„Mes priėmėme sprendimą, kuris didina demokratijos lygį Lietuvoje, ir niekas niekada nepaneigs šito. Tad klausimas, jeigu užteko Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai tos valios, tai man tik lieka liūdėti, kad opozicijai tai neatrodo reikalinga padaryti“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Anot LVŽS pirmininko, nei vienas politologas negalėtų teigti, kad su rinkimų kartelės mažinimu Lietuvoje demokratija nukentės. Pasak R. Karbauskio, įstatymo pataisa padės geriau atstovauti visiems visuomenės sluoksniams.

„Labiau atspindės visus visuomenės sluoksnius, t. y. šalys, kurios visai panaikino kartelę arba ją sumažino, jos ėjo demokratijos link. Mūsų Seimo sprendimai, kada buvo įvesta 5 proc. ir 7 proc. kartelė, buvo tada, kai buvo siekiama, kad Lietuvoje būtų dvipartinė politinė sistema“, – pabrėžė R. Karbauskis.

Į žurnalistų klausimą, ar nesijaučia ateinančiuose rinkimuose atidavęs kelis Seimo mandatus mažoms partijoms, R. Karbauskis atsakė dėl to nesijaudinantis, nes tai bus rinkėjų sprendimas.

„Demokratiniuose rinkimuose žmonės išsirenka tuos, kuriuos nori matyti. Jeigu žmonės renkasi vienus ir kitus, tai yra teisėta ir demokratiška“, – savo poziciją išsakė LVŽS pirmininkas.

R. Karbauskis taip pat teigia, kad opozicija savo prašymą įstatymą vetuoti turėtų pagrįsti argumentais. Anot valdančiųjų lyderio, prezidentui visgi nusprendus įstatymą vetuoti, veto greičiausiai būtų atmestas.

„Tikriausiai atmesime, jeigu bus veto, bet reikia argumentų. Manau, kad (opozicijai. – ELTA) labai lengva prašyti veto, tiesiog reiktų įvardinti, kokie yra argumentai. Opozicija visą laiką nori, kad įstatymų nepriimtume arba juos kas nors vetuotų“, – žurnalistams teigė R. Karbauskis.

Seimas antradienį, valdančiųjų iniciatyva, iki 3 ir 5 proc. sumažino ribą, pagal kurią politinių partijų kandidatų sąrašas ir jungtinis kandidatų sąrašas galės gauti mandatus šalies parlamente. Už tokias Seimo rinkimų įstatymo pataisas balsavo 60 Seimo narių, 1 buvo prieš, 8 parlamentarai susilaikė.

Praėjusią savaitę Seimo opozicijai užblokavus Seimo rinkimų įstatymo pataisų, kuriomis būtų sumažinta patekimo į Seimą kartelė, priėmimą, antradienį Seimas už jas balsavo dar kartą.

Šiuo metu partijos kandidatų sąrašas gali gauti Seimo narių mandatų tik tada, jeigu už jį balsavo ne mažiau kaip 5 proc. rinkimuose dalyvavusių rinkėjų, o jungtinis kandidatų sąrašas mandatų dalybose dalyvauja tik tada, jeigu už jį balsavo ne mažiau kaip 7 proc. rinkimuose dalyvavusių rinkėjų.