„Jis, pirmiausia, yra šiltas žmogus“, – viešėdamas laidoje „DELFI Diena“ apie S. Skvernelį kalbėjo R. Karbauskis. „Valstiečių“ lyderio teigimu, apie šilumą S. Skvernelis kalbėjo ir tada, kai LVŽS susirinkime prabilo apie tai, kad Prezidentūroje trūksta krykštaujančių vaikų.

Skvernelį vadina šiltu, bendraujančiu ir artimu kiekvienam

R. Karbauskis teigė, kad šiuo metu yra ryškūs trys kandidatai į prezidentus, tačiau du iš jų vadino kandidatais, o tik vieną – Saulių Skvernelį – būsimu prezidentu.

„Žiūrint į Prezidento rinkimus matome tris rinkimų kampanijos favoritus: Nausėda, Šimonytė ir Skvernelis. Akivaizdu, kad jei laimi Šimonytė ir Nausėda, tai mes turėsime dešiniųjų politiką, jeigu laimi rinkimus būsimas prezidentas Skvernelis, mes turime žmogų, kuris tikrai, mano įsitikinimu, yra tautos prezidentas“, – tvirtino R. Karbauskis.

Jo teigimu, visi buvę prezidentai turėjo tam tikras pažiūras.

O jei premjeras taptų prezidentu, kaip keistųsi „valstiečių“ ir S. Skvernelio bendravimas? „Tai pirmiausiai priklauso nuo paties prezidento. Reikia suprasti viena: aš esu valdančiosios partijos pirmininkas, didžiausios frakcijos Seime vadovas – aš į Prezidentūrą niekada nebuvau oficialiai pakviestas. Niekada. Net po rinkimų nebuvau. Visi susitikimai buvo neoficialūs, – kalbėjo R. Karbauskis. – Su manimi oficialiai susitikinėti, pranešant žiniasklaidai, noro nebuvo.“

Tiesa, išsakęs kritiką R. Karbauskis sušvelnino toną ir pasakė, kad jis „tik partijos vadovas“.

Ramūnas Karbauskis

„Saulius Skvernelis yra visai kito tipo žmogus nei dabartinė prezidentė Dalia Grybauskaitė. Jis, pirmiausia, yra šiltas žmogus. Jis bendraujantis žmogus, – teigė R. Karbauskis. – Mūsų suvažiavime jis pasakė apie vaikus ir apie Prezidentūrą. Jis neturėjo galvoje savo vaikų. Jis kalbėjo apie tai, kad Prezidentūroje turi būti šilta kiekvienam.“

R. Karbauskis tvirtino, kad prezidentė D. Grybauskaitė nėra lengvai prieinama visuomenei, o S. Skvernelis esą bus daug betarpiškesnis. Glaudesnį ryšį jis žada ir su žiniasklaida.

Pirmadienį iš „valstiečių“ frakcijos pasitraukęs Lietuvos centro sąjungos narys Naglis Puteikis teigė, kad pasitraukimo priežastis – „per daug liberalus „valstiečių“ kandidatas Prezidento rinkimuose“.

R. Karbauskio teigimu, „valstiečių“ kandidatas Saulius Skvernelis – daugiau konservatyvus ir labai artimas „valstiečių“ idėjoms. „Jei mes prieš dvejus su puse metų nebūtume susitarę dėl vertybių, mes nebūtumėme buvę kartu“, – teigė „valstiečių“ lyderis.

„Ko negali padaryti nei Puidokas, nei kiti politikai, kurie dabar bando Saulių Skvernelį vadinti liberalu, tegul įvardina įstatymų projektus ir tuos sprendimus, kurie yra liberalūs“, – į kritiką atsakė R. Karbauskis.

Anksčiau R. Karbauskis buvo įvardijęs, kad premjero postą, jei S. Skvernelis taptų prezidentu, galėtų užimti Kauno meras Visvaldas Matijošaitis. Šį kartą R. Karbauskis teigė, kad nebenori vardyti konkrečių kandidatų, tačiau kiek vėliau įvardijo net du galimus kandidatus.

R. Karbauskio teigimu, premjero kėdę galėtų pasimatuoti ir Klaipėdoje į merus kandidatuojantis Arvydas Vaitkus. „Tai žmogus, kuris puikiai tvarkosi uoste, kuris, mano nuomone, tikrai laimės rinkimus Klaipėdoje“, – tvirtino R. Karbauskis ir pridūrė, kad Klaipėdoje daugiau nemato stiprių kandidatų.

Jis taip pat nekeitė nuomonės ir dėl V. Matijošaičio. „Jei žmogus yra geras meras, galėtų būti ir geras premjeras“, – teigė R. Karbauskis bei pridūrė, kad ir S. Skvernelis galėtų būti geras meras, nes yra geras premjeras.

Puidokas, Gudžiūnaitė ir prezidentinių rinkimų aistros

Pirmadienį apie kandidatavimą Prezidento rinkimuose paskelbęs ir narystę „valstiečių“ partijoje sustabdęs Mindaugas Puidokas teigė, kad iš LVŽS frakcijos Seime trauktis neketina, tačiau antradienį jo likimas frakcijoje buvo nulemtas slaptu balsavimu. Frakcija nusprendė, kad M. Puidokas turi būti pašalintas iš frakcijos.

M. Puidokas taip pat neteks savo vadovaujamų pareigų Seimo komitetuose.

Laidoje „DELFI diena“ viešėjęs R. Karbauskis teigė, kad buvo „naivu manyti“, kad savo veiksmais frakcijos sprendimams prieštaraujantis M. Puidokas išliks jų gretose.

Ramūnas Karbauskis

„Naivu manyti, kad frakcija frakcijoje paliktų narį, kuris išeina iš partijos, dalyvauja Prezidento rinkimuose, kai mes turime savo patvirtintą kandidatą į prezidentus. Tokį, kuris veikia prieš partiją, veikia prieš frakciją“, – teigė „valstiečių“ lyderis.

„Žmogus pasirinko, – kalbėjo R. Karbauskis, pridurdamas, kad M. Puidokas dabar priklauso mišriai Seimo narių grupei. – Tai jo teisė. Kiekvienas žmogus ir Seimo narys turi laisvą mandatą, kiekvienas Seimo narys turi teisę dirbti taip, kaip jis nori. Seimo narys Mindaugas Puidokas tą pasirinkimą padarė. Viskas. Taškas.“

R. Karbauskio teigimu, jo ankstesni pasisakymai apie M. Puidoko sveikatą galbūt ir galėjo būti netikėti, tačiau jis pridūrė, kad Seimo nario elgesys itin pasikeitė per pastaruosius mėnesius. „Po istorijos su mergaite, kurią norėjo įsivaikinti šeima iš Naujosios Zelandijos, mūsų kolegos ir aš pats pasakiau Seimo nariui, kad jis elgiasi tikrai labai negražiai, – kalbėjo R. Karbauskis, teigdamas, kad toks elgesys Seimo nariui nėra tinkamas. – Aš jam sakiau, kad jei nori, tai įsivaikink tą vaiką.“

„Valstiečių“ lyderis teigė, kad M. Puidokas jau kurį laiką sąmoningai vykdė rinkiminę kampaniją. „Esu įsitikinęs, – teigė R. Karbauskis. – Ir bet kuris kolega gali patvirtinti, kad jo ambicijos visada buvo didesnės nei galimybės.“

Mindaugas Puidokas, Ramūnas Karbauskis

R. Karbauskio teigimu, M. Puidokui „visiškai vienodai, kokie vaikų likimai, kas atsitiks su kuo nors“.

Laidoje „DELFI Diena“ viešėjęs R. Karbauskis taip pat kalbėjo ir apie sąmyšį, kuris kilo dėl prezidentės atmestos ministrės kandidatūros. R. Karbauskio teigimu, premjeras gali įrodyti, kad buvo gavęs pažadų dėl Irmos Gudžiūnaitės.

„Aš, kaip supratau iš premjero, kad jis turi įrodymų, tai kažkokios žinutės ar kažkas panašaus“, – teigė R. Karbauskis.

Po to, kai D. Grybauskaitė nepatvirtino I. Gudžiūnaitės kandidatūros, S. Skvernelis tvirtino, kad su D. Grybauskaite susitarti jau nesitiki. Nepalankiai prezidentės žingsnį vertino ir Ar. Karbauskis. Tiesa, DELFI eteryje „valstiečių“ lyderis tvirtino, kad jokio konflikto tarp jo ir prezidentės nėra.

„Šią situaciją sukurstė pati prezidentė. Pirmą kartą per dvejus su puse metų ji nepatvirtino žmogaus, kuris buvo suderintas“, – teigė R. Karbauskis.