„Pirmiausia, labai džiaugėmės, kad vakar rinkimai buvo tokie aktyvūs, netoli to, kas buvo prieš ketverius metus. Turėjome didelę baimę, kad rinkimuose aktyvumas bus daug mažesnis dėl koronaviruso, bet ta baimė nepasiteisino. Žiūrint į rezultatus, vietų prasme jie baigėsi kaip parėjusieji rinkimai, mes turime antrą poziciją, tik tiek, kad skirtumas truputį didesnis. <...>.

Aišku, kad rinkimai nesibaigė. Aišku, kad partijos turi skirtingas pozicijas. Rinkėjai pasirinks, bet į rinkimus ėjome kaip į tam tikrą egzaminą“.

R. Karbauskis akcentavo, kad 2016 m. rinkimuose turėjo 47 antrus turus, dabar – 33 antrus turus. Toks rezultatas, pasak politiko, prastesnis negu praėjusiais metais.

„Valstiečių“ lyderis kalbėdamas apie tai, ar jau aptarė su kuo galėtų formuoti valdančiają koaliciją, jei turėtų vėl tokią galimybę, teigė, kad nei per 2016 m. rinkimus po pirmojo turo apie tai kalbėjo, nei dabar.

„Dabar vienintelė kalba, kad tai galėtų būti su partijų kandidatais tam tikrose apygardose, kurie parems mūsų kandidatus arba mūsų oponentų kandidatus. Antruose turuose mūsų dažniausias konkurentas yra konservatorių partijos kandidatai. Tai, be abejonės, dabar mūsų kandidatai vienmandatėse apyardose dabar tariasi su centro kairės partijų kandidatais apie tai, kad sukoncentruotų balsus ir antruose turuose pasiektume pergales.

Tai šioje situacijoje, aišku, kad šnekant apie koalicijas, tikriausiai matematiškai sudėjote, kad antru turu, kur dalyvauja dešinieji < neužtenka sudaryti dešiniųjų kaip ir neužtenka centro kairės koalicijai“

Antrą vietą daugiamandatėje apygardoje užėmusių valdančiųjų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis sako, kad jei jo partija atsidurtų opozicijoje, ji būtų konstruktyvesnė nei daugiausiai balsų daugiamandatėje gavę konservatoriai.

„Jeigu būsime opozicija, būsime konstruktyvi opozicija. Tikrai nedarysime to, kaip darė mūsų kolegos, pastoviai ištraukinėdami korteles, bandydami padaryti taip, kad įstatymai nebūtų priiminėjami“, – spaudos konferencijoje po Seimo rinkimų sakė R. Karbauskis.

„Bet iš kitos pusės tai manau, kad būsime pakankamai stipri opozicija“, – pridūrė jis.

R. Karbauskis taip pat neatmetė, kad „valstiečiai“ vis dar gali formuoti naują Vyriausybę, o tokiu atveju prioritetu būtų darbų tęstinumas.

Po pirmojo rinkimų turo – antra vieta

LVŽS pirmajame rinkimų ture surinko 17.5 proc. balsų ir atsidūrė antroje vietoje.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos preliminarus mandatų skaičius – 16. Rinkiminiame sąraše pirmasis išreitinguotas buvo Saulius Skvernelis, jau surinkęs 54 tūkstančius pirmumo balsų. Ramūnas Karbauskis antras, po jo sekė Aurelijus Veryga. Toks pats pirmasis trejetas buvo ir priešrinkiminiame sąraše.

Iš 7 į 4 vietą pašoko Agnė Širinskienė, Tomas Tomilino reitingas nepakito ir jis reitinguojamas penktas, po jo seka Rima Baškienė, palypėjusi iš 12-os pozicijos, po jos – Aušrinė Norkienė, nusileidusi iš 4 vietos. Didelį šuolį iš 18 vietos į 8 pademonstravo Linas Kukuraitis. Į Seimą taip pat preliminariai patenka Valius Ąžuolas, Kęstutis Mažeika, Giedrius Surplys, Eugenijos Jovaiša, Algirdas Stončaitis, Dainius Gaižauskas, Jonas Jarutis.

Rimantė Šalaševičiūtė į 16 poziciją pašoko nuo 60 priešrinkiminio sąrašo numerio. Už brūkšnio po jos eina Rūta Miliūtė, Lukas Savickas.

Antrasis rinkimų turas vyks spalio 25 d.