„Aš žinau, kokia yra komiteto pirmininko pozicija. Ji sutampa su opozicijos nuomone, kad informacija apie tai, ko netyrė pats komitetas neturi būti niekam pasiekiama. Labai svarbu, kad ji atrastų kelią iki naujos komisijos. Ji atras jį bet kokiu atveju – nedavė komitetas, duos institucijos“, – sakė R. Karbauskis trečiadienį po frakcijos posėdžio Seime.

Jis teigė nesuprantąs, kodėl V. Bakas nenori, kad naujasis tyrimas būtų tęsiamas. Esą tokios nuomonės be jo laikosi tik dar vienas frakcijos narys, visi kiti palaiko tyrimą.

„Aš nesuprantu pozicijos. Skaitau publikacijas ir jo pareiškimus, jie stebina mane ir frakcijos narius tuo, kad yra abejojama. Jis yra toks pats Seimo narys kaip ir bet kas kitas, ir abejonės, ar gali speciali komisija gauti informaciją iš tarnybų, man nesuprantama“, – sakė R. Karauskis.

Pasak jo, naujoji komisija turi Seimo mandatą dirbti, kaip ir turėjo NSGK, kai atliko tyrimą.

„Suprantu Skardžiaus pavardės minėjimą. Su tuo sutinku, kad, galbūt, frakcija galėtų apsvarstyti šitą asmenį. (...) Galbūt, žmogaus pakeitimas būtų naudingas pačiai komisijai. Bet pasakant tiesą, Seimo narys turi visus leidimus, niekas iš jo nieko neatėmė, jis nėra niekuo apkaltintas, tiesiog viešojoje erdvėje apie jį suformuota neigiama nuomonė, dėl to tai gali turėti neigiamą kontekstą šitos komisijos atžvilgiu. Su tais argumentais aš sutikčiau, kad tai yra klausimas, kuris galėtų būti sprendžiamas“, – sakė R. Karbauskis.

Nemato priežasčių, kodėl turėtų trauktis

Frakcijos lyderis nemato priežasties, kodėl V. Bakas negalėtų toliau dirbti „valstiečių“ frakcijoje.

„Mes dėl nuomonių skirtumo iš frakcijos niekada nieko nešalinome. Mes iš frakcijos šaliname tuos žmones, kurie darė pastangas frakciją ardyti, arba buvo kitos pastangos, kurios nesuderinamos su darbu frakcijoje“, – sakė R. Karbauskis.

Jis priminė, kad tokia situacija su V. Baku vyksta jau nebe pirmą kartą.

„Prisimenate, kada buvo formuojama komisija, jis sakė, kad jis išeis iš frakcijos, jeigu ta komisija bus. Komisija atsirado, jis iš frakcijos neišėjo, tai lygiai taip pat, aš įsivaizduoju, kad ir dabar yra jo pozicija. Jis ją gina, ją gina aštriai, bet tai yra dviejų žmonių pozicija. Mes gerbiame tą poziciją, tik, galbūt, kai kuri retorika yra nelabai suprantama. Bet mes esame demokratinė frakcija, ir dėl nuomonės turėjimo žmogus iš mūsų frakcijos niekada nebuvo šalinamas“, – sakė R. Karbauskis.

Jis taip pat nemano, kad yra išskirtinė asmeninė įtampa tarp V. Bako ir Agnės Širinskienės.

Čia nėra įtampa tarp dviejų Seimo narių. Paprasčiausiai A. Širinskienė yra komisijos pirmininkė, ji daro darbą, kuris yra jai pavestas komisijos. Galbūt, taip atrodo, kad yra įtampa tarp tų dviejų Seimo narių. Bet tai yra įtampa dėl to, kad Seimo narys mano, kad tos komisijos neturėjo būti, dabar nereikia jai teikti informacijos, bet tai nėra konfliktas tarp dviejų Seimo narių“, – sakė R. Karbauskis.

Bako argumentus, kad „valstiečiai“ pamiršo tas vertybes, su kuriomis jie atėjo į Seimą, jis priima, kaip asmeninę jo nuomonę.

„Aš nesuprantu kuo klausimas apie komisijos sudarymą ir jos darbą yra susijęs su kokiomis nors vertybėmis“, – sakė R. Karbauskis.

Jis priminė, kad įstatymus po NSGK tyrimo išvadų rengia Vyriausybės darbo grupė.

„Kad jų fiziškai dar nėra, tai jie tiesiog dar nespėjo jų parengti, bet aš galiu užtikrinti, kad visi įstatymų projektai, kuriuos rekomendavo komitetas (…), jie bus pateikti, mes juos priimsime Seime.

Apie kokias vertybes galime šnekėti, jeigu daroma prielaida, kad tų įstatymų nebus, ir Seimas jų nepriiminės? Tai yra klaidinga prielaida. Galiu prisiekti savo garbe, kad įstatymai bus Seime. Jeigu to nepadarys Vyriausybė, mes padarysime Seime“, – sakė R. Karbauskis.