R. Karbauskis pabrėžė, kad Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga politinėje programoje buvo pareiškusi įsipareigojimus sumažinti Seimo narių skaičių. Dėl to, pabrėžė R. Karbauskis, būtina, kad partija laikytųsi savo pažadų.

„Tai ne populizmas, mes tai turėjome įrašę savo rinkimų programoje. Siūlomas skaičius yra adekvatus procese mažinant valstybės valdymo aparatą. Seimas taip pat yra valstybės valdymo aparatas ir siūlomas 121 Seimo narys“, - trečiadienį ,,Žinių radijui“ sakė R. Karbauskis.

Pasak Seimo nario, sumažėjus gyventojų skaičiui Lietuvoje, turi atitinkamai mažėti ir atstovaujančių parlamentarų skaičius.

„Argumentai, kodėl reikia mažinti Seimo narių skaičių, yra absoliučiai stiprūs, o kodėl nereikia mažinti iš viso nėra jokių argumentų. Latvijoje, Estijoje, Suomijoje lyginant gyventojų skaičių ir Seimo narių skaičių parlamentai dirba puikiai. (...) 121 Seimo narys yra kompromisinis, nes pas mus programoje buvo 101. Mes ėjome į tą kompromisą, nes girdėjome, ką šneka politologai ir oponentai, kad turi būti vis dėlto 20 proc. valstybės aparatui mažinti ir mes einame ta kryptimi. Kai kuriose ministerijose jau yra pasiektas 20 proc. sumažinimas, bet dar ne visose“, - sakė R. Karbauskis.

Antradienį įregistruotas Seimo nutarimas, kuriuo inicijuojamas referendumas - siūloma sumažinti parlamento narių skaičių nuo 141 iki 121.

„Įstatymo projekto tikslas - paskelbti privalomąjį referendumą, kuriam teikiamas Konstitucijos 55 straipsnio pakeitimo įstatymas, leisiantis sumažinti Seimo narių skaičių“, - teigiama Seimo nutarimo aiškinamajame rašte.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos nariai, inicijuodami projektą, pateikia argumentą, kad Seimo narių skaičių mažinti reikia dėl šalyje mažėjančio gyventojų skaičiaus.

„Per visą laikotarpį nuo Nepriklausomybės atkūrimo Lietuvos gyventojų skaičius mažėja ir šiuo metu siekia 2,8 milijono, atitinkamai mažėjo ir rinkimuose galinčių dalyvauti Lietuvos piliečių skaičius, mažėja darbuotojų viešajame, švietimo ir sveikatos ar kituose sektoriuose, bet viešojo valdymo ir administravimo sektoriuose tas skaičius nėra toks paslankus mažėjimui. Seimo narių skaičius iki šiol, nors valstybė susiduria su demografiniais pokyčiais, išliko visiškai nepakitęs - 141 Seimo narys. Manytina, kad reikšmingai sumažėjus piliečių skaičiui yra tikslingas ir Seimo narių skaičiaus mažinimas“, - teigiama Seimo nutarimo aiškinamajame rašte.

Referendumas dėl Seimo narių mažinimo būtų skelbiamas 2019 m. gegužės 26 d. kartu su Europos Parlamento rinkimais.

Šiuo metu galiojantis Konstitucijos 55 straipsnis nustato, kad Seime yra 141 Seimo narys.