„Mes jau seniai nebežiūrime reitingų, kuriuos daro kažkokios kompanijos. Mes patys užsakome apklausas, žinome situaciją, suprantame į ką visuomenė reaguoja.

Šitoje vietoje paprasčiausiai Jums pasiūlysiu palyginti šituo momentu darytų kokių trijų kompanijų apklausas, suprasite, kad jos skirsis du tris kartus. Lieka tik palinkėti, kad apklausų kompanijos mažiau sutarčių sudarinėtų su partijomis, apie kurias klausia“, – sakė R. Karbauskis.

Pasak LVŽS lyderio, jų užsakomi tyrimai rodo, kad jie yra labai stipriai kritikuojami, kad žmonės stipriai reaguoja į įvykius, kurie vyksta Seime.

„Bet klausimas – vienas, kad tikri reitingai paaiškės po rinkimų. Tai yra rinkimų rezultatai ir bus tie reitingai. Suprantu, kad mes darome nemažai, ir žmonės iš mūsų tikisi labai daug. Iššūkiai yra dideli, ir žmonių viltys yra labai didelės. Nežinau, ar kokia nors partija Lietuvoje gali sulaukti vilčių, kokios dedamos į mus. Turime labai daug padaryti, kad rezultatai rinkimuose būtų tie, kurių tikisi partija“, – sakė R. Karbauskis.

„Valstiečiai“ liko ketvirti

Kaip ketvirtadienį paskelbė ELTA, spalio mėnesį vykusios apklausos duomenimis, jei artimiausiu metu vyktų rinkimai į Seimą, didžiausią Lietuvos gyventojų palaikymą turėtų Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD). Šiai partijai palankumą deklaravo 15,6 proc. rinkėjų. Prieš mėnesį tokių buvo beveik 2 procentiniais punktais daugiau – 17,5 proc.

Kaip rodo naujienų agentūros ELTA užsakymu rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanijos „Baltijos tyrimai“ spalio 15-29 dienomis atliktos apklausos duomenys, kiek daugiau nei dešimtadalis apklaustų gyventojų balsuotų už Lietuvos socialdemokratų partiją (LSDP). Gintauto Palucko vadovaujamus socialdemokratus šiuo metu palaiko 12,5 proc. piliečių. Prieš mėnesį LSDP palaikymas siekė 11,6 proc.

Trečioje reitingų lentelės vietoje atsidūrė Darbo partija. Viktoro Uspaskicho vedamus „darbiečius“ teigia palaiką 9 proc. rinkėjų. Rugsėjo mėnesį šios partijos palaikymas siekė 5,7 proc.

Į rekordines žemumas nusiritusi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) vos su 7 proc. rikiuojasi ketvirtoje vietoje. Per pastaruosius du mėnesius šios partijos palaikymas sumažėjo kone perpus – rugpjūčio mėnesį „valstiečių“ palaikymas siekė 14,6 proc. Tuo tarpu prieš mėnesį R. Karbauskio vedamai partijai paramą deklaravo 11 proc. rinkimų teisę turinčių gyventojų. Tad įsibėgėjančių diskusijų dėl 2020 m. biudžeto fone gausiausios valdančiosios partijos reitingas per mėnesį smuktelėjo 4 proc.

Toliau su 4,6 proc. palaikymu rikiuojasi Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (prieš mėnesį palaikymas siekė 3,4 proc.), Liberalų sąjūdis (palaikymas siekia 4,4 proc., prieš mėnesį buvo – 3,8 proc.). Beveik trimis p.p. sumažėjo iš valdančiosios daugumos pašalintos Tvarkos ir teisingumo palaikymas. Šiuo metu šią partiją remia 3,1 proc.

Už „tvarkiečių“ nugarų rikiuojasi Lietuvos centro partija. Šiuo metu ją palaiko 2,6 proc., prieš mėnesį prisipažįstančių, kad balsuotų už Naglio Puteikio vadovaujamą partiją buvo 2,3 proc.

Mažiau nei po 2 procentus respondentų ketino balsuoti už Laisvės partiją (palaiko 1,8 proc., prieš mėnesį buvo 2,3 proc.), Lietuvos socialdemokratų darbo partiją (atitinkamai 1,6 proc. ir 1,5 proc.) bei Artūro Zuoko pirmininkaujamą Lietuvos laisvės sąjungą (1,5 proc. ir 2 proc.).

Antrą mėnesį iš eilės gausėjo gyventojų, dar neapsisprendusių, kam galėtų atiduoti savo balsą. 36,3 proc. apklaustų gyventojų nurodė, kad jie nedalyvautų Seimo rinkimuose arba yra neapsisprendę, už ką balsuotų.