Jis dar gali tą prašymą atsiimti. Paprastai tokie prašymai svarstomi VRK posėdžiuose.

„VRK elektroniniu paštu ketvirtadienį, 16.16 val., gavo pono R. Karbauskio pareiškimą, kuriame nurodoma, kad jis atsistatydina iš Seimo nario pareigų“, - „Delfi“ patvirtino VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė.

VRK pirmininkė paaiškino, kad procedūra yra tokia, kad artimiausiame Komisijos posėdyje, tas posėdis yra suplanuotas antradienį, R. Karbauskis turės atvykti į posėdį, ir dar kartą pagarsinti savo pareiškimą.

„Jeigu Komisijos nariams kiltų klausimų, ar jis neapsigalvojo, tada jis galės išdėstyti savo poziciją, ar nepasikeitė jo valia, ar niekas nedarė įtakos jo apsisprendimui. Tada Komisijos nariai, išklausę paties Seimo nario pagarsintą pareiškimą, apsispręs, ar nutraukti jo įgaliojimus, ir, atsiradus laisvai Seimo nario vietai tuos įgaliojimus suteikti kitam sąrašo kandidatui, kuris yra pirmas už brūkšnio. Šiuo atveju tai būtų ponia Asta Kubilienė“, - sakė L. Matjošaitytė.

VRK pirmininkė paaiškino, kad jis dar gali persigalvoti.

„Iki antradienio jis gali persigalvoti. Jis gali persigalvoti antradienį Komisijos posėdyje. Įstatymas paprastai sako, kad Seimo narys turi atvyksti į Komisijos posėdį, ir pagarsinti. Jeigu jis į Komisijos posėdį neatvyktų, atvykęs nepagarsintų teksto, arba atsisakytų, tokiu atveju įgaliojimai nebūtų nutraukti, ir tas klausimas nebūtų sprendžiamas“, - paaiškino L. Matjošaitytė.

Užsiminė, kad galėtų persigalvoti

Apie pasitraukimą pranešęs Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis pareiškė, kad yra viena aplinkybė, kuri galėtų pakeisti jo sprendimą trauktis iš Seimo – jeigu valdančioji dauguma paprašytų jo likti. Galutinis terminas tam antradienis.

„Viena aplinkybė galėtų pakeisti, jeigu Seimo dauguma paprašytų manęs to nedaryti. (…) Iki antradienio, aš antradienį kreipsiuosi į Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) su pareiškimu. Jie turi laiko iki antradienio, jeigu nori, kad likčiau Seime“, - sakė R. Karbauskis.

R. Karbauskis ir už jo nugaros sustoję frakcijos kolegos tikimybę, kad taip atsitiks, pasitiko juoku.

„Visi čia juokiamės, ir aš galiu juoktis“, - sakė R. Karbauskis.

Laikosi požiūrio „viskas arba nieko“

Valstiečių lyderis laikosi pozicijos „viskas arba nieko“. Valstiečiai toliau reikalauja, kad jų kandidatė Aušrinė Norkienė būtų tvirtinama Seimo vicepirmininke. Jie taip pat toliau protestuoja prieš teikiamas Statuto pataisas, po ko valstiečiai pareiškė, kad nebeteiks savo kandidatų į komisijų ir komitetų vadovybes.

„Po to, kai padarėme savo pareiškimą, man teko šnekėti su Seimo pirmininke, su kitų partijų frakcijų lyderiais, kurie pradėjo mums sakyti, kad „klausykite, mes suklydome, taisome, atšaukiame savo pataisas“. Mūsų pasakymas buvo aiškus – arba mes grįžtame į pradžią, arba iš viso nesišnekame, nes šnekėti nėra apie ką. Iš šimtų tūkstančių žmonių, kurie balsavo už LVŽS yra atvirai pasityčiota, ir mes su tuo nesitaikstysime“, - sakė R. Karbauskis.

Bandys glaistyti situaciją

Seimo pirmininkė V. Čmilytė–Nielsen teigė, kad atsiprašyti R. Karbauskio neplanuoja, nes nemato priežasčių tam. Ji kalbėjo, kad šį konfliktą yra įmanoma.

„Tikrai tą konfliktą galima užglaistyti, turiu planą, kaip tai padaryti, kalbuosi su Seimo frakcijomis. (…) Statutas numato, kad gali būti teikiamas ir 7 pavaduotojas, galimybių tikrai yra. (…) Kalbuosi su frakcijų atstovais, sprendimą tikrai galima rasti“, – sakė Seimo vadovė.

Valdančioji dauguma apisprendė, kad Seimo valdyboje dirbs 6 pavaduotojai, nors Seimo statutas nurodo, kad gali būti ir 7.

Seimo vadovė teigė, kad tai gali būti vienas iš sprendimų, jei opozicija lyderio nepavyksta atrasti.

„Užvirinta temperatūra neaišku iš kurios pusės. Manau, kad šiandien LVŽS seniūno pareiškimas yra ne visiškai pagrįstas ir vedinas emocijų“, – apie R. Karbauskio sprendimą trauktis iš Seimo kalbėjo Seimo vadovė.