„Aš sveikinu I. Haasę laimėjus rinkimus. Darbas Seime bus nelengvas, opozicijoje būti nėra paprasta prie tokių keistų lyderio pareiškimų“, – sakė R. Karbauskis.

Jo vertinimu, I. Haasės išrinkimas yra gera žinia, nes buvo neįsivaizduojama, kaip Mindaugas Bastys galėtų toliau dirbti Seime.

Tačiau Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjunga, kaip partija, jos nerėmė antrame ture. Nors atskiri partijos nariai išsakė šiai kandidatei paramą. R. Karbauskis teigė, kad jie prieš tai atsiklausė jo nuomonės, ir jis neprieštaravo.

„Meluojama, kad su manimi nebuvo derinta, kad mūsų atstovai rėmė I. Haasę. Tai buvo derinta, Rima Baškienė ir Vytautas Bakas gali patvirtinti. Mes, kaip partija jos nerėmėme, nes nesuprantame, kodėl turime remti konservatorių kandidatę, o ypač turint mintyje jos tokius pasisakymus, kad vienos lyties asmenys turi pakeisti lytį, ir tada gali vesti“, – sakė R. Karbauskis.

Jo nuomone, dabartiniai įvykiai turėjo išsklaidyti opozicijos pasėtas abejones esą „valstiečiai“ balsavo prieš tai, kad būtų atstatydintas M. Bastys.

„Mes įrodėme, kad jokių susitarimų niekada neturėjome, mes skyrėme kandidatą siekdami pakliūti į antrą turą“, – sakė R. Karbauskis.

Labiausiai Seime nenorėjo vėl išvysti Basčio

Seimo vicepirmininkė Rima Baškienė patvirtino, kad prieš viešai paremdama I. Haasę atsiklausė partijos pirmininko, ir gavo padrąsinimą išreikšti savo nuomonę.

„ Aš su didžiausiu džiaugsmu išsakiau savo nuomonę, kad moters, teisininkės politikės labai reikia. Toks buvo mano viešai parašytas argumentas. O svarbiausia, kad aš, suprasdama Konstitucinio Teismo išaiškinimą dėl M. Basčio, visomis išgalėmis siekiau ir džiaugiuosi, kad laimėjo ne Bastys“, – sakė R. Baškienė.

Vadina signalu valdantiesiems

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) lyderis Gabrielius Landsbergis teigė, kad I. Haasės pergalė prieš Konstituciją sulaužiusį M. Bastį siunčia signalą valdantiesiems.

„Irenos pergalė siunčia keletą signalų. Pirmiausia Konstitucijos laužytojams, į pagrindinį įstatymą žiūrime rimtai. Signalą valdantiesiems – pamiršote žmones. Užsižaidėt savo žaidimėliuose, nuvylėte žmones“, – savo feisbuke sekmadienio vakarą rašė G. Landsbergis, kurį cituoja ELTA.

Politikas pasveikino I. Haasę prisijungus prie TS-LKD frakcijos ir reiškė padėką viešai jos kandidatūrą palaikiusiems „valstiečių“ politikams.

„Atskirai noriu padėkoti Rimai Baškienei, Vytautui Bakui ir Giedriui Surpliui, kad pasipriešinote Karbauskio ir Širinskienės reikalavimams tylėti. Netylėjot, gal paskatinsit ir kitus ne tik gėdytis, bet ir prabilti“, – rašė G. Landsbergis.

Sekmadienio vakarą Vyriausiajai rinkimų komisijai suskaičiavus rinkimų apylinkių balsus, konservatorė I. Haase beveik dvigubai aplenkė M. Bastį.