„Kalbant apie pensijų sistemą, tai sistema – antra pakopa ir taip toliau - liko. Pensijų didinimas yra numatytas įstatymais. ir jis vyks toliau. Aš nelabai suprantu, kas komplikavosi, nes mes, atrodo, nieko nepriėmėme, kas komplikuotų“, – sakė R. Karbauskis DELFI konferencijoje.

„Valstiečių“ lyderis minėjo, kad pagal įstatymą žmonės į kaupimą bus įtraukiami automatiškai su galimybe atsisakyti. DELFI primena, kad žmonės automatiškai bus įtraukinėjami kas trejus metus iki 40 metų.

„Ką tai duos? Jeigu žmogus išeina, jis gaus didesnį atlyginimą. Ir per atlyginimą jis gaus tuos pinigus dabar. Tada nebus papildomos pensijos per kaupimo sistemą“, – aiškino R. Karbauskis.

Pasak jo, valdžia palieka žmogui teisę apsispręsti, ar jis nori kaupti pensijai, ar jis nori gauti didesnį atlyginimą.

„Valstiečių“ lyderis nedramatizavo, kad viešojoje erdvėje nėra daug informacijos apie pokyčius.

„Dar pakankamai daug laiko. Mes turėjome sprendimus priimti iki liepos 1 dienos. Mes juos priėmėme, prezidentė pasirašė reformas, mes turime pusę metų deramai išaiškinti. Aš tikiuosi, kad tuos klausimus jums daug išsamiau paaiškins socialinės apsaugos ir darbo ministras, ir tie žmonės, kurie yra tikrieji „Sodros“ atstovai.

Nenoriu kažką suklaidinti, galiu tik pasakyti viena, kad žmogus turės pasirinkimą. Bet kokiu atveju pinigų jis nepraradinės. O atlyginimai bet kuriuo atveju po šitos reformos visų išaugs“, – sakė R. Karbauskis.

Jo manymu, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija gerai daro, kad nepradeda informacinės kampanijos vasarą, kai daug žmonių atostogauja.

„Yra poįstatyminiai aktai ir tam tikros tvarkos, kurias jie turi paruošti. Manau, kad nuo rugsėjo prasidės labai didelė informavimo kampanija. Pats kreipsiuosi į ministrą, kad žmonėms būtų išaiškinta. Nes, galbūt, gandai, pykčiai ir abejonės kyla, kai žmonės nežino“, – sakė R. Karbauskis.

Jis pats nieko nekeis

Pats politikas teigė neplanuojąs kažką keisti po reformos.

„Kiek suprantu, turbūt, pasiliksiu tą sistemą kaip yra dabar – kaupimą. (…) Nuo atlyginimo tam tikras procentas, plius valstybė prideda. Ten yra ta sistema. Praktiškai aš, turbūt, nieko nekeisiu. Bet čia mano sprendimas, nes mano amžius, nuo kada prasidėjo kaupimas, yra pakankamai ankstyvas, jis yra užtektinas, kad kaupimas įvyktų“, – sakė R. Karbauskis.

Kalbėdamas apie savo atvejį jis neįvardino savo kaupimo fondo.

„Aš tik negalėčiau įvardinti asmeniškai fondo pavadinimo. Bet aš žinau, kad tas fondas yra, ir, man atrodo, kiekvienais metais atsiunčia ataskaitą, kiek pinigų yra susikaupę. Aš tą žinau. Kaip ir suprantu, ką mes nusprendėme, bet smulkiai, kaip rašyti paraišką, ką reiškia automatinis įtraukimas, didesnis atlyginimas, kaip tas keičiasi, aš nenoriu aiškinti, nes galiu kažką suklaidinti, o po to bus pykčių“, – sakė R. Karbauskis.

Apie tai, kas keičiasi po pensijų reformos galima skaityti čia.