Specialiame DELFI projekte „Lietuvos įtakingiausieji“ šiais metais R. Karbauskis aplenkė premjerą Saulių Skvernelį tiek pagal elito grupės, tiek bendrai visuomenės vertinimus. Plačiau apie tai galima paskaityti čia.

Pats R. Karbauskis yra įsitikinęs, kad toks vertinimas yra dėl to, kad jis yra labiau matomas. Jo nuomone, pagal realią įtaką jis toli gražu neprilygsta Vyriausybės vadovui.

„Manau, kad tie vertinimai priklauso nuo to, kiek žmogus minimas. Dabar jau net pasidarė madinga augintis savo reitingus mane puolant, tad esu daug daugiau minimas negu Saulius. Bet Vyriausybės vadovas neabejotinai turi daug didesnę įtaką negu Seimo narys, kokioje jis bebūtų pozicijoje“, – sakė R. Karbauskis.

LVŽS pirmininkas net juokavo, kad gal jam ir pačiam reikėtų save pakritikuoti, tada jo reitingas paaugtų.

„Manes nestebina, kad politikai, kurie sugalvoja daryti karjerą arba tiesiog pasikelti savo reitingą, padaro mane priešu, ir sako, kad aš kažkam kerštauju. Net juokinga, (…) kiek drąsos reikia, kad kažką blogo pasakytum apie R. Karbauskį? Iškart – „didelės drąsos žmogus“, konservatorių, liberalų, socialdemokratų rinkėjai pradeda rankomis ploti, ir tavo reitingas šoka į viršų. Galvoju, gal apie save reikės pasakyti ką nors negero, ir mano reitingai pradės augti“, – juokėsi R. Karbauskis.

Džiaugiasi pokyčiais partijoje

Kalbėdamas apie įtaką procesams valstybėje, R. Karbauskis kalbėjo apie kovą su korupcija.

„Nuo to laiko, kai esame valdžioje, korupcija ir valdžia nebėra sinonimai. (…) Manau, kad tai yra didžiausias dalykas, ką pavyko padaryti. Mes atėjome į valdžią ne vogti, ir neremti tų, kurie tą darė metų metus“, – sakė R. Karbauskis.

Jis taip pat didžiavosi pradėtomis reformomis.

„ Galima minėti ir alkoholį, ir miškų reformą, ir daugelį dalykų, kur atrodė beviltiška, o mums pavyko. Tai jau yra kitas klausimas – ar atsiranda kokybės ženklas po pačios reformos. Jos nesibaigė, dar vyksta, galbūt kažkur padaroma klaidų. Bet, pavyzdžiui, kalbant apie alkoholio kontrolę, mes rezultatais stebiname pasaulį“, – sakė R. Karbauskis.

Jo nuomone, per tą laikotarpį, kai jie yra valdžioje, jiems, kaip partijai, taip pat pavyko užauginti daugiau aukšto lygio politikų.

„Man, kaip partijos pirmininkui ir Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos ilgamečiam nariui, yra labai svarbu, kad per tuos
dvejus su puse metų išaugo visa plejada tikrų politikų, kurie, tikiuosi, jau kitoje kadencijoje gros pirmaisiais smuikais. Tam reikėjo nemažai laiko“, – sakė R. Karbauskis.

Jis siūlė nenurašinėti „valstiečių“.

„Realybė yra tokia, kad 40 vienmandatininkų yra labai didelė jėga. Tie, kas sako, kad būsimuose rinkimuose „valstiečiai“ bus silpni, neįvertina šito faktoriaus.

Mes dominuosime vienmandatėse. Reikia prisiminti, kad Rima Baškienė tapdavo Seimo nare keturias kadencijas iš eilės, kai partija turėjo iš viso nulinį reitingą. Vienmandatininkas yra didžiulė jėga, ir atitinkamai partija iš viso gali neturėti paramos, o vienmandatininkai gali išlošinėt“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Laimės tas, kas daugiausiai dirbs

Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ vadovas, sociologas Vladas Gaidys sakė, kad toks skaičius vienmandatininkų, kokį mini R. Karbauskis, yra didelis.

„Tai yra daug, reikia jį pasveikinti su tokiu geru rezultatų. Bet koks yra to ryšys su partijos populiarumu, tai jau yra kita istorija. Kartais partijos populiarumo dvasia persiduoda vienmandatininkams, kartais – atvirkščiai. Šiuo atveju yra sunku pasakyti, kaip yra“, – sakė V. Gaidys.

Sociologas neatmetė, kad R. Karbauskio veikla gali ir nebūti akivaizdi. Tam iliustruoti jis prisiminė laikotarpį prieš praėjusius Seimo rinkimus.

„Matydamas, kaip augo partijos ir paties R. Karbauskio reitingas, aš tiesiog nesupratau tos tendencijos, nes mačiau jokių požymių žiniasklaidoje, kas galėtų tai paaiškinti.

Tada pradėjau žurnalistų klausinėti, kokios yra to priežastys. Tada žurnalistai man papasakojo, kad ten (Naisiuose) yra pastatytas didžiulis piliakalnis, kad vyksta koncertai, visokie vaidinimai. Pasirodo, vyksta didžiulė veikla. Gali būti, kad regionuose, iki kur didieji politikai niekada nenuvažiuoja, jie ten dirba“, – sakė V. Gaidys.

Pasak sociologo, antroje vietoje esančių „valstiečių“ reitingas nėra toks jau mažas.

„Tai gali būti iš inercijos, o gali būti ir dėl to, kad ta politinė scena yra tokia minkšta, sakyčiau – šaltiena: partijos nėra ryškios, nėra aiškios ideologijos, vadovai – neaiškūs. Tokiame kontekste galima laimėti truputį sujudėjus, ir jam, ir kitiems. Nes šiuo metu politinė įtampa yra silpna“, – sakė V. Gaidys.

Sociologo teigimu, tokioje situacijoje Seimo rinkimus laimės tie, „kurie netingės“ dirbti, taip pat – ir regionuose.