„Valstiečių“ lyderis po pranešimo teigė, kad tai buvo „labai pozityvus pasisakymas“.

„Po praėjusio pasisakymo, kuris buvo tikrai Vyriausybei ir Seimo daugumai kritiškas, šitas buvo daugiau globalinis. Šnekėjo apie tokius bendražmogiškus dalykus – apie mūsų visuomenę, bendruomenę“, – sakė R. Karbauskis.

„Valstiečių“ lyderis išreiškė viltį, kad „bendru darbu“ jiems pavyks pasiekti, kad Lietuvos žmonių gyvenimas gerėtų.

Anksčiau sakęs, kad iki kadencijos pabaigos nekels kojos į Prezidentūrą, „valstiečių“ lyderis tų žodžių neatsiėmė, bet pakartojo, kad tai netrukdys svarstyti įstatymų projektų Seime.

„Aš tuo pačiu metu sakiau, kad visi įstatymų projektai, kuriuos pateiks Prezidentūra bus svarstomi ir priiminėjami tiek, kiek jie bus reikalingi Lietuvos žmonių gerovei gerinti“, – sakė R. Karbauskis.

„Valstiečių“ lyderis teigia, kad asmeniškai neturi nieko prieš D. Grybauskaitę.

„Nieko asmeniško nėra ir niekada nebuvo. O klausimas – kitas, kaip ir pasakė prezidentė, tikrai daugelis žmonių yra nudegę tame procese. Galbūt kartais yra teisinga prisiimti atsakomybę, kurios, galbūt, kartais ir nesinori prisiimti. Aš ir bet kuris kitas už tai, ką esame padarę gyvenime, turime ją prisiimti. Manau, kad prezidentei galioja lygiai tas pats“, – sakė R. Karbauskis.

Atsiliepė į kritiką dėl draudimų

Prezidentė savo metiniame pranešime sakė, kad Parlamentas – Laisvės kovų bastionas – tampa pasikėsinimų į žmonių laisvę ir demokratiją šaudykla, iš kurios pokši vien drausti ir bausti. Persekiojimas ir draudimai verčia žmones jaustis svetimais savo šalyje.

Reaguodamas į tai R. Karbauskis pažymėjo, kad prezidentė pasirašė visus įstatymų projektus, kurie buvo teikiami – ir dėl alkoholio kontrolės, ir kitus.

„Labai lengva kritikuoti sprendimus, kurie būtini, tiesiog nusiimant savo atsakomybę juos priimant. Prezidentė pasirašė, reiškia, ji pasidalino atsakomybę su mumis, ir dėl to visi sprendimai, kurie priimti Seime ir pasirašyti prezidentės, yra mūsų bendri sprendimai“, – sakė R. Karbauskis.

Nemato rietenų Seime

„Valstiečių“ lyderis nemato rietenų Seime. „Aš nelabai suprantu šito išsireiškimo. Iš tikrųjų Seimo komitetas aiškinosi dėl verslo įtakų politikams, dabar yra iniciatyva išsiaiškinti politikų bendradarbiavimą su verslu. Šita dalis tyrime nebuvo plėtojama“, – sakė R. Karbauskis.

Pasak jo, tai nėra rietenos, o laikotarpis, kurį reikia apžvelgti, kad būtų galima padaryti išvadas.

„Teisingas išvadas padarius tai nepasikartos“, – sakė R. Karbauskis.

Neišgirdo tarp eilučių minint jo problemas

„Valstiečių“ lyderis nemano, kad ten, kur prezidentė savo kalboje minėjo pamirštančius deklaruoti šimtatūkstantinius sandorius, turėtas mintyje jis.

„Aš nesu tikras, kad aš esu minimas šitoje vietoje. Bet jeigu šnekėtume apie mano ar kitų atsakomybę, niekas jos nesikrato. Kiekvienas žmogus atsakingas už tai, ką jis daro, bet tai niekaip su žemės ūkiu nesusiję“, – sakė R. Karbauskis.

„Valstiečių“ lyderio teigimu, didžiausia žemdirbių problema šiuo metu yra sausra.

„O šnekant apie žemės ūkio sritį yra sausra, yra labai sunkus metas Lietuvos žemdirbiams, ir tikiuosi, kad mūsų bendra malda mes padėsime“, – sakė R. Karbauskis.

Apibendrino požiūrį į užsienio politiką

Premjeras Saulius Skvernelis teigė, kad metiniu pranešimu „prezidentė sudėliojo taškus, kalbant apie paskutinių kelių metų aktualijas“.

„Ji labai aiškiai įvardino tuos darbus, kuriuos atliko kartu prezidentė, Seimas ir Vyriausybės. Paminėtos sėkmės istorijos – (…) apie politinį apsivalymą, korupcijos bylas“, – sakė S. Skvernelis.

Pasak jo, pirminiai žingsniai, kalbant apie kovą su oligarchija ir korupcija, padaryti prieš devynerius metus.

„Tas apgailestavimas, kad reikėjo taip ilgai laukti – nieko nepadarysi, teisiniai procesai nėra paprasti ir lengvi“, – sakė S. Skvernelis.

Premjeras pritarė, kad reikėtų mažiau rietenų, o daugiau bendrystės siekiant tikslų. Jis taip pat sutiko, kad užsienio politikos lauke nėra lengva situacija.

„Tikrai matome, kas vyksta su JAV, ES ateitis, gynybos akcentai sudėlioti“, – sakė S. Skvernelis.

Atliepdamas į metiniame pranešime prezidentės išsakytas mintis Vyriausybės vadovas apibendrino, kad užsienio politikoje „nereikia ieškoti kitų draugų, bet priešų taip pat nereikia ieškoti ten, kur jų nėra“.

Nesistebėjo sulaukęs kritikos

Premjeras teigė, kad yra natūralu, jog buvo išsakyta ir kritikos, tačiau pasidžiaugė, kad imamasi žingsnių siekiant įveikti priešpriešą tarp Švietimo ir mokslo ir Ūkio ministerijų, pradėtos struktūrinės reformos švietimo ir sveikatos apsaugos srityse.

Premjeras nepasigedo metiniame pranešime prezidentės kritikos pačiai sau.

„Aš nemanau, kad šis pranešimas turi būti siejamas su savikritika. Tai yra metinis pranešimas, apžvelgiantis svarbiausias mūsų politinio gyvenimo sritis“, – sakė S. Skvernelis.

Premjeras pagrįsta vadino prezidentės kritiką dėl situacijos žemės ūkyje.

„Tai yra pagrįsta kritika. Tai yra paveldėta. Pasižiūrėkite, kada atsirado „sofos ūkininkai“, tai yra praeitų dešimtmečių rezultatas. Tie saugikliai, kurie yra sudėti, kalbant apie koncentraciją galimo įsigijimo – 500 ha, tai šiandien tokių galimybių nėra. Dabar mes turime taisyti klaidas iš praeities, kur buvo paliktos spragos“, – sakė S. Skvernelis.

Sako, kad sprendžia svarbius klausimus

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis nesutinka su prezidentės Dalios Grybauskaitės kritika, kad parlamento darbotvarkė perpildyta nereikšmingų klausimų.

„Aš manau, kad yra labai daug svarbių klausimų, ir mes turbūt socialinius klausimus spręsdami, kariuomenės finansavimą spręsdami, spręsdami švietimo sistemos, sveikatos apsaugos sistemos klausimus – tai yra labai labai svarbūs ir kiekvienam žmogui labai artimi klausimai, ir manau, kad tuos sprendimus mes tikrai matome silpniau“, – po prezidentės metinio pranešimo antradienį Seime žurnalistams sakė V. Pranckietis, kurį citavo BNS.

Skaitydama metinį pranešimą šalies vadovė pareiškė, kad Seimas tampa „pasikėsinimų į žmonių laisvę ir demokratiją šaudykla, iš kurios pokši vien drausti ir bausti“. Anot prezidentės, žmonių rūpesčiai ir lūkesčiai kol kas dar vis palikti politinės darbotvarkės nuošalėje, o Seimo nariai laiką naudoja tarpusavio rietenoms ir asmeninių sąskaitų suvedinėjimui.

„Ten gražus palyginimas, kad šaudykla, bet nevienareikšmiškas, aš manau, kad mes dažniausiai matome tik tą šaudyklinę pusę, bet nematome tų visų gerų darbų, kuriuos padarome. Įstatymai, kurie reikalingi Lietuvai, yra priimami, bet apie juos paprasčiausiai atsiliepimų būna daug mažiau. Vyriausybė dirba labai kryptingai, bet tie veiksmai yra matomi mažiau. O atskiras tyrimas visada yra daug skambiau ištransliuojamas ir labiau matomas“, – aiškino Seimo pirmininkas.

Jis atmetė ir prezidentės kritiką dėl selektyvios parlamentinės kontrolės.

„Tas selektyvumas – mes visada turime tirdami kažkokį konkretų tikslą, tai konkretus tikslas negali būti visa apimantis, jis turi būti skirtas kažkuriai krypčiai. Tame matomas selektyvumas, tačiau iš vienos pusės yra kalbama, kad per daug tiriame, bet iš kitos pusės, jeigu tik selektyvu, reiškia apimti reikia daugiau, reikia daugiau tyrimų“, – svarstė V. Pranckietis.

D. Grybauskaitė antradienį skaitė devintą savo metinį pranešimą.