„Aš dabar negalėčiau pasakyti ir niekas negalėtų pasakyti, kai viskas susiskaičiuos, kai bus biudžeto išlaidų ir pajamų balansas padarytas, koks bus tas sprendimas. Mes jį kartu su koalicijos partneriais priiminėsime Seime. Mūsų siekis yra, kad vaiko pinigų išmokos būtų 70 eurų už pirmą ir antrą vaiką, daugiavaikėms šeimoms, neįgaliems žmonėms – 100 eurų. 100 eurų bet kuriuo atveju bus, tai jau yra aišku. Klausimas kyla, ar 60, ar 70 eurų“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ sakė R. Karbauskis, pridūręs, kad sieks didesnės išmokos, tačiau pažymėjo, kad biudžete negalima turėti trūkumo, todėl, pasak jo, vyksta labai konkretūs skaičiavimai.

Paklaustas, ar nebūtų geriau nepatenkintoms visuomenės grupėms – pedagogams, kultūros darbuotojams, medikams – pakelti atlyginimus, R. Karbauskis atsakė, kad geresnis būdas paremti šeimas vis dėlto yra vaiko priežiūros išmokos didinimas.

„Mokytojai, medikai ir kultūros darbuotojai taip pat yra tėvai. (…) Jeigu šnekėtume apie skurdo mažinimą, tai Lietuvos sprendimas įvesti vaiko pinigus yra vienas iš efektyviausių Europoje. (…) Mes kai kuriais rodikliais esame pirmi pagal skurdo mažėjimą Europoje, o kai kuriose vietose – antri, bet esame aiškiai priekyje, tie sprendimai duoda efektą.

Ypač geras sprendimas yra vaiko pinigai ir, jeigu šnekėtume apie atlyginimų kėlimą, tas irgi bus daroma, mes ieškome, kaip tai spręsti.
Manau, kad sprendimus rasime, bet efektyvesnis skurdo mažinimo prasme yra sprendimas didinti vaiko pinigus, nes tai labai konkretu, nukreipta į šeimas, kurios turi vaikų, ir suveikia labai tiksliai“, – paaiškino LVŽS lyderis.

Vaiko priežiūrai skiriama išmoka šiuo metu siekia 50 eurų, primena ELTA. Valdančiosios koalicijos sutartyje yra numatytas siekis nuo 2020 m. sausio 1 d. skirti 70 eurų universalią išmoką visoms šeimoms, pridedant 30 eurų priedą daugiavaikėms bei socialiai remtinoms šeimoms. Vis dėlto Finansų ministerija pasiūlė didinti universalią vaiko išmoką iki 60 eurų, o ne iki 70.