Žurnalistas Edmundas Jakilaitis politiko teiravosi, kiek žemės ūkio paskirties žemės šiuo metu yra susiję su R. Karbauskiu – tai yra, kiek jos turi su LVŽS lyderiu susiję asmenys, įsigiję sklypus už jo pinigus.

„Jūsų klausimas visiškai nekorektiškas, jūs klausdamas teigėte, kad tai vyko už pinigus, kuriuos kažkam daviau. Aš vaikams pinigus daviau praėjusiais metais. Žemės pirktos iš bankų kreditų. Visas klausimas tuo užsidaro“, – tvirtino jis.

Kaip žinoma, R. Karbauskis praėjusią savaitę papildė savo deklaraciją – tai įvyko paaiškėjus, kad jam priklausantis „Agrokoncernas“ naudojosi jo dviejų sūnų, sesers, brolio ir tėvo valdoma žeme. Įstatymas draudžia vienam asmeniui, įmonei ir susijusiems asmenims turėti daugiau nei 500 hektarų žemės ūkio paskirties žemės.

Papildytoje R.Karbauskio deklaracijoje matyti, kad žemės ūkio versle dalyvauja jo sūnūs Justinas ir Mantas Karbauskiai, sesuo Jurga Karbauskytė, brolis Mindaugas Karbauskis, tėvas Česlovas Vytautas Karbauskis, sūnaus Justino žmona Agnė Karkalaitė.

Taip pat skelbta, kad politiko sūnus Justinas į bendrovės „Žemėnauda“ įstatinį kapitalą 2014–2016 metais įnešė beveik 5,8 mln. eurų, o Mantas valdomos įmonės „Aukštaitijos agrocentras“ kapitalą pernai padidino 1,216 mln. eurų. R. Karbauskio papildytoje deklaracijoje nurodoma, kad 2017-ųjų lapkričio 17-ąją jis atliko du dovanojimo sandorius – vieno vertė 2,4 mln., o kito 1,25 mln. eurų.

Klausinėjamas žurnalistų, R. Karbauskis teigė, kad labai džiaugiasi Generalinės prokuratūros pradėtu nagrinėjimu dėl viešai paskelbtų faktų.

„Tyrimas atsakys į klausimą, kad jokių apsimestinių sandorių, jokių dovanų nebuvo. Tai, kad tos įmonės turi, jei nesuklysiu, ar 3,5 mln. eurų bankinių kreditų, rodo, kad viskas įsigyta iš to. Tai normali praktika. Jei pažiūrėti su „Agrokoncernu“ susijusių įmonių veiklą, tai dauguma kreditų yra susiję su žemės įsigijimu. Nes iš kur įmonei paimti tiek apyvartinių lėšų, kad įsigyti tiek žemės“, – pasakojo jis.

Politikas taip pat aiškino, kad nuo tada, kai įsigaliojo draudimas dėl daugiau kaip 500 ha žemės įsigijimo, „nuo tada tą klausimą kontroliavo notarai“. Žemės ūkio ministras Bronius Markauskas anksčiau sakė, kad notarai tokios prievolės neturėjo.

„Kai aš žiūriu į mūsų įmones, matau sąrašus, matau žemę, ir ten nėra daugiau kaip 500 ha. Tai rodo, kad procesą kažkas kontroliavo. Tada mūsų sąžinė kontroliavo, jei sakote, kad to nedarė notarai“, – tvirtino jis.

„Dar kartą pakartosiu: jeigu jūs teigiate, kad ES numato kokius nors ribojimus žemei, jūs klaidinate visuomenę. Savo veikloje visada rėmiausi Lietuvos įstatymais. Nė sykį tie įstatymai nebuvo pažeidinėjami. Niekaip neįmanoma apeiti įstatymo. Jeigu jūs praėjusią savaitę girdėjote, kad „Ikea“ įsigijo Lietuvoje 17 tūkst. hektarų miško, vėl gi galima kelti klausimą, kaip tai įmanoma, nes jokių ribojimų kol kas miško atžvilgiu nėra“, – sakė jis.

Pasak politiko, net jei būtų priimti miškų įsigijimą ribojantys įstatymai, jie neveiktų atgaline tvarka. „Tai kai aš šneku, kad aš ar su manimi susijęs verslas laikosi Lietuvos įstatymų, tai reiškia, kad visi įstatymai, kurie galiojo, buvo vykdomi. Kai įsigaliojo ribojimas įsigyti žemę 2014 metais, tos įmonės, kurios nebegalėjo pirkti, to nebedarė“, – tvirtino jis.

Pasak R. Karbauskio, viena iš jo valdomos grupės įmonių neseniai gavo leidimą pirkti žemę. „Ir tai vėl gali jus nustebinti. Todėl, kad kai įmonės turi daug gyvulių, jokie apribojimai nėra taikomi. Tai ką daryti – nesilaikyti įstatymų? Reikia pjauti gyvulius – dėl to, kad jie yra R. Karbauskio? Gaunasi, kad jeigu yra R. Karbauskis, jis turi išpjauti gyvulius“, – klausė jis.

Politikas kalbėjo, kad tokio dydžio įmonės, kaip „Agrokoncernas“, yra kontroliuojamos tarptautinių audito kompanijų tam, kad bankai galėtų suteikti kreditus.

„Pasakysiu, ko jūs nė vienas nesakote. „Agrokoncerno“ grupės įmonės iš bankų yra pasiskolinusios pusantro šimto milijonų eurų. Jos nevykdo jokios veiklos, kuri prieštarautų įstatymams. Ir apskritai veikla vykdoma pačiu tvarkingiausiu būdu. Ir kalbant apie LRT – tarptautinis auditas tikriausiai būtų vienas iš teisingų sprendimų, ir Vyriausybės vadovas yra sakęs, kad Vyriausybė tokiam auditui pinigų surastų“, – tvirtino jis.

Klausiamas, kodėl, kaip įstatymų leidėjas, iki šiol neištaisė žemės įsigijimo įstatymo spragų, R. Karbauskis teigė, kad Seimas šį teisės aktą taisė. „Aš nuo to klausimo buvau nusišalinęs“, – teigė politikas.