Anot jo, konservatoriai išankstinius rinkimus greičiausiai būtų surengę dar kitą dieną po Seimo rinkimų, tad dabar greičiausiai tiesiog sumanė pasinaudoti kilusia proga.

„Labai džiaugiuosi, kad Seimo narys Mindaugas Bastys pasitraukė pats, bet aplinkybės tokios, kad vienas faktas nesikeičia. Nesikeičia tai, kad vakar konservatorių frakcija pažeidė Konstituciją, nes, pasirodo, jie buvo susitarę, kaip balsuos“, – aiškino R. Karbauskis.

Taip jis sureagavo į Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) pirmininko Gabrieliaus Landsbergio kiek anksčiau trečiadienį išsakytą mintį, kad valdantiesiems teks pasitikrinti dėl buvimo Seime.

Pasak G. Landsbergio, susitikę opozicinių frakcijų vadovai nutarė, kad valdantieji turės balsuoti dėl pirmalaikių rinkimų.

„Su kolegomis pasitarėme, kad taip tęstis daugiau nebegali. Galbūt motyvai buvo išsakyti skirtingi, tarp frakcijų jie gali skirtis, tačiau nutarimą registruojame. Jis bus registruotas su visų opozicinių frakcijų vadovų parašais“, – užtikrino konservatorių lyderis.

Kaltinimus agitavus neigia

Pasak R. Karbauskio, dabar konservatorių frakcija turi du kelius – apkalta arba pripažinimas melavus.

„To dar nebuvo Lietuvoje, kad 29 frakcijos nariai pažeistų Konstituciją. Bet vakar tas faktas įvyko“, – užtikrino pašnekovas.

Pastebėjus, kad ir jis pats kalbėjo žinąs, kaip balsuos „valstiečiai“, tad galbūt jų frakcijoje taip pat buvo susitarimų, R. Karbauskis tikino, kad taip yra dėlto, kad jie daug kalbasi tarpusavyje.

„Aš su M. Basčiu nesu kalbėjęs nė karto – kai atliekamas tyrimas, yra Konstitucinio Teismo išvada, apie ką su žmogumi galima kalbėti? Apie vaikus? Na, gal. Kai buvo paklausta visų, ar kas ką žino, kalbėjo, tokio atsakymo nebuvo. Tokio dalyko, kad mes agitavome, negalėjo būti“, – sakė politikas.

Pats R. Karbauskis pripažino nufotografavęs savo balsavimo biuletenį, tačiau niekam jo nerodęs.

„Mes balsavome už apkaltą“, – užtikrino „valstiečių“ lyderis.

Neabejoja, kad rinkimus laimėtų

R. Karbauskis tikino neatsitrauksiantis dėl konservatorių frakcijos padaryto pažeidimo – esą pažeistos Konstitucijos.

„Nuo konservatorių nuplauti dėmę? Tikriausiai. Bet mes naujų Seimo rinkimų dėl konservatorių nešauksime. Kodėl visos partijos turi atsakyti už tai, ką jie padarė? Tuos 29 žmones tiesiog galima pakeisti kitais“, – užtikrino jis.

Pastebėjus, kad M. Bastys dabar gali išeiti iškelta galva, R. Karbauskis aiškino, kad politikai negali būti teisėjais ir spręsti už rinkėjus.

„Jis padarė pažeidimą, nusikaltimą, vadinkime, po priesaikos, kai išrinko šis Seimas, ši kadencija. Suprantu, ką kalbate, bet manau, kad rinkėjai gali spręsti. Jei M. Bastys grįžtų į Seimą, tegul – tokia yra rinkėjų valia“, – sakė pašnekovas.

R. Karbauskis taip pat tikino neabejojantis, kad, jei dabar vyktų rinkimai, jo atstovaujama partija laimėtų.

„Tačiau dėl ko eiti į rinkimus? Išleisti 6-8 milijonus eurų? Tam, kad išplautume konservatorius? To tikrai nedarysime“, – sakė jis.

Siūlys atsisakyti slaptų balsavimų

R. Karbauskio teigimu, jie frakcijoje niekuomet nesitaria, kaip Seimo nariai turi balsuoti. Kartu politikas aiškino siūlysiantis atsisakyti slaptų balsavimų Seime.

„Visiškai neprieštaraučiau tam, kad neturėtų būti jokio balsavimo, kuris būtų slaptas. Kas tame tokio, kad jo išrinktas žmogus neturi žinoti, kaip Seimo narys balsavo? Turbūt buvo nueita tradiciniu keliu“, – svarstė jis.

Pasak pašnekovo, reikėtų geriau išaiškinti ir tai, kur yra riba tarp „susitarė“ ir „apsitarė“, kalbant apie frakcijos balsavimus.

Landsbergio kalbas vadina kliedesiais

Tiesa, G. Landsbergis tikino girdėjęs, kad kai kurie asmenys iš „valstiečių“ frakcijos vis dėlto palaikytų pirmalaikių rinkimų idėją.

„Esu girdėjęs tam tikrų atgarsių, kad kai kurie Seimo nariai iš „valstiečių“ frakcijos taip pat palaikytų išankstinių rinkimų idėją. Garbinga ir išmintinga šiuo metu pasakyti, kad Seimas bandė, bet nepavyko “, – nurodė konservatorių lyderis.

Tačiau R. Karbauskis tai griežtai neigė. Jis taip pat aiškino nemanantis, kad pirmalaikius rinkimus laimėtų konservatoriai, esą nelaimės jie ir kitų rinkimų, neva kiekviena valstiečių–žaliųjų darbo valanda vis labiau atima tokią galimybę.

„Man sunku pakomentuoti G. Landsbergio pareiškimus, nes jis jų daro labai daug. Bet aš gal vienu žodžiu – kliedesiai. Aš nežinau nė vieno „valstiečių“ frakcijos Seimo nario, kuris pasisakytų dėl pirmalaikių rinkimų“, – sakė jis.