„Liūdina faktas, kad visa mūsų užsienio politikos kryptis yra sudaryti kuo blogesnes sąlygas migrantams ir taip juos atgrasyti, nuteikti neiti Lietuvos keliu. Aš manau, tai apgailėtina kryptis. Nes mes žinome, kad nei Lenkijoje nei Latvijoje to srauto nėra. Akivaizdu, kad yra kaimyninės valstybės politika, nukreipta prieš Lietuvą. Tikėtis to, kad feisbukuose ar tviteriuose tie, kurie perėjo sieną, pradės pasakoti, kaip baisu Lietuvoje ir niekas nebevažiuos čia, tai yra apgailėtina. Tai nėra užsienio politika, ne sprendimai, o paprasčiausiais bandymas įsivaizduoti, kad galima tuos srautus sustabdyti lengvais pasakojimais“, – LVŽS šešėlinės Vyriausybės posėdyje kalbėjo R. Karbauskis.

Šešėlinis LVŽS premjeras tikino, kad nelegalios migracijos srautai į Lietuvą nesustos tol, kol Aliaksandro Lukašenkos režimas tęs tokią politiką. Todėl jis įsitikinęs, kad Lietuvai siekiant sustabdyti atvykėlių srautą, reikia ne bandyti atgrasyti pačius migrantus, bet ieškoti būdų pakeisti Baltarusijos kryptį.

„Akivaizdu, kad anksčiau ar vėliau mes turėsime ieškoti diplomatinių sprendimų. Neišvengiamai“, – įsitikinęs jis.

Į šį „valstiečių“ pirmininko pareiškimą sureagavęs valdančiųjų poziciją posėdyje pristatyti pakviestas konservatorius Laurynas Kasčiūnas paklausė ar LVŽS siūlo „priklaupti prieš Lukašenką“. Tačiau R. Karbauskis patikslino, kad jis siūlo ne tiesiogiai kalbėtis, bet ieškoti tarpininkų.

„Priklaupti prieš Lukašenką yra kvailas pasakymas. Laurynai, klausantis mūsų užsienio reikalų ministro atrodo, kad tai žmogus nusileidęs iš mėnulio. Nereikia bendrauti su teroristais. Mano siūlymas buvo surasti trečiąsias valstybes, kurios galėtų būti tarpininkai“, – tvirtino „valstietis“.
Visgi L. Kasčiūnas neliko įtikintas šiuo R. Karbauskio samprotavimu.

„Bet koks dialogas su Lukašenka bus žaidimas pagal jo sąlygas. Tai nebus dialogas“, – gavęs progą įsiterpti replikavo NSGK pirmininkas.

Tačiau tokia valdančiųjų pozicija, R. Karbauskio nuomone yra keista.

„Mes supratome jūsų nuomonę. Jūs turite labai keistą įsivaizdavimą“, – sakė jis, kartu pažymėdamas, kad LVŽS esą ieško būdų, kaip dialogą su A. Lukašenka užmegzti visai Europos Sąjungai, o ne tik Lietuvai.

„Mums atrodo, kad mes turime visišką užsienio politikos fiasko. Tai yra mūsų nuomonė, mes šnekėsime su Europos Komisiją apie tai, kas mums atrodo svarbu. Apie tai, kad reikia ieškoti tarpininkų, kurie galėtų padėti Europos Sąjungai šnekant su Baltarusija ir Rusija. Ne dėl to, kad nusileisti. Jeigu bandysite interpretuoti, kad mes šnekame apie nusileidimą Baltarusijai, jūs labai stipriai save suklaidinsite“, – NSGK pirmininkui atsakė R. Karbauskis.

Kreipėsi į EK klausiant ar sienos statyba nebus laikoma neteisėta

Šešėlinis LVŽS ministrų kabinetas taip pat nusprendė kreiptis į Europos Komisijos pirmininkę Ursulą von der Leyen su prašymu įvertinti Lietuvos Vyriausybės planus statyti fizinį barjerą pasienyje su Baltarusija. „Valstiečiai“ pažymi, kad jau yra buvęs precedentas su Vengrija, kuri dėl sienos statybos esą pralaimėjo bylą Europos Sąjungos Teisingumo Teisme.

„Situacija yra tokia, kad praėjusių metų pabaigoje Vengrija labai skausmingai pralaimėjo bylą Teisingumo teisme. Vėliau įsiplieskus konfliktui tarp ES ir Vengrijos, „Frontex“ agentūra pasitraukė iš Vengrijos, pasakydama, kad neteiks jokios pagalbos ten, kur pažeidžiamos žmogaus teisės. Man labai gaila, bet kai skaitau bylos medžiagą ir matau kai kuriuos priimamus sprendimus, yra labai panašu, kad yra daromi analogiški sprendimai, tame tarpe ir su sienos statymu“, – posėdyje savo nuogąstavimus išdėstė LVŽS šešėlinė teisingumo ministrė Agnė Širinskienė.

Į tai reaguodamas valdančiųjų atstovas L. Kasčiūnas pirmiausiai pasitikslino ar „valstiečiai“ apskritai palaiko fizinės sienos statybą.

„Agne, nustebinot. Bet aš suprantu, kad šešėlinės Vyriausybės pozicija nėra prieš fizinį barjerą?“, – klausė NSGK pirmininkas.

Išgirdęs, kad fizinio barjero statymui LVŽS iš esmės neprieštarauja, jis patikino, kad Vengrija bylą pralaimėjo ne dėl pačios sienos statybos, bet dėl tarptautinės teisės procedūrų pažeidimų.
„Vengrai turi problemą ne dėl tvoros. Tvorą turi graikai, norvegai. Vengrai turi vieną elementą, kurio mes netaikome. Kai žmonės jau įveikia dvigubą barjerą Vengrijoje (mačiau savo akimis, kaip bėga su keturių metrų kopėčiomis ir šoka), jie praleidžiami pro tą išorinę tvorą sako „asylum asylum“, niekas jų neklauso ir sako, kad legaliai kreipkitės per savo atstovybę užsienyje. Už tai juos baudžia, o ne už fizinę tvorą“, – tvirtino konservatorius.

„Pasijutau Laisvės partijos šešėlinėje Vyriausybėje trumpam. Nepykite, bet taip trumpam...“, – juokavo L. Kasčiūnas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (633)