DELFI primena, kad pagal liepos 5 dieną pasirašytą koalicijos sutartį Seimo pirmininko postas atitenka koalicijos partneriams Lietuvos socialdemokratų darbo partijai (LSDDP). Pats V. Pranckietis laukia balsavimo Seime, tačiau iki šiol lieka neaišku, kada tai gali atsitikti.

Karbauskis įvarytas į kampą

Vos po keleto mėnesių bendro darbo LVŽS frakcijoje B. Matelis pasitraukė į Mišrią Seimo narių grupę, visai neseniai jis papildė opozicijos jėgas – prisijungė prie Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS – LKD) frakcijos jėgų.

DELFI komentuodamas dabartinį Seimo galvos skausmą dėl V. Prackiečio, B. Matelis tvirtino, kad valstiečių lyderio R. Karbauskio laukia tikra nelengvos dienos – balsavimą Seime valstiečių partijos pirmininkas atidėlioja iš baimės.

„Man atrodo, kad čia labai akivaizdžiai matyti visiems. Nuo pat pradžių jis sako, kad Seimo pirmininko klausimą spręs „jau rytoj“. Net ir pats V. Pranckietis prašo to balsavimo, opozicija prašo. Ir lyderis neteikia, tam yra viena priežastis – jis nėra garantuotas, o, mano žiniomis, puikiai supranta, kad jam trūksta kokių 15 balsų iki to, kad galėtų V. Pranckietį atstatydinti“, – DELFI pasakojo Seimo narys.

Jis teigė, kad dvi prie valdančiųjų prisidedančios frakcijos nori, visų pirma, pagerinti savo padėtį. B. Matelio teigimu, tai Lietuvos lenkų rinkimų akcija – Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA – KŠS) ir frakcija „Lietuvos gerovei“.

„Valdemaras Tomaševskis jau viešai prabilo, kad jis nepasirašė prašymo V. Pranckietį atstatydinti. Tai čia jau toks žaidimas, kad priverstų Ramūną jiems duoti Seimo vicepirmininko postą, kurį dabar R. Žemaitaitis užima. Bet Ramūnas negali to padaryti, nes tą postą jis turi atiduoti naujai frakcijai „Lietuvos gerovei“, kuriai V. Kamblevičius vadovauja“, – teigė jis.

Bronislovas Matelis

B. Matelis net juokėsi, kad tiek LLRA – KŠS, tiek frakcija „Lietuvos gerovei“ pabrėžia, kad dirba valdančiojoje daugumoje ne dėl postų. Tačiau būtent jie ir „susipjovė“ dėl tos pačios kėdės.

„Ir būtent tos frakcijos, kurios ne dėl postų kovoja, Ramūną įvarė į tokį kampą, kad negali išspręsti V. Pranckiečio klausimo“, – teigė B. Matelis.

Pridūrė, kad būtent šios dvi frakcijos ir yra lemiamas balsų skaičius, dėl kurio R. Karbauskis delsia pristatyti Seimo pirmininko atstatydinimo klausimą parlamentarams.

„LLRA–KŠS gi turi du ministrus, o „Lietuvos gerovei“ nieko neturi. Akivaizdu, kad jiems priklausytų tas postas, bet tada lenkai nebalsuos už V. Pranckiečio atstatydinimą“, – situaciją vertino B. Matelis.

„Jis pats įvarė save į tokį kampą“, – kalbėjo politikas.

Bėda ir tarp savų

Ne tik partneriai valdančiojoje daugumoje, bet ir patys „valstiečių“ frakcijos nariai gali sukelti maištą laive. B. Matelio žiniomis, bent 6 valstiečiai Seime gali palaikyti V. Pranckiečio poziciją.

„Mano žiniomis, „valstiečių“ frakcijos nariai labai atvirai dėl šitos problemos nepurkštauja, nes bausmės prasidės įvairios, jei nepateksi į nemalonę. Bet, mano skaičiavimu, mažiausiai kokie 6 politikai bendrauja su partijos skyriais, konkrečiai – Kauno skyriumi, kuris palaiko V. Pranckietį, ir jie nepalaikys V. Pranckiečio atstatydinimo“, – kalbėjo parlamentaras.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos tarybos posėdis

„Jam kokių 15 balsų trūksta, nes arba vieni, arba kiti koalicijos partneriai nepalaikys“, – balsus skaičiavo politikas.

B. Matelis DELFI sakė, kad R. Karbauskis neina kalbėtis ir tartis su opozicija. O jei bent bandytų tai daryti, anot politiko, būtų galima svarstyti ir apie kitokį opozicijos elgesį vykstant šiam balsavimui.

Opozicijos atstovai yra pareiškę, kad jie nebalsuos. B. Matelio teigimu, būtų galima šią poziciją keisti, jei sužinotų visus R. Karbauskio argumentus ir įsitikintų, kad tai nėra tik kerštas V. Pranckiečiui.

Kamblevičius: nepretenduojame

Frakcijos „Lietuvos gerovei“ seniūnas V. Kamblevičius tvirtino, kad su R. Karbauskiu dėl V. Pranckiečio atstatydinimo nesikalbėjo. Jokių postų jiems taip pat nebuvo siūloma, kaip pats sakė, „nuoširdžiai“ tvirtino jis.

„Kol kas tai svarstoma, vieną komisiją mes turbūt atiduosime, nes gal nepriklauso komisijos pirmininko pavaduotojo postas, o toliau viskas normaliai“, – apie komiteto vadovų pasidalijimo kvotas kalbėjo V. Kamblevičius.

Paklaustas, ar naujosios frakcijos atstovas pretenduoja į Seimo vicepirmininko postą, politikas tai kategoriškai neigė.

Ramūnas Karbauskis, Vanda Kravčionok, Vytautas Kamblevičius, Rimantas Sinkevičius

„Nepretenduojame. O jeigu pasiūlys, svarstysime, bet tokių nebuvo“, – sakė politikas.

V. Kamblevičius pabrėžė, kad neturi plano iš Seimo vicepirmininko posto išstumti „Tvarkos ir teisingumo“ lyderio Remigijaus Žemaitaičio, nes jie „nėra kerštingi“.

„Mes irgi neprašėm, nesiūlė, tiesiai šviesiai sakau. Jie nesiūlė, mes neprašėm, taip gražiai bendraujam“, – apie ministro poziciją kalbėjo Seimo narys.

Jis DELFI tikino, kad kol kas su jų frakcija nebuvo derintas ir balsavimas dėl Seimo pirmininko V. Pranckiečio atstatydinimo.

„Nebuvo; kiek supratau, ketvirtadienį šito klausimo nebuvo įrašyta. Pažiūrėjau, kad nėra (įrašyto klausimo – aut. p.), ir galvoju, kiek čia rimta. Negaliu pasakyti“, – tvirtino politikas.

Jis teigė, kad kol kas neturi ir aiškaus sprendimo, palaikys šį balsavimą frakcija ar ne. „Kai bus klausimas keliamas, mes frakcijoje svarstysime, o dabar dar negalime kalbėti, dar neapsisprendę, lauksime, kol bus pateikta, ir svarstysime; kokia bus frakcijos nuomonė, taip ir elgsimės“, – kalbėjo V. Kamblevičius.

Politikas dar kartą tvirtino, kad jokių nurodymų, pasiūlymų R. Karbauskis naujai frakcijai šiuo klausimu nėra davęs.