„Pastarųjų dienų įvykiai rodo, kad politikoje trūksta ne tik politinės kultūros, bet ir skaidrumo bei atvirumo. Vakarykštis balsavimas dėl Seimo nario Mindaugo Basčio apkaltos tai tik patvirtina. LVŽS vadovavo visiems procesams, kad prasidėtų M. Basčio apkalta. Mūsų pastangomis buvo sudaryta apkaltos komisija, paruošti Konstituciniam Teismui klausimai, kurių pagrindu Konstitucinis Teismas nusprendė, kad M. Bastys šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir sulaužė Seimo nario priesaiką, nors buvo opozicijos siekių sužlugdyti šį procesą dar prieš sudarant komisiją“, - sako R. Karbauskis.

Pasak jo, atvykę prie Seimo žmonės turės galimybę tiesiogiai paklausti, kodėl kai kurios partijos veidmainiauja ir vedinos politinių ambicijų ryžtasi net pažeisti Konstituciją ir sulaužyti priesaiką.

Anot Seimo LVŽS frakcijos seniūno, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai galimai šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir sulaužė Seimo nario priesaiką iš anksto susitardami, kaip balsuos slaptame balsavime. Dėl šių galimų pažeidimų LVŽS frakcija inicijuos interpeliaciją Seimo konservatoriams.

Antradienį per Seime vykusį slaptą balsavimą už tai, kad M. Bastys būtų pašalintas iš Seimo balsavo 72 parlamentarai, 21 buvo prieš, 24 Seimo nariai susilaikė, 11 balsavimo bilietų buvo sugadinta.

Tam, kad mandatas būtų panaikintas, už tai turėjo balsuoti ne mažiau kaip 85 Seimo nariai.

Parlamentarai nepalaikė pernai gruodžio 22 d. Konstitucinio Teismo išvados, kurioje konstatuota, kad M. Bastys sulaužė priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją, nuslėpęs savo ryšius su buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika.

Dėl parlamentinės krizės opozicinės Seimo frakcijos siūlo skelbti pirmalaikius Seimo rinkimus šių metų birželio 3 dieną.

Tokį nutarimo projektą Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo Seimo nariai Gabrielius Landsbergis, Eugenijus Gentvilas, Juozas Olekas, Remigijus Žemaitaitis ir Bronislovas Matelis.

Nutarimo projekte konstatuojama, kad šiurkščiai pažeidusio Konstituciją ir sulaužiusio priesaiką Seimo nario M. Basčio nepavykusios apkaltos procedūra diskreditavo Seimo kaip tautos atstovybės vardą.

Antradienį nesėkmingai pasibaigusi M. Basčio apkalta žurnalistą Andrių Tapiną paskatino sukviesti tautiečius į mitingą prie Seimo.

Kaip skelbia Lrytas.lt, Vilniaus savivaldybės vicemeras, Socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas patvirtino, kad leidimas mitingui yra duodamas.