Laidoje „DELFI Diena“ R. Karbauskis diskutavo su Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) pirmininku Gabrieliumi Landsbergiu, kuris teigė, kad jeigu S. Skvernelis visgi nutartų kandidatuoti, konservatoriai tik apsidžiaugtų.

Anot R. Karbauskio, „valstiečių“ kandidatas turėtų paaiškėti sausio 26 dieną, per LVŽS suvažiavimą.

„Aš neturiu jo (S. Skvernelio – DELFI) atsakymo, sutiktų jis kandidatuoti ar ne. Tiesiog pasiūlymai yra tokie, kad šimtu procentų kol kas iš mūsų skyrių yra vienas kandidatas siūlomas, tai yra Saulius Skvernelis“, – sakė LVŽS lyderis.

Paklaustas, kas atsitiks, jeigu S. Skvernelis visgi atsisakys kandidatuoti prezidento rinkimuose, R. Karbauskis teigė, kad tuomet „valstiečiai“ turės problemą. Pats jis tikina tikrai nekandidatuosiantis, o Seimo pirmininkas V. Pranckietis neturi skyrių palaikymo, todėl į rinkimus taip pat neis.

„Aš taip įsivaizduoju, kad kandidatas, kurį mes patvirtinsime savo suvažiavime, jis ir taps Lietuvos respublikos prezidentu“, – optimistiškai nusiteikęs R. Karbauskis.

Skvernelio kandidatūra apsidžiaugtų

Tuo metu G. Landsbergis teigė, kad TS–LKD tik apsidžiaugtų, jeigu S. Skvernelis nutartų eiti į prezidento rinkimus.

„Aš to labai tikiuosi. Ministras pirmininkas su antrus metus krentančiais reitingais, Vyriausybė savo turbūt giliausioje savo populiarumo minuso duobėje, tai aš iš tikrųjų labai raginu, labai demokratišku būdu „vienas iš vieno“, plojimais pasitvirtinti Saulių Skvernelį“, – ironizavo G. Landsbergis.

Pasak jo, partijos užsakyti sociologiniai tyrimai rodo, kad po TS–LKD išankstinių rinkimų pusė dešiniojo elektorato pasirinko I. Šimonytę. O kadangi „valstiečiai“ ilgą laiką „slepia“ savo kandidatą, jų elektoratas pradėjo svarstyti, ką jam rinktis. TS–LKD lyderiui atrodo, kad dalis „valstiečių“ elektorato jau pasirinko arba Arvydą Juozaitį, arba Gitaną Nausėdą.

„Aš manau, kad dabar jau labai daug spekuliacijų ir labai daug straipsnių apie tai, kad Skverneliui ar „valstiečiams“ nereikia galvoti apie sėkmę rinkimuose, kad jau ta sėkmė užprogramuota tiems kandidatams, kurie dabar lyderiauja. Akivaizdu, kad žmonių nuomonė nulems, rinkimų kampanija dar tik įsibėgėja, ir atitinkamai, aš tikrai tikiuosi, kad žmonės išrinks vertingiausią. Mylėsime tą, kurį išsirinks“, – komentavo R. Karbauskis.

Jis mano, kad Lietuvos prezidentas turėtų neskirstyti žmonių į „aukštumas“ ir „žemumas“ ir nerodyti ypatingo palankumo vienai ar kitai politinei jėgai.

„Prezidentas neturi būti politikas, jis neturi reikšti palaikymo vienai politinei jėgai ir reikšti nepasitenkinimo kita politine jėga“, – įsitikinęs LVŽS lyderis.

Tuo metu G. Landsbergis taip pat pabrėžė, kad S. Skvernelio tapimas prezidentu Lietuvą paverstų „policine valstybe“.

„Tada matytume tokią valdžios vertikalę – nuo prezidentūros iki „valstiečių“ daugumos. Prezidentas, kuris jau dabar parodo tokius policinius įgūdžius (...)“, – sakė G. Landsbergis, kurio mintį nutraukė R. Karbauskio replika.

Jis teigė, jog labai tikisi, kad S. Skvernelis sutiks kandidatuoti prezidento rinkimuose. Tuo metu G. Landsbergis mano, kad jeigu taip neatsitiktų, tai „valstiečiai“ paremtų arba A. Juozaitį, arba G. Nausėdą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1324)