuoti kaip Seimo narys, ir mano galimybės būtų apribotos.

Mano sprendimas man atriša rankas, aš atsistoju į mokesčių mokėtojų gretą, ir galėsiu sakyti tai, ką matau, jau be politinio konteksto“, - kalbėjo R. Karbauskis.

Žada likti aktyviu politikoje

Pasak jo, jei atsitiks taip, kad dabartinė valdžia grius, Seime esantys žmonės bus pasirengę perimti valstybės vairą.

„Mes turėsime šešėlinę Vyriausybę. Viena iš mano, kaip LVŽS pirmininko, pareigų bus tą šešėlinę Vyriausybę suformuoti. Jau esu davęs pavedimą Sauliui Skverneliui formuoti šešėlinę Vyriausybę, ir, manau, kad gruodį ją turėsime. Šita Vyriausybė turės savo programą“, - kalbėjo R. Karbauskis.

Kartu jis tikino, kad lieka politikoje, ir bus dar aktyvesnis negu iki šiol, nes mano, kad turės daugiau instrumentų. Jeigu valdantieji nereaguos į jo traukimąsi, R. Karbauskis žadėjo, kad valstiečiai ir toliau laikysis pradinės nuostatos, kad nedalyvaus Seimo komitetų, komisijų valdymo organuose.

„Kitas mūsų žingsnis bus informuoti visas Europos Sąjungos valstybes apie tai, kas mūsų Seime darosi. Šiandien Europoje nerasite valstybės, kurioje, turint trisdešimt Seimo narių iš 141, tokio dydžio frakcija būtų neatstovaujama Parlamento vadovybėje. (…) Čia yra politinės kultūros dugnas, ir jį pasiekė mūsų oponentai, kurie dabar turi septyniasdešimt kelis balsus“, - kalbėjo LVŽS pirmininkas.