Kai kurie valstiečių frakcijos nariai kategoriškai prieštarauja naujam tyrimui, o Vytautas Bakas ir Justas Džiugelis sako, jei toks prasidėtų, pasitrauktų iš valstiečių žaliųjų frakcijos. Premjeras yra linkęs susilaikyti nuo naujų tyrimų ir verčiau imtis įgyvendinti rekomendacijas, kurias po savo baigto tyrimo yra pasiūlęs NSGK. LVŽS frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis atsakė į LRT TELEVIZIJOS laidos „Savaitė“ klausimus.

– Ar jūs jau esate apsisprendę, ką norėtumėte konkrečiai tirti, nes niekas nematė to projekto?

– Registruosime kitą savaitę, ir pamatysite. Iš tikro labai aiškiai yra suformuluota, kas turi būti tiriama, laikotarpiai ir tos temos, galbūt nėra labai sukonkretinta į konkrečius atvejus ir konkrečias pavardes, tiesiog jų ten nėra, bet tyrimas bus. Tyrimui Seimo parama, manau, kad bus užtikrinta. Dabar nereiktų priešinti to su buvusiu tyrimu, kuris kaip tik bus pratęstas, t. y. tie klausimai, kai Seimas turės priimti įstatymus dėl politinės korupcijos užkardymo, kuriuos vyriausybė yra įpareigota paruošti, bus priimti. Ir laike tai vienas kitam nė kiek netrukdo.

– Gerai, bet atskleiskite, ką jūs norite konkrečiai tirti, sakote, kad jau yra faktiškai viskas parengta.

– Ten tokios bendresnės formuluotės, pati komisija, kuri bus sudaryta, apsispręs konkrečiai kuriomis kryptimis, bet vieną atvejį galiu paminėti, pavyzdžiui, „Modus grupė“. Tokio klausimo nebuvo iš viso, tai – energetinė tema. Jo nebuvo NSGK tyrimo metu, nes tų faktų nebuvo žinoma, išaiškėjo, kai vyko darbas ties interpeliacija Seimo nariui A. Skardžiui, ir paaiškėjo faktai, kad kitas Seimo narys, susijęs su visai kita grupe, kuri yra susijusi su projektais Baltarusijoje, Lietuvoje, ir tai yra nemažiau skandalinga arba daug daugiau skandalinga.

– Kas tas Seimo narys?

– Tai – Andrius Kubilius. Tai yra viena iš temų, kuria iš tikrųjų verta pasidomėti, nes ji labai riša daug klausimų su sprendimais, kodėl buvo tokie brangūs tarifai atsinaujinančiai saulės energetikai, kaip tai veikė santykiuose su Baltarusija, kai tiesiogiai prezidentūra dirbo su ta verslo grupe.

Andrius Kubilius

Kiti klausimai yra daugiau susiję su politikų atsakomybe, nes buvo tyrimas nuosekliai atliekamas, ir aš labai sveikinu ir komiteto pirmininką, ir komiteto narius, kurie atliko tikrai nemažą darbą, bet jie labiau koncentravosi į verslo įtaką politikai. Tačiau iš tikrųjų ta įtaka neįmanoma būtų be politikų dalyvavimo, bendradarbiavimo ir t. t. Į tą klausimą buvo mažai laiko atsakyti.

– Kokie politikai kliūva?

– Konkrečiai įvardinti dabar nenorėčiau ir neturėčiau, komisija tą darbą atliks, bet šiuo atveju, manau, kad visuomenė liko be atsakymų į tai, kokie verslininkai, su kokiais politikais konkrečiai... Mes matome tik tą dalį, kiek viešumoje yra su E. Masiulio byla susijusios aplinkybės, bet visos kitos informacijos nėra. Yra šnekama apie Liberalų sąjūdį, bet nešnekama apie kitas partijas ir jų santykius su tais dalykais, kurie vyko.

– Tai konservatoriai – ta partija?

– Aš manau, kad nereikėtų dabar atsakinėti į tą klausimą niekaip, nes su kuria bus susiję, ta ir bus įvardinta, ir tos politikai bus įvardinti. Tai nėra nukreipta konkrečiai nei prieš vieną, nei prieš kitą politiką, tiesiog paprasčiausiai yra dalykai, kurie visai nebuvo tirti, ir yra dalykai, kurie turėtų atskleisti politikų įtaką tame procese, nes jų įtaka tikrai buvo didžiulė.

– Prezidentė – irgi? Buvo kalbama, kad norite dalyti tyrimą dėl jos susirašinėjimo su E. Masiuliu. Tai tebelieka?

– Mes norime sužinoti, ar tas susirašinėjimas buvo tikras. Atrodo, kad jis buvo tikras, nes netiesiogiai tai buvo patvirtinta, bet galų gale kreipimasis į prokuratūrą ir teismą davė atsakymą, kad Seimo nariams atsakymų to susirašinėjimo nepateiks. Ar kreipsis komisija dėl to susirašinėjimo, aš pasakysiu tik viena, kad tai yra tikrai nedidelės apimties klausimas ir tikrai ne tas klausimas, kuris tai darbo grupei turėtų būti pagrindinis, nes tai yra dviejų politikų susirašinėjimas. Aplinkybės tame susirašinėjime yra įdomios, bet tikrai daug įdomesnių aplinkybių yra bendrame kontekste, šnekant apie energetikos projektus ir t .t.

Ramūnas Karbauskis

– Tai jo gali ir nelikti?

– Nežinau, kaip darbo grupė apsispręs. Tokio klausimo, įrašyto į tos komisijos darbą, kad ištirti susirašinėjimą, tokio dalyko nėra įrašyta.

– Ką jūs norite tada daryti, kai, na, tarkime, pamatysite kažkokį politikų neleistiną veikimą?

– Tai mes tikriausiai tada pradėsime šnekėti apie politikų atsakomybę. Viena, aišku, yra rinkimai, viešumas, atsakomybė yra didelė, bet, kita vertus, mes jau dabar šnekame apie verslo grupių įtaką, ir NSGK tą konstatavo, ir įstatymų projektai daugiau ta kryptimi nukreipti, tai apie skaidrumą politikų ir jų interesų deklaravimą, ir visa kita – tai bus kitas etapas, matyt, susijęs su tuo, ką šita komisija nuspręs.

– Bet tokiam tyrimui prieštarauja Seimo pirmininkas, premjeras nepalaiko, to paties NSGK vadovas, netgi jūsų koalicijos partneriai – G. Kirkilas sakė, kad jie nepalaiko.

– Tai, jeigu nepalaikys, mes ir nesudarysime tos komisijos. Čia nereiktų iš anksto jaudintis. Mano įsitikinimu, komisija bus sudaryta, ir balsų bus pakankamai Seime, o požiūriai gali būti skirtingi.

– Pone Karbauski, jūs taip entuziastingai norite tirti politikus ir jų ryšius su verslu, bet kai tai liečia jus ir visus jūsų reikalus, tada paprastai tie tyrimai yra sustabdomi ir toliau neina. Jūs sakote, kad esate pats švariausias politikas, bet VTEK jau kelis kartus konstatavo, kad jūs neteisingai deklaravote, nelaiku.

– Kad pavėlavau kažką deklaruoti, tai nėra interesų pažeidimas. Mokesčių inspekcija šiandien atlieka tyrimą tikriausiai visose su manimi susijusiose įmonėse ir organizacijose. Visos inspekcijos, kiek tik įmanoma, kokios tik įmanoma važiavo žiūrėti 5 danielių ir t. t. Mane, mano verslą tiria visi, kas tik gali. Kodėl taip yra? Tikriausiai sutapimas, kad tiria visi, kas tik gali. Tai ką gali Seimas daugiau, negu visos struktūros? Bus atsakymai.

– Kodėl tos institucijos negalėtų tirti tai, ką jūs norite tirti Seime, nes jūs puikiai suprantate, kas yra institucijų tyrimas ir kas yra politinis tyrimas?

– Aš galiu atsakyti į tą klausimą paprastai. Į jūsų klausimą galima atsakyti: kodėl jos tų dalykų netyrė tuos 12 metų, kai buvo renkama informacija, nes buvo laukiama, kol susiklostys politinė situacija tokia, kai valdžioje bus ne tiek, kurie tose pažymose yra. Kaip gali tirti jie patys save? Jie nenori tirti patys savęs. Kita vertus, kas liečia mane patį, tai aš visą laiką atviras, jeigu tik kas nors turi kokią nors informaciją, prašom – prokuratūra, policija, dar kas nors.

– Bet jūs kategoriškai nenorite tirti savo reikalų Seime.

– Klausimas ką tirti?

– Opozicija buvo pateikusi klausimus.

– Opozicija buvo pateikusi klausimus tam, kad viską politizuotų.

– Bet ar jums neatrodo, kad, jeigu jūs leistumėte vieną kartą ištirti tai, kas susiję su jumis, tai automatiškai būtų nuimti visi klausimai, viskas išsispręstų, ir koziris iš opozicijos rankų būtų išmuštas?

– Ne, aš suprantu, ko jūs manęs klausiate, bet aš pasakysiu viena: bet kokiu atveju iš kiekvieno klausimo bus daroma 10 kitų, iš 10 kitų – dar 10 kitų ir t. t. Toks yra opozicijos tikslas.

– Ar gali taip būti, kad vis dėlto to tyrimo nebus? Jūs sakėte, jeigu visi prieštaraus, nesurinks balsų, bet ar jūs pats galite atsiimti savo siūlymą, nes esate bene pagrindinis iniciatorius, netgi galvojant apie tai, kad jau du frakcijos nariai pasakė, kad nori trauktis?

– Nė vienas frakcijos narys, nei aš, nei kas nors kitas, negali nulemti daugumos sprendimų. Absoliuti dauguma mūsų frakcijos, 54 ar kažkiek prieš 2 ar 3 žmones, pasisakė už tai, kad tas tyrimas reikalingas. Tai atitinkamai sprendimas bus iš mūsų pusės toks. Jeigu bus neeilinė sesija, tai tikriausiai neeilinėje sesijoje bus. Jeigu bus viskas taip, kaip planuojama, rugsėjo mėnesį bus tas sprendimas. Viskas bus taip, kaip turi būti.

– Ir tų dviejų frakcijos narių jums bus negaila, jeigu jie pasitrauks?

– Jeigu tas klausimas dėl šito tyrimo yra toks svarbus tiems kolegoms, kad jie pasiruošę pasitraukti iš frakcijos, tai mane labai nustebintų.

– Ačiū jums už pokalbį.