„Prokonservatoriška propaganda pradėjo neigti koronaviruso grėsmę senjorams ir kaltinti valdžią, neva rekomendacijos, senjorams nesilankyti viešose vietose, yra diskriminacinės. Tai vertinu kaip sąmoningą kėsinimąsi į šių žmonių gyvybę ir noriu išdėstyti argumentus.

Konservatoriai, reikalavę įvesti nepaprastąją padėtį, perduoti ekstremalios situacijos valdymą kariškiams, pamatę, kad pirmoji koronaviruso banga sėkmingai suvaldyta, galiausiai, nepavykus sugriauti valdančiųjų siekio kiekvienam senjorui išmokėti po papildomą 200 eurų išmoką, ėmėsi naujo kiršinimo plano: kurstyti senjorų nepasitenkinimą, esą, valdžia, rekomenduodama, jei tik yra galimybė, jiems likti namuose ir nesilankyti viešose vietose, siekia vieno – juos diskriminuoti ir pažeminti“, – feisbuke rašė R. Karbauskis.

Politiko vertinimu, „apgailėtina, kad dėl rinkimų kampanijos konservatoriai skleidžia propagandą ir žmonių emocijomis bando žaisti ten, kur toks žaidimas iš esmės tampa žaidimu žmogaus gyvybe“.

„Visos rekomendacijos senjorams, kuriose raginama, jei tik įmanoma, vengti žmonių susibūrimų, viešų vietų ir būti namuose, yra paremtos vieninteliu noru – apsaugoti senjorus ir išvengti jų mirčių“, – rašė R. Karbauskis.

Pateikė statistikos

LVŽS pirmininkas savo pozicijai pagrįsti pateikė statistikos ir ekspertinių vertinimų.

„Šių metų balandžio 2 d. Pasaulio sveikatos organizacijos Europos regiono direktorius H.P. Kluge nurodė „Senjorams yra žymiai padidėjusi sunkios ligos rizika po užsikrėtimo COVID-19. Tai labai svarbus pastebėjimas Europos regionui: iš 30 didžiausią senjorų mirštamumą turinčių valstybių pasaulyje, visos (išskyrus Japoniją) yra ES valstybės narės. <…> Mes žinome, kad 95 procentai mirusiųjų yra asmenys virš 60 metų. <…>.“ JAV statistika yra panaši: užsikrėtus COVID-19 hospitalizuojama daugiau kaip pusė 65–84 metų senjorų, jų mirštamumas siekia iki 11 proc., o sulaukusių iki 85 metų ir daugiau – mirštamumas šokteli iki 27 procentų.

Turime apgailestauti ir nuoširdžiai užjausti artimuosius – Lietuvoje taip pat yra ne mažai mirusiųjų nuo COVID-19“, – rašė R. Karbauskis.

Politikas atkreipė dėmesį, kad pas mus skaičiai, kaip ir visame pasaulyje, yra senjorų nenaudai – jei asmenų iki 60 metų mirštamumas yra labai mažas, vėliau jis dramatiškai auga ir sulaukus 70 metų COVID-19 infekcija reiškia mirtį jau beveik kas dešimtam, o sulaukus 80 metų – net kas penktam senjorui, o pusė užsikrėtusių senjorų yra hospitalizuojama.

„Norisi priminti, jog koronavirusas niekur nedingo, mes bendromis pastangomis tik suvaldėme jo plitimo pirmąją bangą. Tai buvo pavykę padaryti ir Kinijai, bet dabar prasidėjo antroji viruso plitimo banga ir Kinijoje vėl izoliuota daugiau nei 108 milijonai žmonių.

Norėtųsi tikėtis, kad visi verslininkai, įvairių įstaigų vadovai teisingai įvertins rekomendacijas ir neinterpretuos jų taip, kad jos transformuotųsi į draudimus. Jokia valdžia neturi teisės uždrausti senjorams būti ten, kur jie nori ir daryti tai, ką jie nori. Valdžios pareiga – įspėti apie galimas grėsmes ir vykdyti priemones, apsaugant šalies piliečių sveikatą ir gerovę. Mes visi mylime savo tėvus, senelius, tad saugome juos nuo šio koronaviruso, kad laimėtume laiko iki atsiras skiepai ir veiksmingi vaistai, kurie šį virusą pavers ne tokiu pavojingu jų gyvybėms. Palinkėkime mūsų senjorams būti sveikais, gyventi labai ilgai ir laimingai“, – rašė R. Karbauskis.