Kaip posėdžio pradžioje sakė LVŽS šešėlinis premjeras ir partijos lyderis Ramūnas Karbauskis, grupė iniciatyvininkų bandė perduoti daugiau nei 300 tūkst. parašų Seimo pirmininkei dėl Seimo nario Tomo Vytauto Raskevičiaus atšaukimo iš Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininko pareigų.

„Demokratija mūsų valstybėje reikalauja, kad kiekvieno nuomonė, kam ji patiktų, ar nepatiktų, būtų išklausyta. Šioje vietoje mes turime iniciatyvą, kuri surinkusi labai daug parašų. Tame dokumente nėra jokios diskriminacijos, mes į tai žiūrėjome. Problemos, kurios keliamos tame rašte, yra aktualios valstybei ir visuomenės aktyvumas pasirašant tai patvirtina. Dėl to mes turime leisti, sudaryti galimybes Seime tomis temomis diskutuoti“, – sakė R. Karbauskis.

Jo teigimu, Seime turi būti svarstomi visi klausimai, kuriais yra suinteresuota visuomenė.

„Mes nenagrinėjame ir nesigiliname į patį (iniciatyvos dėl Tomo Vytauto Raskevičiaus – ELTA) turinį, kalbame tik apie pačią demokratiją valstybėje. Kad ir kiek būtų parašų, kokia bebūtų nuomonė, ji turi būti išklausyta ir ji turi būti įvertinta“, – sakė R. Karbauskis.

13 balsavus „už“, 2 susilaikius, valstiečiai iniciatyvos autoriams pažadėjo padėti surinktus paruošus perduoti Seimo vadovybei.

Savo ruožtu Seimo narė Agnė Širinskienė pristatė alternatyvą valdančiųjų planuojamoms Civilinio kodekso pataisoms.

„Sureguliuoti juridines, ūkines problemas, tačiau nesuteikti šeimos statuso kitoms poroms, kurios nėra vyro ir moters poros, sudariusios santuoką“, – taip LVŽS poziciją apibendrino A. Širinskienė.

Posėdyje pasisakė ir kelių nevyriausybinių organizacijų atstovai, kurie išreiškė paramą iniciatyvai dėl šeimos vertybių gynimo.

Pristatė teisėkūros iniciatyvas

Toliau susirinkime kalbėjo šešėlinis švietimo, mokslo ir sporto ministras Eugenijus Jovaiša. Pasak jo, Seimo pavasario sesijoje reikia paruošti 10 teisės aktų pakeitimų, susijusių su švietimo sritimi – pasirūpinti iš emigracijos grįžusiais žmonėmis, stiprinti mokyklų savarankiškumą, leisti kompensuoti pedagogams su profesine veikla susijusias išlaidas, sustiprinti mokytojų kvalifikacijos kėlimo ir perkvalifikavimo procesus, numatyti pedagogų išankstinę pensiją, spręsti aukštojo mokslo problemas ir pan.

„Švietime labai daug kalbama apie visokias sąlygas kokybiškas švietimui sudaryti. Yra vienintelė sąlyga, kuri yra absoliučiai būtina – tai yra geras mokytojas. (...) Gero mokytojo problema išlieka, todėl reikia susieti mokytojo karjeros laiptus (...) su išsilavinimu“, – vieną iniciatyvą komentavo E. Jovaiša.

Posėdyje buvo pristatyta ir daugiau iniciatyvų, kurios yra susijusios su prokurorų, pranešėjų apsauga, aplinkosauga, daugiabučių namų renovacijos procedūromis, nedarbo problemomis.

Kaip posėdyje sakė LVŽS frakcijos narys Tomas Tomilinas, įmonės dabar skatinamos naudotis prastovų sistema neribotą laiką.

„Nėra jokių sąlygų, įmonė gali neribotą laiką tuo naudotis. (...) Mes siūlome naudotis praeitų metų patirtimi ir mechanizmais, kurie yra kiek kitokie. Jie skatina dirbti, padeda įmonėms keturis mėnesius tokiu sunkmečiu – duoda tam tikras subsidijas tam, kad darbo vietos būtų išlaikytos panašiomis sąlygomis, kaip buvo 2020 metais taikomos schemos. (...) Dabar yra reikalingos išlaidos darbo vietoms išlaikyti, nes ekonominio nuosmukio ir darbo vietų sumažėjimo pasekmės gali būti daug didesnės nei trumpalaikės išlaidos“, – kalbėjo neformalusis socialinės apsaugos ir darbo ministras.

Papildė savo pandemijos valdymo gaires

Tuo tarpu šešėliniu ekonomikos ir inovacijų ministru paskirtas Deividas Labanavičius posėdyje iškėlė susirūpinimą sporto klubų padėtimi pandemijos metu.

Pasak jo, šio sektoriaus atstovai yra visiškai pasiruošę teikti paslaugas saugiai.

„Mano siūlymas būtų šešėlinei Vyriausybei svarstyti ir suformuoti gaires, kuriomis sporto klubai galėtų pradėti veikti ir kokią finansinę paramą teikti šiems klubams, kad jie galėtų nevaržomai startuoti. Tada su šiomis gairėmis kreiptis į Vyriausybę“, – pažymėjo D. Labanavičius.

Deividas Labanavičius

D. Labanavičiaus teigimu, su dideliais iššūkiais susiduria ir ne maisto prekėmis prekiaujantys verslininkai, kuriems taip pat būtina leisti atnaujinti veiklą.

„Reikia vadovautis protu, o ne tik skaičiais. Sveikas protas sako, kad mes esame padėtyje, kuri rodo, kad pasirinktas Vyriausybės kelias yra neteisingas“, – antrino R. Karbauskis.

Toliau LVŽS frakcijos narė Guoda Burokienė pažymėjo, kad būtina mažinti savivaldybių patiriamas finansines naštas.

Kalbėdamas apie pacientus, šešėlinis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sakė, kad savivaldybės turėtų būti įpareigotos pasirūpinti toliau gyvenančių ligonių nuvykimu į gydymo įstaigą ar grįžimu namo.

Taip pat buvo pristatyta iniciatyva, kuria siekiama mažinti papildomų dokumentų kiekį gydymo įstaigose vykdant vakcinacijos procesus.

„Jei žmogus apsisprendė ir atėjo, jam nebebūtų reikalaujama pasirašinėti tiek daug įvairiausių dokumentų, kurie labai stabdo, lėtina, trukdo procesą ir užkrauna biruokratinę naštą medikams“, – paaiškino A. Veryga.

Delfi primena, kad valstiečiai savo šešėlinę Vyriausybę pristatė vasario 10 d.

R. Karbauskio vadovaujamo valstiečių šešėlinio Ministrų kabineto sudėtis:

  • Aplinkos ministrė: Ligita Girskienė
  • Energetikos ministras: Arvydas Nekrošius
  • Ekonomikos ir inovacijų ministras: Deividas Labanavičius
  • Finansų ministras: Valius Ąžuolas
  • Krašto apsaugos ministras: Dainius Gaižauskas
  • Kultūros ministrė: Aušrinė Norkienė
  • Socialinės apsaugos ir darbo ministras: Tomas Tomilinas
  • Susisiekimo ministras: Arvydas Vaitkus
  • Sveikatos apsaugos ministras: Aurelijus Veryga
  • Švietimo, mokslo ir sporto ministras: Eugenijus Jovaiša
  • Teisingumo ministrė: Agnė Širinskienė
  • Užsienio reikalų ministras: Giedrius Surplys
  • Vidaus reikalų ministrė: Guoda Burokienė
  • Žemės ūkio ministras: Kęstutis Mažeika
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (640)