Socialdemokratų lyderio Gintauto Palucko penktadienį deklaruotus pasisiūlymus pagelbėti S. Skverneliui dėl biudžeto R. Karbauskis regi tiesiog kaip politinius pareiškimus.

„Tai yra politinis pareiškimas, siekiant parodyti, kad tarytum Valstiečių ir žaliųjų sąjunga ar koalicija nepalaiko savo pačių Vyriausybės, bet taip nėra. Greitai tuo įsitikins ir pati visuomenė“, – Eltai sakė „valstietis“.

Jo nuomone, ypač pastaruoju metu, teikiant svarstymui biudžetą ar sprendžiant Seimo pirmininko klausimą, opozicija siekia supriešinti parlamento valdančiuosius su Vyriausybe.

„Opozicijos tikslas yra kuo labiau supriešinti Seimą su Vyriausybe ir taip sukelti daugiau nepasitenkinimo visuomenei“, – įsitikinęs R. Karbauskis.

„Opozicija visais savo žingsniais daro tai, kad destabilizuotų situaciją. Valstybė jiems tikrai nerūpi, jiems rūpi tik vienas dalykas – gauti valdžios kąsnį“, – opozicijos interesus aiškino jis.

Taip pat politikas pridūrė, kad Seimas valdančiųjų balsais Vyriausybės teiktus mokestinius pasiūlymus dėl taršių automobilių bei nekilnojamojo turto mokesčio atmetė ne dėl esamų nesutarimų su Ministrų Kabinetu, tačiau dėl to, kad juos įgyvendinus būtų kilęs visuomenės erzelis.

„Supraskite, jeigu mes priiminėsime įstatymus taip, kaip jie buvo pateikti, visuomenėje kils nepasitenkinimas – tai akivaizdu“, – kalbėjo politikas.

„Valstiečių“ lyderis sako žinąs, kas atsakingi už tokius visuomenei „nedraugiškus“ projektus, tačiau kaltųjų nepersonalizuoja ir su Vyriausybei vadovaujančio S. Skvernelio asmeniu nesieja. Aiškindamas situaciją, R. Karbauskis rodo tiesiog į Vyriausybės „valdininkus“, kurių, pasak jo, pateikti projektai yra nekokybiški, neatitinkantys visuomenės bei valdančiosios daugumos interesų.

„Jeigu tie valdininkai, kurie ruošė tuos įstatymus, būtų tą kokybiškiau padarę, tai būtų viskas tvarkoje“, – sakė R. Karbauskis.

Visgi, neslėpė jis, tam, kad Vyriausybė ir valdantieji parlamentarai dėl kelių biudžetinių pasiūlymų neveikė sinchroniškai, šiek tiek įtakos turėjo ir dėl sveikatos priežasčių rečiau frakcijos reikaluose dalyvaujantis S. Skvernelis. Tačiau, tvirtino R. Karbauskis, dėl to jokių pretenzijų premjerui nėra.

„Tai nėra pretenzija premjerui, net minties tokios nėra, tačiau tai, kad mes premjerą matome labai retai arba beveik nematome frakcijoje (...), jis dabar tiesiog negali ateiti į frakciją... tad šioje situacijoje to bendravimo ir nuomonių išsakymo yra mažiau, negu buvo, ir tai reikia suprasti, tai yra objektyvi situacija, kuri nepamaišys priimti biudžeto“, – kalbėjo R. Karbauskis, pabrėždamas, kad šiuo metu vykstantis atmestų mokestinių projektų tobulinimas vyksta bendraujant su premjeru.

„Realybėje tuos dalykus, kuriuos dabar darome, deriname su premjeru, nėra taip, kad pakeitimai, kurie bus dėl taršos mokesčio, nėra derinti, absoliučiai viskas yra derinama“, – tikino politikas.

Dėl to, tęsė R. Karbauskis, būgštauti dėl nepriimto ar dėl nesubalansuoto biudžeto pagrindo nėra. Biudžetas bus priimtas, ir visi, išskyrus opoziciją, būsime patenkinti, užtikrintai sako „valstiečių“ lyderis.

„Biudžetas negali būti nesubalansuotas, tai yra akivaizdu. (...) Šiandien yra labai daug tuščio politikavimo, nes opozicija nė vienu balsu nepadidėjo ir atitinkamai niekas neišsibalansavo. Mes tikrai priimsime biudžetą tokį, koks tenkins visus: ir visuomenę, ir Seimą, ir Vyriausybę... Visi būsime patenkinti. Vienintelis, kuris bus nepatenkintas, tai opozicija – tai galiu garantuoti“, – apibendrino R. Karbauskis.

Antradienį Seime sėkmės nesulaukė keli Vyriausybės siūlyti mokesčiai. Tobulinti grąžinti taršių automobilių bei nekilnojamojo turto mokesčio įstatymo projektai. Iš kol kas Seimo pritarimo nesulaukusių mokesčių kitąmet planuojama papildomai surinkti apie 90 mln. eurų.

S. Skvernelis trečiadienį teigė, kad Seimas, antradienį grąžinęs tobulinti nekilnojamojo turto ir automobilių taršos mokesčių pasiūlymus, sumažino valstybės biudžeto pajamų dalį, todėl dabar teks mažinti išlaidų dalį.

„Seimas sumažino valstybės biudžeto pajamų dalį, dabar reikės sumažinti išlaidų dalį“, – žurnalistams trečiadienį sakė S. Skvernelis.